DEEP SPACE MASK: “Songs from The Dark Light”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal/Stoner Rock
Δισκογραφική: Planet K Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Ιανουαρίου 2021

Οι μυημένοι στο χώρο του hard rock, σίγουρα θα γνωρίζουν τους Flinky Pie και τον πολυτάλαντο Raymz που υπήρξε μέλος της μπάντας για 6 χρόνια και 3 albums την περίοδο 2003-2009. Ο Raymz λοιπόν περί ου ο λόγος, θέλοντας να εκφράσει και τις πιο heavy μουσικές ανησυχίες του, δημιούργησε τον περασμένο Φεβρουάριο ένα project ονόματι Deep Space Mask και σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο κυκλοφόρησε το αποτέλεσμα αυτών των “ανησυχιών” με τίτλο “Songs From The Dark Light”.

Θέλοντας να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τους Deep Space Mask, να πούμε ότι πρόκειται για ένα “one man project” όπου ο Raymz τα “κάνει όλα και συμφέρει”. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, από τις ιδέες, τις συνθέσεις, τα όργανα, τα φωνητικά και ακόμα ακόμα και την παραγωγή και μίξη του ντεμπούτου album του. Από το όνομα του “one man group”, είναι φανερό ότι ασχολείται ηχητικά με το space/stoner rock με κάποιες psych rock πινελιές, ενώ γνωστές είναι και οι επιρροές του proto doom/heavy metal ήχου των πατέρων της “σκληρής” μουσικής Black Sabbath, όπως και των Candlemass, Trouble, Pentagram και Death SS στην μουσική ιδεολογία του Raymz. Το “Songs From The Dark Light” λοιπόν, φαίνεται ότι αποτελεί τον αμφορέα αυτής της μουσικής σύμπραξης, ενώ παράλληλα δείχνει να παρουσιάζει και την εξέλιξη του heavy/stoner ήχου τα τελευταία 50 συν χρόνια.

Ακούγοντας το “Songs From The Dark Light”, σίγουρα θα έρθεις αντιμέτωπος με τις μουσικές “παραξενιές” του πολυτάλαντου Raymz. Ο δίσκος είναι φτιαγμένος ώστε να γίνει αντιληπτή η ροπή του Raymz προς την πρώιμη περίοδο των Black Sabbath, αλλά και στις πιο μοντέρνες stoner rock/space metal φόρμες των Monster Magnet, χωρίς όμως να λείπει και η hard rock ουσία που κρύβεται στα catchy solos. Το “Songs From The Dark Light” έχει σίγουρα και κάποιες psych rock πινελιές των ’70s, που με την “σκοτεινή” ατμόσφαιρα που συνοδεύει το album δίνουν μία παρελθοντική αίγλη σε αυτήν την κυκλοφορία. Ακόμη και η σειρά των κομματιών, μοιάζει να είναι στοχευμένη ώστε να παρουσιάσει τις στιγμές εξέλιξης του heavy/stoner ήχου από τα early ’70s έως και τις πιο μοντέρνες φόρμες του 2020. Το “Songs From The Dark Light” είναι γεμάτο με catchy riffs και stoner μελωδίες, ενώ εντυπωσιάζει η εμμονή του Raymz σε πιο κλασσικά hard rock solos, που δείχνει αν μη τι άλλο την αγάπη του καλλιτέχνη για την πλευρά αυτή της rock μουσικής.

Το “Songs From The Dark Light” βέβαια, εντυπωσιάζει και για ακόμη ένα λόγο. Ακούγοντας το album, μπορείτε να μου πείτε ποιος θα έβαζε “το χέρι του στη φωτιά” ότι γεννήθηκε και τελειοποιήθηκε από ένα και μόνο πρόσωπο; Και αν υπήρχε μια πιθανότητα τέτοια, πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας καλλιτέχνης τέτοιου επιπέδου; Σε ποια μουσική “νιρβάνα” βρέθηκε ο Raymz για να μπορέσει να χαρίσει ένα τέτοιο αριστούργημα στο μουσικό κοινό; Και ακόμα, μπορεί αυτή η κυκλοφορία να δώσει στον Raymz μία θέση στο μουσικό πάνθεον; Νομίζω ότι πρόκειται για ερωτήσεις ουσίας που η απάντησή τους βρίσκεται στο album και στην προσέγγισή του από τον καθένα μας ξεχωριστά. Πάντως το γεγονός ότι ο Raymz κατάφερε μόνος του να δημιουργήσει ένα δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος του, δείχνει ότι πρόκειται για καλλιτέχνη που “ζει και πεθαίνει” για τη μουσική, για αυτό που κάνει.

Όσον αφορά δε στην ποιότητα των συνθέσεων και τη σειρά που παρουσιάζονται, είναι εμφανής η θέληση του Raymz να φτάσει από τη dark/psych rock ατμόσφαιρα του “Nosferatu”, στη space/stoner διάθεση των “All Hell’s Fire” και “Inside Me” και από το Sabbath-ικό ορχηστρικό “Sabbath”, στην radio hit επιτυχία του “Princess Of The Dark” και τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του “Indians”, δείχνοντας με στοχευμένο τρόπο την εξέλιξη του heavy/stoner ήχου ανά τα χρόνια.

Το “Songs From The Dark Light”, μοιάζει ικανό να πείσει για την αμεσότητα και την ποιότητά του. Ο Raymz φαίνεται ότι έχει συνθέσει το δικό του μουσικό μανιφέστο και είναι έτοιμο να γίνει αποδεκτό από το heavy/stoner μουσικό κοινό. Το ντεμπούτο του πολυτάλαντου καλλιτέχνη, είναι η μουσική εξέλιξη του heavy/stoner ήχου από τα ’70s έως και σήμερα, με μόνο “στάσιμο” σημείο τα catchy solos που έχουν γαλουχήσει μία ολόκληρη γενιά μεταλλάδων. Το “Songs From The Dark Light” μοιάζει ικανό να μετατρέψει τον Raymz σε έναν Τιτάνα του είδους και αυτό με τη σειρά του να μπει στην αιωνιότητα.

Facebook: https://www.facebook.com/deepspacemask/

454

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.