Decapitated, Incantation, Nervosa, Kassogtha (13/03/2024) Gagarin205

LIVE REPORT

Η Τετάρτη είναι η χειρότερη μέρα, καθώς βρίσκεται ακριβώς στη μέση της εβδομάδας και απέχει αρκετά από το Σαββατοκύριακο.

Κάθε βδομάδα λοιπόν, ψάχνω εναλλακτικές λύσεις για να γλυκάνω τη μιζέρια της ημέρας και τι καλύτερο από μία βραδιά αφιερωμένη στο Death Metal; Έτσι λοιπόν, σύρθηκα μέχρι το Gagarin205 να παρακολουθήσω τους Πολωνούς θρύλους Decapitated μαζί με Incantation, τις υπέροχες Nervosa και τους Kassogtha.

Έφτασα 18:40, μιας και οι πόρτες άνοιγαν 18:45, και παραδόξως βρήκα πανεύκολα πάρκινγκ, επομένως οι οιωνοί ήταν καλοί και ήμουν σίγουρος πως θα γίνουν ακόμα καλύτεροι μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι μπάντες. 19:15 ακριβώς, παίρνουν θέση στη σκηνή οι εντυπωσιακοί Kassogtha. Με αύρα μεγάλης μπάντας, τρομερή ενέργεια και με βασικό τους όπλο τη φοβερή φωνή της Stephany Hugnin, οι Kassogtha κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις του κοινού παίζοντας ένα setlist περίπου τριανταπέντε λεπτών, ιδανική διάρκεια και opening act μιας τόσο βαριάς και επικής νύχτας.

Αφού λοιπόν έχουμε αρχίσει να ζεσταινόμαστε, σειρά έχουν οι αγαπημένες μου Nervosa, μέλη των οποίων είναι οι δικές μας Helena Kotina (κιθάρα) και Hel Pyre (μπάσο). Μια λέξη πιστεύω πως μπορεί να χαρακτηρίσει την εμφάνιση των Nervosa, ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ. Τα κορυφαία Thrash riffs μαζί με την “άγρια” φωνή της Prika και οι καθηλωτικές μπασογραμμές της Hel κάνανε το κοινό να μην σταματήσει το headbanging ούτε λεπτό. Highlight της βραδιάς κατά την γνώμη μου η εμφάνιση της τετράδας μας η οποία θα μπορούσε άνετα να είναι headliner καθώς πέρα από το μουσικό κομμάτι που ήταν φανταστικό, το interaction των Nervosa με το κοινό ήταν μοναδικό.

Φτάσαμε λοιπόν στο τελευταίο “ορεκτικό” με τους Incantation να παίρνουν τη σκυτάλη και να μας ταρακουνάνε με τα βαριά doomy riffs τους, από την πρώτη κιόλας νότα, με το κοινό να παίρνει φωτιά. Αν και η μουσική τους είναι λίγο αργή για τα προσωπικά μου γούστα, η εμφάνισή τους ήταν πάρα πολύ καλή, παίζοντας μας ένα setlist περίπου σαρανταπέντε λεπτών το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν απογοήτευσε κανέναν. Ωστόσο, τουλάχιστον στο σημείο που ήμουν εγώ, δεν είχαμε και τον καλύτερο ήχο καθώς τα drums κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των οργάνων με αποτέλεσμα να μην είναι τελείως ξεκάθαρο αυτό που έφτανε στα αυτιά μας.

Η ώρα που περίμενε όλο το κατάμεστο πλέον Gagarin205 έφτασε. Η background κουρτίνα με το album cover του “Nihility”, album το οποίο έχει δώσει το όνομα του στο tour, έκανε την εμφάνιση του και λίγο αργότερα οι Decapitated τη δική τους στη σκηνή, ξεκινώντας κατευθείαν από τα βαθιά με το “Perfect Dehumanisation”. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την μπάντα; Αστείρευτη ενέργεια τους διακατείχε καθ’ όλη τη διάρκεια του live, διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών.

Φυσικά και το setlist περιείχε ολόκληρο το ”Nihility”, ένα εκ των κορυφαίων δίσκων της μπάντας με iconic κομμάτια όπως “Eternity Too Short” και “Spheres of Madness” με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατελείωτα mosh pits σε κάθε πλευρά του γεμάτου Gagarin. Εκτός από το “Nihility”, ακούστηκαν ακόμα οχτώ κομμάτια με encore το “No Cure”, κλείσανε αυτή την επική βραδιά, ενώ o Vogg μας έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας πως πάντα περνάνε υπέροχα στην χώρα μας, καθώς θυμόταν ακόμα και την εμφάνιση των Decapitated στο An το μακρινό 2002.

Δυστυχώς ο ήχος και των τεσσάρων συγκροτημάτων δεν ήταν τόσο καλός, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται ακριβώς αυτό που θέλανε οι μπάντες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως οι εμφανίσεις τους δεν ήταν καλές. Κάθε άλλο καθώς και οι τέσσερις μπάντες ήταν καταπληκτικές και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Επιπλέον, για ακόμη μία φορά υπήρχαν ορισμένοι οι οποίοι δεν σεβόντουσαν τον διπλανό τους και καπνίζανε εντός του venue που σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς κλιματισμού στα ¾ της βραδιάς κάνανε το κλίμα πολύ βαρύ με αρκετούς να εκφράζουν έντονα τη δυσφορία τους.

Ευτυχώς χάρη στις μπάντες όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν κατάφεραν να χαλάσουν αυτή τη βραδιά – γιορτή στο Metal με αποτέλεσμα να φύγουμε όλοι με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, το οποίο ήταν και θα είναι πάντα το ζητούμενο.

Setlist
Perfect Dehumanisation (The Answer?)
Eternity Too Short
Mother War
Nihility (Anti-Human Manifesto)
Names
Spheres of Madness
Babylon’s Pride
Symmetry of Zero
Suffer the Children (Napalm Death cover)
Cancer Culture
Just a Cigarette
Earth Scar
Never
Iconoclast
No Cure

Φωτογραφίες: Cristina Alossi

367

Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 26 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.