DECEMBRE NOIR: “The Renaissance Of Hope”

ALBUM

Είδος: Doom / (Melodic) Death metal
Δισκογραφική: Lifeforce
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Το 2020 είναι ξεκάθαρα ένα doomed / deadly έτος και οι doom / death κυκλοφορίες το ξέρουν καλά.

Σε μια χρονιά που μας έχει χαρίσει (και θα μας χαρίσει στο άμεσο μέλλον) ολόφρεσκη μουσική από My Dying Bride, Paradise Lost, On Thorns I Lay, Shattered Hope, Draconian και Celestial Season, στην λίστα έρχεται να προστεθεί και ο Μαύρος Δεκέμβριος από την Γερμανία με το τέταρτό του δισκογραφικό βήμα.

Το εξώφυλλο του “The Renaissance Of Hope” των Decembre Noir, σε συνδυασμό με τον τίτλο του, μου έφερε στο νου αστραπιαία τους Ιταλούς The Foreshadowing με το τραγούδι “Hope. She’s In The Water”: ένα έξυπνο artwork, που σε βάζει να σκεφτείς δύο και τρείς φορές, αν η “Ελπίδα” ετοιμάζεται να αναγεννηθεί μέσα από το βάπτισμα, ή πνίγεται και χάνεται οριστικά.

Μουσικά, η “Ελπίδα” σίγουρα δεν χάνεται – αντιθέτως, δίνει ένα πολύ ώριμο και δυνατό, ανά στιγμές πολύ εμπνευσμένο αποτέλεσμα.

Έξι νέες συνθέσεις με ατμόσφαιρα και έμπνευση που συνεχίζουν να φέρνουν στο μυαλό πολύ έντονα τους Swallow The Sun και τους Daylight Dies, αλλά ριφολογικά και τους μπαμπάδες τους (και δικούς μας, βεβαίως βεβαίως) My Dying Bride και Paradise Lost – αυτή τη φορά όμως, με περισσότερο τσαμπουκά αλά Marche Funebre, από ό,τι στο προηγούμενο album “Autumn Kings”.

Χωρίς να φέρνουν τίποτα νέο στο doom / (melodic) death τραπέζι, τα σχεδόν 50 λεπτά του “The Renaissance” κυλούν όμορφα, μελαγχολικά, με δυναμική παραγωγή που δεν ενοχλεί (εντάξει, ίσως ενοχλεί λίγο στα τύμπανα) και μελωδίες που ίσως δεν αναζητήσεις δεύτερη φορά, αλλά την στιγμή που παίζει το album για πρώτη φορά σε συνεπαίρνουν, φέρνοντας σε λίγα λεπτά πιο κοντά στο θάνατό τους (και τον δικό σου).

Υπέροχες στιγμές του δίσκου, το opening και το ending του: ένα εννιάλεπτο χαστούκι υπό τον τίτλο “A Swan Lake Full Of Tears” και η coda που είναι ίσως το πιο κατατεθέν DN τραγούδι του album, το άκρως μελαγχολικό “Behind The Scenes”.

Ανυπομονώ για την στιγμή που οι Decembre Noir θα σπάσουν τα δεσμά του κλασσικού μελωδικού doom / death, όπως πολύ εμπνευσμένα και επιτυχημένα έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι Swallow The Sun και οι Katatonia και θα μας δώσουν ένα album που θα ξεχωρίζει κατά πολύ από όλα τα προηγούμενά τους και πολλά άλλα της σκηνής. Είναι σίγουρο πως μπορούν, το έχουν στο τσεπάκι τους.

Άλλωστε, η “Ελπίδα” πνίγεται τελευταία.

Facebook: https://www.facebook.com/DecembreNoir

Website: https://lifeforcerecords.com/

499

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.