DIMMU BORGIR: “Inspiratio Profanus”

COMPILATION

Είδος: Symphonic Black Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Δεκεμβρίου 2023

Το “Eonian” πριν κάμποσα χρονάκια δεν μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Και αν κρίνω από το γενικότερο feedback θα έλεγα ότι πέρασε και δεν ακούμπησε. Έκτοτε, οι Νορβηγοί το έριξαν στις compilations, είτε live, είτε studio επανηχογραφήσεις παλαιότερου υλικού. Και λίγο πριν τελειώσει η χρονιά (με πάρα πολλά καλά albums σαν σοδειά), επανέρχονται με άλλη μια. Στην οποία περιέχονται, όπως εύγλωττα αναφέρεται και ο τίτλος, σε διασκευές από κομμάτια που τους επηρέασαν (υποθέτω τουλάχιστον κατά την ίδρυσή τους).

Στο “Inspiratio Profanus” οι Dimmu Borgir εκτελούν με τον δικό τους τρόπο και με ένα πλήθος φημισμένων guests μουσικών (ενδεικτικά αναφέρω τους ICS Vortex, τους Hellhammer και Nick Barker αλλά και τον Snowy Shaw) 8 κλασικά αριστουργήματα της metal μυθολογίας και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Ταυτόχρονα σηματοδοτείται και μια αλλαγή στον ήχο (ελπίζω όχι πρόσκαιρη) μιας και οι διασκευές απέχουν (αισθητά αν και όχι πλήρως) από τους συνήθεις συμφωνισμούς των album τους, με χαρακτήρα απολύτως χεβιμεταλικό. Φυσικά υπάρχουν αφετηρίες με το extreme metal να εκπροσωπείται με τους Venom (“Black Metal”), Bathory (“Satan My Master”) και Celtic Frost (“Nocturnal Fear” το οποίο παρουσιάζεται σε δυο version με τη δεύτερη να είναι πιο κοντά στους Ελβετούς), μια industrial στιγμή (με το “Dead Men Don’t Rape” των G.G.F.H) αλλά και απόπειρες διασκευής πατροπαράδοτου heavy με Accept (εξαιρετικό το “Metal Heart”) και Twister Sister (“Burn in Hell”, πολύ καλό) ή hard rock με το “Perfect Strangers” των Deep Purple.

Η προσέγγιση των Dimmu Borgir είναι αξιοπρεπέστατη και το “Inspiratio Profanus” δικαιούται τις αυτιές του. Δεν είναι φυσικά κάτι το τόσο αναγκαίο αλλά ο ακροατής που θα προβεί στην απόκτησή του θα περάσει ένα ευχάριστο μισαωράκι ακούγοντας το album. Θα του ξυπνήσει νοσταλγικές μνήμες και ίσως κάποια κομμάτια του να αποτελέσουν επιλογές για playlists στα κατά τόπους “ενημερωμένα” rock / metal μπαράκια. Πάντως ο γράφων θα χαρεί πολύ να δει αυτή την τείνουσα προς το primitive στάση τους και σε κάποιο full length. Ίσως να αποτελματωθεί η εδώ και καιρό στάσιμη – συνθετικά – καριέρα τους. Ίδωμεν.

Facebook: https://www.facebook.com/dimmuborgir

298

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.