DAS NOIR: “Music While Drowning”

ALBUM

Είδος: Darkwave/post/gothic rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2021

Τί μπορούμε να εκφράσουμε περισσότερο όταν απευθυνόμαστε σε δουλειές που πραγματώνονται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την έμφυτη διάθεση για πειραματισμό, πρόοδο και φυσικά διακατέχονται από αυτό το αίσθημα το όποιο λέγεται μεράκι;

Ίσως αυτή είναι και κατάσταση πάνω στην οποία καλούμαι να καταθέσω την ταπεινή άποψή μου, για την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά του χαρισματικού και συνάμα πολυπράγμονα Νίκου Δρίβα (Das Noir, Distorted Image, Soho 6, Starblind, The Moon In June), μέσα από το νέο του πόνημα με τους Das Noir, το προσωπικό του προτζεκτ πάνω στο οποίο παρουσιάζει και εκφέρει τα δικά του προσωπικά βιώματα, μικρές «σκοτεινές» ιστορίες, από έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά το εσωτερικό γίγνεσθαι της Ελληνικής «σκοτεινής» σκηνής, αποτελώντας και ο ίδιος ζωντανό, αναπόσπαστο κομμάτι της.

Ένα από τα πιο ενεργά μέλη (DJ, αρθρογράφος, συγγραφέας, μουσικός), τα τελευταία (πολλά) χρόνια κατορθώνει να διατηρεί άσβεστη την ίδια πίστη και πάθος για αυτό που αγαπά πιο πολύ, την minimal darkwave σκηνή.
Σίγουρα αυτό που είναι έκδηλο από την πρώτη ακρόαση του “Music While Drowning”, είναι η μεστότητά του και η αμεσότητά του. Ο Νίκος κατορθώνει να μπολιάσει ήχους γνώριμους, που στηρίζονται σε επιρροές που έχουμε αγαπήσει και γαλουχηθεί μαζί τους.

Συγκροτήματα κλασικά κάνουν εμφάνιση, αποκαλύπτεται ένα εύρος συναισθημάτων που στοιχειώνει τις πιο ιδιαίτερες σκέψεις του καθένα μας. Οι κιθάρες των Cure αναμειγνύονται με την ποίηση των And Also the Trees και τον λυρισμό των Cocteau Twins, ενώ η απλότητα των Joy Division γίνεται ένα με την punk αίσθηση των South of No North, όλα μπλεγμένα σε ένα άλμπουμ γεμάτο νοσταλγίες και ξεχασμένα όνειρα. Όλα έχουν ειπωθεί με διάφορους τρόπους αλλά πάντα είναι τόσο επίκαιρα και οι στίχοι αν και διανθισμένοι από αρκετά samples είναι πανέξυπνα δομημένοι, δίνοντας την απαραίτητη επιβλητική ατμόσφαιρα.

Το “Music While Drowning” είναι πραγματικά ένας δίσκος που μπορεί να σε παρασύρει και να σε «πνίξει» στα βαθύτερα συναισθήματα που σου προκαλεί, είναι τόσο «χαλαρό» που σε προκαλεί να το ακολουθήσεις, έχει μια «ζεστασιά» και αθωότητα που σε κερδίζει, δεν προκαλεί αλλά σε καλεί να το ακροαστείς. Θα νιώσεις τόσο οικεία μαζί του που θα σε κερδίσει μόνο του. Ίσως αυτό είναι και το μεγάλό επίτευγμα των Das Noir, να σε οδηγήσουν σε απανωτά repeat, χωρίς να το καταλάβεις.

Η δουλειά που έχει συντελεστεί επι του συνόλου δείχνει τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που αντιμετωπίζεται το όλο εγχείρημα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες κυκλοφορίες του εξωτερικού. Είναι καθόλα άρτιο και εξαιρετικό τόσο σε συνθετικό επίπεδο όσο και σε παραγωγή, ενώ και τα φωνητικά έχουν την απαραίτητη «βαριά» υπόσταση ώστε να αναδείξουν τα τραγούδια του “Music While Drowning”.

Τα οχτώ τραγούδια του δίσκου ακούγονται «μονορούφι». Βέβαια κατάφερα και ξεχώρισα τα δικά μου προσωπικά «κολλήματα» που μου κρατούν συντροφιά τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα το “We Are The Lost” με την μονολιθική του απαγγελία και αυτό το «κολλητικό» ρεφρέν που σε καθηλώνει μοναδικά. Αντίστοιχα ακολουθεί το“ Drowning” με την Cure εισαγωγή που μόνο αδιάφορο δεν σε αφήνει, απλό και συνάμα μεγαλειώδες αναβιώνει ένδοξες στιγμές των ’80s, ενώ το “The Rope” είναι τόσο «σκοτεινό» και γλαφυρό που δεν σου αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσεις ένα δίσκο γεμάτο από εικόνες και συναισθήματα έτοιμα προς «κατανάλωση».

Οι Das Noir δεν χρειάζονται επιπλέον συστάσεις. Θα συνεχίσουν να προσφέρουν αθόρυβα πλούσιες ηχητικές στιγμές που θα πρέπει να τις βιώσουν όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους μουσικόφιλο, γιατί από έναν τέτοιο άνθρωπο προέρχεται το “Music While Drowning”, απλά ένα αριστούργημα για τέρψη…Τολμήστε να πνιγείτε άφοβα στις μελωδίες του….

Tracklist:
The Rope
The Girl
Screams
Wait!
We Are The Lost
Forever
The Final Show
Drowning

Facebook: https://www.facebook.com/DasNoir/
Bandcamp: https://dasnoir.bandcamp.com/album/music-while-drowning

488

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».