DECIPHER: “Arcane Paths to Resurrection”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Transcending Obscurity Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2023

Οι Decipher δημιουργήθηκαν το 2017 στην Αθήνα και παρά τον σχετικά λίγο χρόνο που βρίσκονται μαζί, έχουν κυκλοφορήσει το EP “Of Fire and Brimstone” το 2019 και στις 21 Απριλίου κυκλοφορούν τον πρώτο ολοκληρωμένο τους δίσκο με τίτλο “Arcane Paths to Resurrection”. Τo εξώφυλλο του δίσκου επιμελήθηκε o Artem Gigoryev, ο οποίος σε πολλά έργα του εμπνέεται από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής μυθολογίας και με στυλ παλιάς γκραβούρας, έχει αποδώσει στο μέγιστο την ατμόσφαιρα του δίσκου των Decipher και την αγωνία αναζήτησης απόκρυφων μονοπατιών.

Παλιότερα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο black και το death metal ήταν ξεκάθαρες και εχθρικές μεταξύ τους. Αρκεί κάποιος να δει συνεντεύξεις ιστορικών σχημάτων του χώρου, για να καταλάβει το εχθρικό κλίμα που υπήρχε, ειδικότερα στις αρχές του ’90 στη Νορβηγική σκηνή. Τα τείχη υπάρχουν για να γκρεμίζονται όμως και η μουσική για να εξελίσσεται. Πλέον με πολύ μεγάλη χαρά βλέπουμε σχήματα να υιοθετούν τις καλύτερες στιγμές των δύο ιδιωμάτων και να αποδίδουν ένα τεχνικό και μυστικιστικό αποτέλεσμα. Έτσι και οι Decipher, δεν έχουν φοβηθεί να εισάγουν death metal στοιχεία στο “Arcane Paths to Resurrection”

Η δομή των κομματιών που έχει επιλέξει το σχήμα, είναι βασισμένη περισσότερο στη μελωδία και το riff, παρά στην ανάγκη για ταχύτητα και λασπώδη φωνητικά. Οι μελωδίες είναι εκεί και είναι όμορφες, κλιμακωτές και όπου πρέπει καταιγιστικές και βλάσφημες. Τα φωνητικά καταφέρνουν σε πολλά σημεία να κλέψουν την παράσταση, γιατί δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Προφανώς, στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου τα φωνητικά είναι τσιριχτά και blackened, αλλά σε ανύποπτο χρόνο γίνονται μπάσα, βραχνά ή δίνουν το σύνθημα για breakdown με μια ανάσα. Τα φωνητικά των Decipher είναι βγαλμένα από το πιο σκοτεινό και βαθύ πηγάδι της μουσικής και φέρνουν ανατριχίλα στον ακροατή.

Οι Decipher καταφέρνουν κάθε κομμάτι τους να είναι μια ξεχωριστή οντότητα μέσα στον δίσκο, αλλά ταυτόχρονα ο δίσκος να έχει συνοχή. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δεν ακούω γενικά black metal και το γεγονός ότι μου τράβηξαν την προσοχή, δείχνει τη μουσικότητα που έχουν αλλά και την ανάγκη να βγουν έξω από στεγανά. Αν αναλογιστούμε ότι το “Arcane Paths to Resurrection” είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του σχήματος και ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας διαλέχτηκε τυχαία από την εταιρεία, θεωρώ ότι οι Decipher θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον.

Facebook: https://www.facebook.com/decipherbandgr
Instagram: https://www.instagram.com/decipher.official
Bandcamp: https://deciphergr.bandcamp.com/album/of-fire-and-brimstone

320

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.