DEATHWHITE: “Grey Everlasting”

ALBUM

Είδος: Melodic doom, gothic metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Ιουνίου 2022

Σχεδόν δέκα έτη ζωής συμπληρώνουν οι Αμερικανοί Deathwhite και τα σφραγίζουν με την τρίτη full-length κυκλοφορία τους. Μετά το “Grave Image” του 2020, που έστρεψε περισσότερα βλέμματα πάνω τους, τα αγνώστου ταυτότητας μέλη του συγκροτήματος επιστρέφουν φέτος με το “Grey Everlasting”, πιστά στις σκοτεινές μελωδίες και τη μελαγχολική βαρύτητα, εξερευνώντας όμως, παράλληλα, τη δυνατότητα να ενσωματώσουν λίγη ωμή επιθετικότητα στο μείγμα.

Η μουσική των Deathwhite είναι ατμοσφαιρική, βαρύθυμη, αργών –άντε και μεσαίων– ταχυτήτων, με λιτά doomy κιθαριστικά θέματα, χτισμένη κατά κύριο λόγο γύρω από δωρικές, γλυκόπικρες φωνητικές γραμμές. Στο άκουσμα των συνθέσεων της μπάντας, ο νους ανατρέχει αβίαστα στους Katatonia της μετά doom death εποχής και στις πιο soft στιγμές των Woods of Ypres, ενώ ουκ ολίγες φορές αναγνωρίζει σημεία τομής με τους Anathema και τους Paradise Lost.

Ο χαρακτήρας αυτός διατηρείται σχεδόν ατόφιος και στο “Grey Everlasting”. Ωστόσο, το συγκρότημα πειραματίζεται μετριοπαθώς, εισάγοντας κάποια πιο extreme στοιχεία. Τραγούδια όπως το εναρκτήριο “Earthtomb” και το “White Sleep” κάνουν το μπάσιμό τους με πολύ πιο ταχύ και μαυρομεταλλικό ύφος, ενώ κάποια brutal φωνητικά κάνουν δειλά την εμφάνισή τους στο “Immemorial”. Αισθητή είναι και η διαφορά στο συναισθηματικό φάσμα που αποτυπώνεται στις έντεκα συνθέσεις του album, το οποίο ελαττώνεται σημαντικά, καθώς τούτη τη φορά οι Deathwhite επικεντρώνονται σχεδόν εξολοκλήρου στην doom and gloom αισθητική, η κατήφεια κερδίζει επιπλέον έδαφος, οι τραγουδιστικές μελωδίες τείνουν συχνά να γίνονται υπνωτιστικές ψαλμωδίες.

Έχοντας πλέον ακούσει αρκετές φορές το “Grey Everlasting”, αντιλήφθηκα ότι, αν και σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα πως έρχομαι σε επαφή με κάτι φρέσκο και ουσιαστικά ξεχωριστό, μου ήταν εξαιρετικά εύκολο να επιστρέφω στα τραγούδια του.

Ανακάλυψα ότι οι Deathwhite κάνουν ό,τι κάνουν τόσο πειστικά, με πολλή γνησιότητα και αναντίρρητη ειλικρίνεια. Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω πώς το πέτυχαν αυτό, όμως οι όποιες αντιστάσεις μου κάμφθηκαν και οι ενστάσεις μου υποχώρησαν. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς. Αφήστε το “Grey Everlasting” να παίζει, και θα αναλάβει αυτό να σας μεταφέρει εκεί που θέλει.

Official Site: https://deathwhite.com/ 
Facebook: http://www.facebook.com/deathwhiteofficial 
Bandcamp: https://deathwhite.bandcamp.com/ 

991
Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.