DER WEG EINER FREIHEIT: “Noktvrn”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου 2021

Το μονοπάτι προς την ελευθερία.
Τί ωραίο όνομα για συγκρότημα! Αλλά πριν λίγα χρόνια κανείς δεν θα περίμενε ένα τέτοιο όνομα. Το black metal πλέον, έχει «σπάσει τα στεγανά» και η θεματολογία έχει φύγει από την καθιερωμένη σατανική, αντιθρησκευτική της παράδοση.

Οι Der Weg Einer Freiheit (Γερμανοί όπως καταλαβαίνετε) ασχολούνται με τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη ζωή, τον θάνατο. Επενδύοντας τους στίχους με μια μαυρομεταλλική μουσική με έντονο avant garde στοιχείο, που σε κάποιους προσκολλημένους στα καθιερωμένα θα μοιάζει πολύ περισσότερο progressive, οι DWEE δίνουν μια εναλλακτική πνοή στο είδος, όπως εκείνη που δίνουν οι Wolves at the Throne Room.

4 χρόνια μετά το εξαιρετικό “Finisterre”, οι Γερμανοί φαίνεται να συνδέουν θεματικά τους δυο δίσκους, αφού το “Noktvrn” ξεκινάει με το κομμάτι “Finisterre II”.

Το αφεντικό της μπάντας, Nikita Kamprad, βρίσκεται πίσω από την παραγωγή (με τη βοήθεια του Jan Kerscher), αλλά αυτήν τη φορά «δεν σήκωσε στους ώμους του» όλη την ηχογράφηση, μιας που εκτός του τυμπανιστή Tobias Schuler, ηχογράφησαν και οι Nicolas Rausch και Νicolas Ziska (κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα). Έμπνευση για τη σύνθεση του δίσκου σύμφωνα με τον ίδιο αποτέλεσαν τα “Nocturnes” του Chopin, και στιχουργικά αυτήν τη φορά, υπερβαίνει τις προσωπικές του εμπειρίες και αποτυπώνει εμπειρίες τρίτων, που βίωσαν έντονο πανικό την πρόσφατη, πρωτόγνωρη περίοδο που όλοι μας ζούμε.

Εκείνο που διαχωρίζει το “Noktvrn” από τις τελευταίες τους τέσσερις προσπάθειες, είναι η χρήση της Αγγλικής γλώσσας στα “Immortal” (με τη συμμετοχή του Dávid György Makó- The Devil’ s Trade) και “Haven”, την οποία ήθελε καιρό να χρησιμοποιήσει ο Kamprad.

Ακούγοντάς το, μαγεύομαι. Χαλαρώνω, αλλά και συμπάσχω στην έλλειψη οξυγόνου που νιώθει ένας άνθρωπος που διακατέχεται από κρίση πανικού. Είναι δύσκολο να μην σε κατακτήσει αυτό το album. Αν νιώθεις, σε αγγίζει.

Οι DWEE καταφέρνουν για μια ακόμη φορά να εμπλουτίσουν το έξυπνο black metal τους με ιδανική ποσότητα shoegaze, που ενισχύει την αίσθηση θλίψης και απόγνωσης που το “Noktvrn” «εκλύει». Ο πέμπτος δίσκος των Der Weg Einer Freiheit προσεγγίζει την έννοια του αριστουργήματος.

Είναι και πάλι χρονιά black metal, κύριοι! Δεν προλαβαίνουμε…

Υ.Γ.: Για κάποιον λόγο, μου ήρθε η ανάγκη να ακούσω Hail Spirit Noir.

Official Site: https://derwegeinerfreiheit.de/
Facebook: https://www.facebook.com/derwegeinerfreiheit
Twitter: https://twitter.com/dwef_official
Bandcamp: https://derwegeinerfreiheit.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/7e823b0KQoVtLG86Ui5xGD

500

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.