DØDSENGEL: “Bab Al On”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Δεκεμβρίου 2022

Οι Νορβηγοί Dødsengel, έπειτα από τετραετή απουσία, σπάνε τη σιωπή τους με το “Bab Al On”, το πέμπτο full-length album τους. Παραμένουν ένα black metal μουσικό σχήμα δύο ατόμων, που το χαρακτηρίζουν η έντονη θεατρικότητα, το προφίλ εσωτερισμού και το, κατά κύριο λόγο, βραδυφλεγές, τελετουργικό χτίσιμο μουσικής.

Τα έντεκα τμήματα του “Bab Al On” ξεπερνούν σε διάρκεια τη μία ώρα και συμπεριλαμβάνουν από καθαρόαιμες μαυρομεταλλικές συνθέσεις που ζέχνουν «νορβηγίλα» μέχρι επικλήσεις, μαγικά ξόρκια και σκοτεινά μάντρα με μυσταγωγική μουσική επένδυση. Με το πολύ αξιόλογο και σκοτεινό “Interequinox” πίσω τους, τούτη τη φορά οι Dødsengel συνθέτουν ένα πιο προσβάσιμο σύνολο συνθέσεων, επιλέγουν πιο καθαρή παραγωγή (αλλά με προβληματική μείξη) και ποντάρουν πιο πολύ από ποτέ στον occult χαρακτήρα.

Το “Bab Al On”, αν δεν είναι ήδη αρκετά προφανές, θεματολογικά είναι αφιερωμένο στη θεότητα Babalon, τη μαγική και σεξουαλική Μεγάλη Μητέρα που συναντάμε στο αποκρυφιστικό σύστημα του Θελήματος, γέννημα της σκέψης του Αλάστωρ Κρόουλι.

Σε αυτό το πνεύμα, το μουσικό ύφος του album αποπνέει αέρα μαύρης τελετής και φαίνεται σαν οι Dødsengel να μην έχουν εστιάσει στο γράψιμο τραγουδιών, αλλά στη δημιουργία ενός black metal μονόπρακτου. Μάλιστα, οι ερμηνείες του Kark (φωνή, κιθάρες, μπάσο) φέρνουν στον νου κάτι από μονόλογο ενός ξεκομμένου από τα εγκόσμια μύστη, ο οποίος ουρλιάζει, ψάλλει, ψιθυρίζει, απαγγέλλει. Δυστυχώς, δεν ακούγονται πάντα πειστικές και, ενίοτε, έχουν κάτι καρικατουρίστικο.

Η κιθαριστική δουλειά, χωρίς να εντυπωσιάζει, είναι παραδοσιακά μαύρη, αλλά δείχνει να λαμβάνει υπόψη της, έως έναν μικρό βαθμό, κάποιες από τις νεότερες εξελίξεις στο είδος. Είναι κρίμα, όμως, που ηχούν κάπως θαμμένες, ενώ τα τύμπανα του Malach Adonai συχνά είναι πιο ψηλά στη μείξη από ό,τι θα έπρεπε, δίχως όμως να αναβαθμίζουν το μουσικό περιβάλλον.

Στο “Bab Al On”, αναμφίβολα, οι Dødsengel παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχή του black metal τους. Αυτό που δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι αν κάνουν βήματα που θα τους βγάλουν παρακάτω στο μονοπάτι της εξέλιξης. Όσες κι όσοι παρακολουθείτε το συγκρότημα δεν έχετε ουσιαστικό λόγο να παραλείψετε αυτό το στάδιο της πορείας τους. Αν, από την άλλη, δεν διατηρείτε δεσμούς με το έργο των Dødsengel, αλλά σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε τη μαύρη τελετουργικότητα στην πρόσφατη metal μουσική, έχετε πολύ καλύτερες επιλογές.

Bandcamp: https://dodsengel.bandcamp.com/

461

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.