DENIZEN: “High Winds Preacher”

ALBUM

Ακόμη μία Γαλλική μπάντα, ακόμη μία stoner metal/fuzz rock κυκλοφορία. Οι Denizen, επιστρέφουν με το τέταρτό τους album με τίτλο “High Winds Preacher” και ετοιμάζονται να κάνουν λίγο “θόρυβο” στη rock και metal κοινότητα με το ψυχεδελικό stoner τους.

Οι Γάλλοι stoner metallers, δημιουργήθηκαν πριν περίπου 15 χρόνια στο Sete του Montpellier και έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν τρία full length albums και δύο demos τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους. Το τέταρτο πόνημα της μπάντας με τίτλο “High Winds Preacher”, έρχεται την κατάλληλη περίοδο για το group, σε μία χρονιά που το metal γενικότερα βρίσκεται στα πάνω του, περνώντας μία δεύτερη “νιότη”.

Οι Denizen, κινούνται ηχητικά μεταξύ stoner metal και fuzz rock με αρκετά ψυχεδελικά στοιχεία και psychedelic rock ατμόσφαιρα να διέπει τα περισσότερα από τα κομμάτια του δίσκου. Ο τρόπος που έχουν καταφέρει να συνδυάσουν δύο φαινομενικά ίδιους ήχους είναι υποδειγματικός, θυμίζοντας αρκετά “τέρατα” του παρελθόντος όπως Kyuss, Fu Manchu κ.α.

Το “High Winds Preacher”, με τις εναλλαγές στο ρυθμό και στον ήχο ανά κομμάτι, δείχνει να βρίσκεται σε μία αέναη αναζήτηση του κατάλληλου μουσικού μίγματος, κρατώντας τον ακροατή δέσμιο των μουσικών ορέξεων της μπάντας. Πότε ο fuzzy ρυθμός του “Shadow Dancer” και πότε η stoner ψυχεδέλεια του “Ears Wide Opened”, δίνουν στον ακροατή την εντύπωση ότι το group μεταλλάσσεται ανάλογα με το κομμάτι, ταιριάζοντας στην ατμόσφαιρα κάθε φορά και φέρνοντάς το στα δικά του μουσικά μέτρα. Από την άλλη, δείχνει και τις ικανότητες των Denizen, που σαν χαμαιλέοντες προσαρμόζονται στο κάθε μουσικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια, το group καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δίσκο stoner/fuzz party, κρατώντας “ξύπνιο” τον ακροατή μέχρι τη λήξη του, το τέλος του.

Για να προσδιορίσεις τη μουσική ταυτότητα των Denizen, θα χρειαστεί αρκετή “μελέτη” και να ανατρέξεις σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά, μέχρι να το κατανοήσεις μουσικά. Σαν μία μουσική ψυχανάλυση του κάθε κομματιού, αφού οι ψυχεδελικές stoner/fuzz τάσεις της μπάντας δε σε αφήνουν να πλησιάσεις, εκ πρώτης, στα μουσικά μοτίβα τους. Ειδικά με την τριάδα “The Beast”, “Mandrake Is Everywhere” και “White Flamingo”, σε στέλνουν και εσένα για ένα τεστ προσωπικότητας με τις εναλλαγές της “ψυχοσύνθεσης” των τραγουδιών αυτών. Αυτό που θέλουν να πετύχουν όμως το πετυχαίνουν στο ακέραιο, αφού μέχρι να τελειώσει το album, εσύ μένεις κολλημένος ψάχνοντας τη “θεραπεία” ως άλλος ψυχαναλυτής.

Το “High Winds Preacher” είναι ένα album από αυτά που μπορούν να διχάσουν το κοινό και τους οπαδούς μίας μπάντας, χωρίς απαραίτητα να τους απομακρύνουν από αυτή. Απλά, έχει να κάνει με την καταστάλλαξη του ήχου του group, αφού οι εναλλαγές στις μουσικές φόρμες ίσως μπερδεύουν τον ακροατή. Σίγουρα όμως, πρόκειται για έναν δίσκο που δε θα αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις της ψυχεδελικής ατμόσφαιρας και του stoner ήχου. Θα σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, όπου μπάντες όπως οι Kyuss, Fu Manchu κ.α. έρχονταν σαν “διαστημικοί” σωτήρες να σώσουν το metal, με ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα τους. Νομίζω οι stoner-άδες και οι fuzz rockers, θα το εκτιμήσουν δεόντως.

https://www.facebook.com/Denizenband/

483

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.