DOOL: “Summerland”

ALBUM

Είδος: Dark Rock
Δισκογραφική: Prophecy
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Απριλίου 2020

Summerland diaries – Ημέρα 1
Έχω ξεχάσει πόσες εβδομάδες είμαι μέσα στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Όλα έχουν γίνει κουραστικά και βαρετά, όλα εκτός από την μουσική. Η μόνη συντροφιά που σε καταλαβαίνει κάθε στιγμή και ανοίγει πόρτες και παράθυρα σε τοποθεσίες εκτός χάρτη.

Τα σκοτεινά παιδιά από την Ολλανδία, επέστρεψαν τρία χρόνια μετά από ένα εξαιρετικό ντεμπούτο (“Here Now, There Then”) για να με βάλουν σε έναν ακόμα Λαβύρινθο, όπως εξηγεί και το όνομά τους στη γλώσσα τους και είμαι πιο έτοιμος από ποτέ να χαθώ εκεί μέσα.

Summerland diaries – Ημέρα 2
Τι συμβαίνει μέσα στα υπέροχα μυαλά της Ryanne Van Dorst και των υπολοίπων Dool? Φαίνεται να μου το μεταδίδουν άμεσα, σχεδόν ενδοφλέβια.

Το πρώτο τραγούδι του νέου album “Summerland”, το “Sulphur & Sunlight”, με κάνει να ξεχνάω και το ντεμπούτο τους, αλλά και τις περισσότερες μουσικές που άκουσα μέσα σε αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Πιασάρικο, δυνατό και πάντα σκοτεινό, με τη φωνάρα της Ryanne που πάντα μου φέρνει στο μυαλό την δύναμη και εκφραστικότητα της Patti Smith, αλλά και την ερμαφρόδιτη αινιγματικότητα των Placebo και των Loud – αυτή η φωνή είναι που ανεβάζει επίπεδο σε κάθε μελωδία και τραγούδι της μπάντας.

Πριν πάρω ανάσα από την ρεφρενάρα του “Sulphur…”, έρχεται η καταιγίδα “Wolf Moon” να μου δηλώσει ευθέως πως το ταξίδι στην “Summerland” θα είναι μεγάλο και απολαυστικό. Το ίδιο και το roller coaster των γοτθικών “A Glass Forest”, “Wells Run Dry” και “Be Your Sins”, με τα οποία ορκίζεσαι πως το κορμί σου κινείται χωρίς την συγκατάθεση του εγκεφάλου σου στους ρυθμούς τους.

Summerland diaries – Ημέρα 3
Ανάμεσα στα μικρά έπη που έχω απολαύσει μέχρι στιγμής αμέτρητες φορές, αντιλαμβάνομαι πως οι Ολλανδοί έχουν πάει αρκετά βήματα πιο μπροστά από το ντεμπούτο τους – ουσιαστικά, καταλαβαίνεις αμέσως πως είναι η ίδια μπάντα αλλά ταυτόχρονα, η μπάντα του “Summerland” είναι ακόμα πιο ελεύθερη από αυτή του “Here Now…”, πιο σίγουρη, πιο ψυχεδελική και με ακόμα περισσότερη ταυτότητα – ακόμα και οι επιρροές της, φεύγουν από τις γραμμές που, φαντάζομαι, έφερναν εύκολα στο νου, όπως The Devil’s Blood (ίσως λόγω των κοινών μελών) και Blood Ceremony και τώρα, ο καμβάς χρωματίζει ακόμα και τους Cranes, Ghost, The Mission, The Tea Party ανάμεσα σε εκείνα τα σκοτεινά, προσωπικά ηχοτοπία τους.

Ειδικά στο αποστομωτικό “God Particle”, το επικών διαστάσεων doom κλείσιμο “Dust & Shadow” και φυσικά, το 4ADικό ομότιτλο “Summerland”, ξέρεις πως έχεις ασχοληθεί με ένα μοναδικό album.

Summerland diaries – Ημέρα 4
Τι μέρα είναι; Τι ώρα; Έχει καμία σημασία, όταν ο χρόνος μοιάζει ακίνητος και σε συντροφεύει μαύρος πάνω από το κρεβάτι σου, αλλά εσύ έχεις δραπετεύσει σε αυτή την παράξενη “γη”, με ένα από τα καλύτερα albums της καραντίνας, της δύσκολης Άνοιξης του 2020 και σίγουρα, μια από τις κυκλοφορίες που θα θυμάσαι και στο τέλος της χρονιάς;

“When will you stop pouring Starlight over me? Can’t you see there is no Light shining?”

https://www.facebook.com/allthosewhowanderaredool/

https://prophecy.lnk.to/dool-summerland

1074

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.