CRYPTOPSY: “As Gomorrah Burns”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Brutal Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Σεπτεμβρίου 2023

Eπαναφορά και για τους Καναδούς death metallers Cryptopsy μετά από σχεδόν μια ντουζίνα χρονάκια από το ομώνυμο album τους. Μια χρυσή μετριότητα αν και ως όνομα θα έλεγα ότι είναι σχετικά γνωστό στις τάξεις των υπέρκαφρων οπαδών του είδους. Βέβαια μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια δεν ήταν εντελώς ανενεργοί και εδώ που τα λέμε τα δυο μέρη του “The Book of Suffering” EP που κυκλοφόρησαν αντίστοιχα στα 2015 και 2018, ήταν και οι καλύτερες δουλειές τους ever. Το ερώτημα λοιπόν ήταν κατά πόσο θα μπορούσαν να διατηρήσουν αυτά τα standards και στην full length δουλειά τους “As Gomorrah Burns”.

Στυλιστικά μην περιμένεις φίλε αναγνώστη διαφορές. Απλά τα επιμέρους σταθερά χαρακτηριστικά των Cryptopsy βρίσκονται και στο “As Gomorrah Burns” και μάλιστα σε ενισχυμένη μορφή. Υπερτεχνική μουσική, με εντελώς brutal όσο και αμελωδικό (εκτός από τα solos) status, ένα ανελέητο σφυροκόπημα από τα άρρητα tempos των μπασογραμμών του Olivier Pinard και του κτήνους Flo Mounier πίσω από τα τύμπανα, κοφτερά, Sepulturοειδή riffs και συγκινητικά, απολύτως ένγκαυλα heavy metal solos από τον Christian Donaldson που λόγω μίξης ακούγονται υπερόχως αντιθετικά. Με ελάχιστες στιγμές που θα μπορούσαν να αναγορευθούν ως κλιμακώσεις, χωρίς εφέ και τεχνολογικά tricks. Από την άλλη εδώ μέσα οι κάφροβιρτουόζοι θα καραγουστάρουν. Οι Καναδοί είναι φανερά παιχταράδες και γνωρίζουν τα όργανά τους. Και δημιουργούν δαιδαλώδεις συνθέσεις μεν αλλά εύκολα μνημονεύσιμες. Ο δε Matt McGachy είναι ένα κτήνος που τα καταφέρνει πολύ καλά στο πηγαδήσιο growling, επαρκέστατος για το αντικείμενο των Cryptopsy.

Ο ήχος είναι καθαρότατος και η παραγωγή είναι ιδανικά πριμαριστή γιατί σε άλλη περίπτωση πιθανό θα ήταν ο ακροατής να χάσει την μπάλα. Μου άρεσε το “Godless Deceiver” headbanging και στακάτο όπως και τα “Flayed the Swine ” και “The Righteous Lost” που ξεκωρίζουν για τα γαμάτα solos, ίσως τα μοναδικά μελωδικά σημεία του album (με solos thrash χαρακτήρα). Ωραίο επίσης το “Ill Ender” όπως και τα επιλογικά “Obeisant” και “Praise the Filth” που το ακολουθεί (το λες και μικρό medley) και κλείνουν με horror αίσθηση το “As Gomorrah Burns”.

Γενικά η επιστροφή στα full length των Cryptopsy με το “As Gomorrah Burns” είναι σύντομη (μισής ώρας μουσική περίπου) αλλά πολύ δυναμική, καθόλου φλύαρη και σίγουρα οι ακροατές που αρέσκονται σε στριφνότητα και στο έντεχνο, “ξερό” και απολύτως brutal death metal θα ενθουσιαστούν. Πολύ καλή δουλειά για το είδος και νομίζω ότι οι Καναδοί έχουν βρει επιτέλους τον χαρακτηριστικό τους ήχο.

Facebook: https://www.facebook.com/cryptopsyofficial/
Official website: https://linktr.ee/Cryptopsy

241

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.