DISMAL: “Quinta Essentia“

ALBUM

Είδος: Gothic/ Τheatrical/ Symphonic Metal
Δισκογραφική: Dreamcell 11 Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Noεμβριου 2020

Αισίως οι Ιταλοί DISMAL έφτασαν στην έκτη δισκογραφική τους δουλειά, μέσα από μια μακρόχρονη πορεία στο μουσικό γίγνεσθαι, αφού υπάρχουν από το μακρινό 1995 (;), οπότε μακρά η διαδρομή τους, σε ένα πλαίσιο που ακροβατούσαν ανάμεσα σε Gothic, Atmospheric και Black, με έντονη θεατρικότητα, σίγουρα τίμιοι και αρκούντως πειραματικοί.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα και στο τελευταίο πόνημα το μπάντας που ονομάζεται “Quinta Essentia”. Oι Ιταλοί συνεχίζουν από εκεί που έμειναν με το προηγούμενο “Giostra di Vapore”, ακολουθώντας ακόμη πιο αντικομφορμιστιστικές μεθόδους παρουσιάζοντας ένα ονειρικό παραμύθι, που συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα μουσικών οδών που η αλήθεια είναι ότι οδηγεί σε αρκετά αδιέξοδα.

Για να κάνω τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, για να μην χαθούμε μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο, θα έλεγα ότι το συνονθύλευμα του “Quinta Essentia” διαθέτει πολύ καλές ιδέες αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει την απαραίτητη συνοχή ώστε ο ακροατής να μπορέσει να μπει στο πνεύμα του δίσκου. Με άρτια δουλειά στα γυναίκεια φωνητικά από την Rossana Landi, έχει τις δυνατότητες να προσφέρει στο εγχείρημα τους και να προσδώσει πολλά στην ατμόσφαιρα του δίσκου, το οποίο υποστηρίζεται και από μια πλειάδα οργάνων (σαξόφωνο, πιάνο, βιολί,) των οποίων όμως οι συνθέσεις είναι αρκετά πολύπλοκες και χάνονται στο πλήθος των ιδεών που ουσιαστικά δεν ολοκληρώνονται ποτέ.

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι ότι δεν αποφασίζει το συγκρότημα που θα δώσει έμφαση. Είναι κάπου ανάμεσα στο metal, στο gothic και στην κλασσική μουσική και αυτό έχει αποτέλεσμα να φαίνεται η αβεβαιότητα που αποπνέει το “Quinta Essentia”, σίγουρα η εμπειρία τους θα έπρεπε να είναι οδηγός, αλλά νιώθω ότι κάπου έχουν χαθεί στην “μετάφραση”.

Παρόλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να παραγνωρίσω ότι υπάρχουν δυο κομμάτια τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον σε αυτό το δίσκο, το ένα είναι το εισαγωγικό “Gold Leviathan Part I, II” που ακολουθεί ένα ονειρικό δρόμο με την όμορφη φωνή της Rossana Landi να σε εισάγει σε ένα παραμύθι επικής ομορφιάς που συνεπαίρνει με την συμφωνικότητα και τις απαγγελίες σε ένα περιβάλλον που σε οδηγεί αναμφίβολα σε μουσική νιρβάνα, ίσως θα έπρεπε να είναι η πυξίδα τους για το μέλλον, πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή για το σύνολο του άλμπουμ. Aντίστοιχα και το “Alma Mater (Alchimia della Natura)” με τις εναλλαγές των ιταλικών και των Αγγλικών κατορθώνει να εκδηλώσει με πομπώδες τρόπο την ποιητικότητα που διέπει το συγκρότημα και την φιλοσοφική του υπόσταση σε ένα γαϊτανάκι από χαλαρά ιντερλούδια και αφηγήσεις. Όμως πέρα τούτων των δυο εξαιρέσεων το “Quinta Essentia“ ακροβατεί ανάμεσα σε περιαυτολογίες και υπερβολές που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Συνοψίζοντας μια μάλλον μέτρια δουλειά που χρίζει περισσότερης επεξεργασίας και σαφώς μουσικού προσανατολισμού, νομίζω ότι την πρώτη ύλη και την εμπειρία την έχουν προκειμένου να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να επανέλθουν με μια κυκλοφορία αντάξια της ιστορίας τους.

Tracklist:

  • Gold Leviathan Part I, II
  • Turin Black Light Act I, II, III
  • Alma Mater (Alchimia Della
    Natura)
  • Mind & Randomness
  • Hermes The Thrice-Greatest
  • Beyond The Matter
  • The Big Bang Is My Light
  • Pale Blue Dot
  • Leviathan of Gold Part III

Facebook: https://www.facebook.com/DISMAL.TheWaltzOfMind/

Web: http://www.dismal.eu/

spotify:https://www.facebook.com/DISMAL.TheWaltzOfMind/videos/572730326748578/

Line-up:
Rossana Landi – vocals & double-bass
Bradac – piano, synths, orchestrations &
percussion
Daniel Porfido – 8 strings electric guitar,
classic guitar
Lautaro Acosta – violin

482

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».