DØDHEIMSGARD: “Black Medium Current”

ALBUM

Είδος: Experimental black metal
Εταιρεία: Peaceville Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Απριλίου 2023

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν θεωρίες για ανάγλυφα σχέδια που απεικονίζουν αντικείμενα προηγμένης τεχνολογίας σε μνημεία προκολομβιανών πολιτισμών. Άλλοι κάνουν εικασίες για τη μυστηριώδη προέλευση των μεγαλιθικών κατασκευών στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική. Σε τούτον εδώ τον τόπο, δε, έχουν εκλεγεί άτομα που εμπορεύονταν το αφήγημα ότι σε άλλους γαλαξίες ζουν αρχαίοι θεοί και ήρωες που θα επιστρέψουν να μας λυτρώσουν. Αλλά ας μη γελιόμαστε· η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι το ανθρώπινο είδος κάποτε συναντήθηκε με εξωγήινες οντότητες και ότι αυτό το κοσμοϊστορικό συναπάντημα άφησε πίσω του απτά στοιχεία δεν μπορεί παρά να είναι το μουσικό έργο των Dødheimsgard.

Και φέτος, έπειτα από οκτώ περιστροφές γύρω από τον Ήλιο, το σπουδαίο νορβηγικό συγκρότημα, που πλέον μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, επανεμφανίζεται για να μας προσφέρει απλόχερα αυτό που καμία άλλη μπάντα δεν μπορεί. Προσωπικά, μυήθηκα στην υψηλή εντροπία των DHG το 1999, με το “666 International”, τον ορισμό του avant-garde mindfvkk δοσμένου υπό μορφή ήχων, και ποτέ ξανά ο μουσικός μου κόσμος δεν ήταν ο ίδιος, όπως πριν γνωρίσω το extreme metal αντίστοιχο των Queensrÿche (ο νοών νοείτω), αν οι τελευταίοι είχαν πράξει ορθά και είχαν σταματήσει στο “Promised Land”.

Ακούω το “Black Medium Current” χωρίς να μπορώ να το χορτάσω, πραγματικά συγκλονισμένος με όσα συμβαίνουν στα 70 λεπτά και στα εννέα κεφάλαιά του. Ο Yusaf “Vicotnik” Parvez εισάγει τους DHG στη νέα εποχή τους, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά δύο γαμημένα ακλόνητες αλήθειες: α) ότι αυτός και μόνο αυτός κρατούσε και κρατάει, με απαράμιλλη μαεστρία, τα ηνία της μπάντας β) και πως είναι μια διαολεμένη μουσική ιδιοφυΐα που πρέπει να της πιστώνεται τεράστιο ποσοστό της προόδου στο ακραίο metal.

Αυτήν τη φορά, οι DHG παρουσιάζουν ένα νέο πρόσωπο, με αρκετά γνωρίσματα που δεν απαντούν σε καμία προηγούμενη δουλειά τους, αλλά και με μερικά προσεκτικά τοποθετημένα στοιχεία που παραπέμπουν σχεδόν σε όλες τις φάσεις τους. Το “Black Medium Current”, φαινομενικά, είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο album τους, το πιο «ήσυχο» και το πιο «γυμνό». Σίγουρα, το πιο μελωδικό· σε σημείο που το λες και συμβατικά όμορφο. Ωστόσο, το minimal πλασάρισμα του οράματός τους είναι απατηλό.

Εκεί που κάποτε η μαξιμαλιστική υπερπροσφορά ερεθισμάτων έχτιζε απανωτά στρώματα βίαιου, μαύρου και industrial χάους, πλέον υπάρχουν πιο στρωτές δομές που αξιοποιούν psych και prog rock ηχοτόπια, προκρίνοντας το απροσμέτρητο βάθος και τη στρυφνή εσωτερικότητα. Εδώ, η σχιζοειδής παραζάλη έχει υποχωρήσει –δεν έχει εκλείψει, όμως– για να αναδειχτεί ένας πυρήνας μελαγχολίας όπου αναπτύσσονται οι πολύ μεγάλες βαρυτικές δυνάμεις του υπαρξιακού στοχασμού. Θα τολμούσα να πω ότι πλέον η μουσική των DHG δεν είναι black metal που φιλοξενεί πειραματικό εξτρεμισμό, αλλά προοδευτικό metal που μιλάει άπταιστα, μεταξύ άλλων, και τη μαυρομεταλλική γλώσσα.

Αν ακολουθείτε το συγκρότημα από παλιά, μην αποθαρρυνθείτε από όσα γράφω παραπάνω. Οι DHG δεν έχουν γίνει αγνώριστοι. Αν και, λογικά, θα έχετε συνηθίσει να σας συστήνονται εκ νέου με κάθε καινούργιο δίσκο. Φυσικά και θα ακούσετε σαρωτικό black riffing, καταιγιστικό drumming, ανατριχιαστικά αρπίσματα-αναθυμιάσεις, πλούσια και πολυεπίπεδη παραγωγή με EBM ξαφνιάσματα, φωνητικά σαν από σαμανικές τελετές αλλά και βιτριολικές κραυγές. Όμως, θα βρείτε και γαλήνιο φλάουτο, εύθραυστα πλήκτρα, ambient οάσεις, ξαστεριές μελωδικότητας, γραμμικότητα και ευθύτητα.

Το “Black Medium Current” είναι το καλλιτεχνικό πενταπόσταγμα πρωτοπόρων δημιουργών στην πιο ώριμη περίοδό τους. Απευθύνεται σε ένα εξίσου ώριμο ακροατήριο που έχει διατρέξει μαζί με τους DHG ένα διάστημα οριακά χωρικό, που πάντα φάνταζε άχρονο. Μέσα του φέγγει μια ροή μαύρου φωτός που εκλύουν κόμβοι περιδινούμενων αστερισμών από ιδέες. Είναι ένα χωνευτήρι άυλων απότοκων των ανθρώπινων νόων που έχουν φτάσει στη μικρότερη δυνατή απόσταση από το άδειο ψύχος της αβύσσου και στάθηκαν εκεί για να εκτελέσουν ένα ρέκβιεμ αφιερωμένο στο ποτέ· άρα, στην αιωνιότητα.

Facebook: https://www.facebook.com/DODHEIMSGARD/ 
Bandcamp: https://peaceville.bandcamp.com/album/black-medium-current 

835

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.