DESERT MONKS

INTERVIEW

Ένας από τους λόγους που με κρατάει ακόμη στο να γράφω για το rockway.gr είναι το να δίνω βήμα σε μουσικούς μιας σκηνής που μέχρι πριν κάποια χρόνια κανείς δεν σεβόταν. Η ελληνική σκηνή φτύνει συνεχώς ενδιαφέροντα συγκροτήματα που έχουν όμορφη φιλοσοφία πίσω από όσα κάνουν. Η επαφή με τους Desert Monks, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου τους album, “Sympan”, και λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση τους στο φετινό New Long Fest (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) ήταν μονόδρομος. Το αποτέλεσμα αυτής παραπάνω από ικανοποιητικό…

-Καλημέρα! Είναι η πρώτη σας συνέντευξη στο rockway.gr οπότε θα μου επιτρέψετε τις κλασικές κλισέ ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να γνωριστούμε καλύτερα. Πότε αποφασίσατε να μονάσετε; Είναι η έρημος ο μοναδικός μουσικός προορισμός που σας εμπνέει; Ποια συγκροτήματα αποτέλεσαν το ερέθισμα για να αρχίσετε αυτό το ταξίδι;
Εννοείται! Μονάσαμε κάπου στα τέλη του 2015 και μάλλον μας εμπνέει το να αποδράσουμε παρέα από την έρημο γύρω μας. Δεν ξεκινήσαμε με στόχο να υπηρετήσουμε αυστηρά κάποιο ιδίωμα ή να μοιάσουμε σε κάποιο από τα ινδάλματα μας, αλλά κάποια από αυτά είναι οι Beatles, οι Pink Floyd, οι Radiohead, οι Soundgarden, οι Nirvana, οι Tool και πολλοί άλλοι που μάλλον θα σε κάνουν να βαρεθείς να σκρολάρεις.

-Ποιοι είναι οι Desert Monks και πως γνωριστήκατε μεταξύ σας; Με τι μουσική μεγαλώσατε;
Είναι ο Ανδρέας (κιθάρα, φωνή), ο Θάνης (μπάσο, φωνητικά), ο Κώστας (τύμπανα, φωνητικά) και ο Βαγγέλης (κιθάρα). Είναι 4 πολύ ορεξάτοι μουσικοί, εξαιρετικά επίμονοι εντός studio, οικογένεια εκτός, δημιουργικοί και απαιτητικοί. Οι τρεις από εμάς (Θάνης, Βαγγέλης, Ανδρέας) είμαστε πρώην συμμαθητές και φίλοι για πάνω από 25 χρόνια. Ο Κώστας ήρθε στην ομάδα το ’15 και έδωσε αυτό που έλειπε. Δέσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έκτοτε προχωράμε παρέα.

-Το όνομα σας παραπέμπει σε άκρατη θρησκευτική πίστη και ασκητισμό. Η σχέση σας με τη μουσική είναι “θρησκευτική”; Πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα;
Η αλήθεια είναι πως δεν θέλουμε να έχουμε πολλές σχέσεις με τη θρησκεία, όπως ούτε με οτιδήποτε άλλο έχει δημιουργηθεί για να καταπιέζει το άτομο. Ο ασκητισμός βέβαια είναι κάτι τελείως διαφορετικό και ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν. Για εμάς συμπυκνώνεται στην τέχνη της μουσικής και ότι άλλο αξιακά μπορεί να χωράει σ’αυτή. Είναι ένα όνομα που χωράει ερμηνείες για το τι μπορεί να εκφράζει, είναι οξύμωρο, κρύβει μια ψυχεδέλεια και έναν μυστικισμό που μας γοητεύει, αλλά κυρίως μας άρεσε πολύ όταν το σκεφτήκαμε.

-Το ντεμπούτο σας “Dark Grooves” κυκλοφόρησε το 2018 και έδειξε πως δεν είστε η τυπική heavy rock μπάντα που έχουμε συνηθίσει. Progressive μελωδίες και τάση για πιο ήρεμα tempo που φτάνουν να ακουμπάνε την αμερικάνικη folk rock. Τι μεσολάβησε όμως μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια ως το δεύτερο album σας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν κινούμασταν ποτέ αμιγώς στον χώρο του heavy rock. Περισσότερο υπηρετούμε τον alternative χαρακτήρα μας γιατί εκεί νιώθουμε ότι βρίσκουμε και περισσότερο ελεύθερο χώρο για πειραματισμούς. Μετά και το “Sympan” καταλαβαίνουμε ότι ο χώρος αυτός έχει ανοίξει κι άλλο οπότε παραμένουμε κι εμείς σε εγρήγορση και καλωσορίζουμε όποια νέα στοιχεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκφραστικά. Έτσι κι αλλιώς δεν τα πάμε και πολύ καλά με τις ταμπέλες! Από το “Dark Grooves” έως και σήμερα, οι Monks έγιναν πολύ περισσότερο φίλοι, βρήκαν τη μουσική τους ταυτότητα, έγιναν πιο τολμηροί και έμαθαν να αφήνονται στην όποια έμπνευση χωρίς φοβίες..

-Φέτος λοιπόν, είναι η χρονιά του “Sympan”. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την ολοκλήρωση του και ποιοι συνετέλεσαν ώστε να φτάσετε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα;
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια αρχικά! Το “Sympan” ξεκίνησε να ηχογραφείται τον Ιούνιο του 2021. Η προπαραγωγή και η αρχική ενορχήστρωση του είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό λίγο μετά το πρώτο σοκ του Covid-19 με κάποια tracks να έχουν ήδη παιχτεί και live το 2019 για να δοκιμαστούν. Ηχογραφήσαμε με τους φίλους μας Γρηγόρη Μάγο και Στέλιο Προβή στο studio τους (Few Studios Athens), μαζί με τους οποίους κάναμε και την παραγωγή του δίσκου. Έχουμε πάρα πολύ κόσμο που θέλουμε να ευχαριστήσουμε και θα ευγνωμονούμε για τη συνεισφορά του με όποιο τρόπο, κυρίως γιατί βρέθηκε ο χώρος να είναι κομμάτι του! Μερικοί από αυτούς είναι ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, ο Περικλής Αλιώπης (η τρομπέτα μας στο “Waters”), η Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου που έστησε το γραφιστικό μέρος του album, ο Δημήτρης Λιλής με την Just Gazing Records που στήριξε κατευθείαν το υλικό και όλοι οι φίλοι μας (μουσικοί και μη) που ήταν δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια του project, για βοήθεια, κουβέντα, φιλοσοφία και κρητική. Θέλουμε να έχουμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας και την επόμενη φορά!

-Το “Sympan” σας βρίσκει ακόμη πιο “ήρεμους” μουσικά και σίγουρα πιο κοντά σε πιο alternative ήχους τρόπον τινά. Αυτή η στροφή και απομάκρυνση από τους desert ήχους ήταν συνειδητή ή απλά προέκυψε σαν φυσική ανάγκη εξέλιξης;
Εντελώς φυσικά και δεν το κοντράραμε καθόλου. Θέλαμε έναν πιο τολμηρό δίσκο, θέλαμε να υπηρετήσουμε τον στίχο και το concept του, να βρούμε χώρο για επιπλέον μουσικότητα και δυναμικές. Νιώθουμε ότι τα καταφέραμε ως προς αυτή του την πτυχή. Ο δίσκος είναι 100% εμείς μαζί και 100% ο καθένας μας ξεχωριστά. Όσο μεγαλώνουμε μουσικά τόσο γινόμαστε και πιο δεκτικοί στα νέα στοιχεία που προσθέτουμε αρκεί να αισθανόμαστε πως έχουν νόημα και δεν είναι επιτηδευμένα. Έτσι κι αλλιώς η αντιμετώπισή μας απέναντι στη μουσική πρέπει να είναι καθαρή και μακριά από συνταγές. Μόνο τότε είναι αληθινή.

-Τι πραγματεύεται στιγουργικά το album και πως η θεματική συνδέεται με το εξώφυλλο;
Το “Sympan” είναι μια ωδή στην τάξη της αταξίας. Προσπαθεί να δώσει μια οπτική από τη μεριά του ελεύθερου και χωρίς δεσμεύσεις παρατηρητή και να φτιάξει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στον ακροατή να τοποθετηθεί όπως επιθυμεί απέναντι σε αυτά που πραγματεύεται ο δίσκος. Μάλλον περισσότερο σκιαγραφεί και περιγράφει, άλλοτε με πιο αφηρημένο τρόπο και άλλοτε με πιο συγκεκριμένες ιστορίες, παρά οριοθετεί. Είναι το πλέγμα πάνω στο οποίο ο καθένας μπορεί να κινηθεί όπως, όπου και όποτε επιθυμεί. Το εξώφυλλο έδεσε απίστευτα με το υλικό υπό αυτή την έννοια. Πραγματεύεται την ίδια συνέχεια, χωρίς όρια, το ταξίδι και την αλληλεπίδραση της ενέργειας όλων, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι άμεσα αντιληπτό. Το Sympan για εμάς είναι η μαγική συνύπαρξη των πάντων.

-Που μπορεί κανείς να προμηθευτεί το “Sympan” και σε τι μορφή;
Ο δίσκος είναι διαθέσιμος ψηφιακά σε όλες τις πλατφόρμες, και σε CD στη σελίδα μας στο Bandcamp και τους πάγκους του merch στα live μας. Προς τα τέλη του ’22 θα είναι στα χέρια μας και σε μορφή διπλού LP σε δύο εκδόσεις (black 180gr και dual color special edition). Τότε θα διατεθεί και σε διάφορα δισκοπωλεία πέραν των προαναφερθέντων καναλιών πώλησης.

-Ήρθε το καλοκαίρι και η συμμετοχή σας στο New Long Fest είναι προγραμματισμένη. Έχετε άλλα συναυλιακά σχέδια;
Το live στο New Long Fest ήρθε σε ιδανικό χρόνο μετά την παρουσίαση του δίσκου μας στο Temple στις αρχές του Ιουνίου. Από μόνο του αυτό ήταν αρκετό φορτίο για την οργάνωση και την εκτέλεσή του με αποτέλεσμα να αφιερωθούμε εκεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι στα σκαριά έως και το Φθινόπωρο, αλλά είμαστε σε αναμονή μέχρι να τελεσφορήσουν και να ανακοινωθούν. Γενικά για το επόμενο διάστημα όλη μας η προσοχή θα είναι στραμμένη στο συναυλιακό κομμάτι, ώστε να φτάσουμε το “Sympan” εκεί που θεωρούμε ότι του αξίζει.

-Πόσο πολύ χρειαζόμαστε όλα αυτά τα θαυμάσια δικά μας φεστιβάλ μετά από τόσα χρόνια απραξίας; Τι να περιμένουν από εσάς όσοι θα βρεθούν στη Νέα Μάκρη:
Άπειρα! Τα τελευταία χρόνια η σκηνή μας μεγαλώνει, προχωράει και εξελίσσεται σε κάτι ουσιώδες και διαχρονικό. Δεν θα ήταν εδώ χωρίς τα festivals και την επιμονή των ανθρώπων που τα στηρίζουν με όποιο τρόπο. Εμείς θα είμαστε στην Ν.Μάκρη για να δώσουμε όλη μας την ενέργεια, να ανοίξουμε μια πολλά υποσχόμενη συναυλιακά μέρα και να βάλουμε το κοινό στην τροχιά μας!

-Για επίλογο θα ήθελα να μας προσφέρετε λίγους από τους στίχους σας σαν κάλεσμα στα επερχόμενα live σας.
“One day we’ll be beautiful words, on lips that burn and keep the cold nights awake. One day we’ll be lovers and friends, flowers and birds and trees; and clocks running late”.

934
About Δημήτρης Μαρσέλος 2196 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.