COURSE OF FATE: “Somnium”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Rock of Angels Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2023

Αν και λίγο ετεροχρονισμένα, ήρθε στα χέρια μου το “Somnium”, δεύτερο album των Course Of Fate οι οποίοι μετά το πολύ καλό ντεμπούτο τους “Mindweaver”, θα ήταν αμαρτία να μην επανέλθουν. Με την υποστήριξη της ROAR! Rock of Angels Records και πάλι, οι Νορβηγοί παραδίδουν ένα πολύ καλό album προοδευτικού prog (σχήμα οξύμωρον) metal, ένα σύνολο πολύ φιλόδοξου υλικού που προσπαθεί να μεταφέρει λίγη από την αίγλη που απήλαυσε το ιδίωμα από τα mid εως τα late ’90s.

Εξ αρχής να δηλώσω ότι οι Course Of Fate αποτελούνται από παιχταράδες επιπέδου Leprous και Dream Theater. Τρομεροί μουσικοί και αυτό φαίνεται σε κάθε δευτερόλεπτο. Αδιάλλακτο credit τα solos του Marcus Lorentzen με τη συνοδεία του Carl Marius Saugstad στα πλήκτρα. Γεμίζουν τον ήχο ο οποίος ακούγεται συμπαγής αλλά όχι στουντιακά ασφυκτικός. Ρυθμικώς επικρατεί ποικιλία γενικά αν και τα tempos ανήκουν στο μεσαίο χώρο. Αλλά επικρατεί χαμός επιδεξιότητας, τόσο στις μπασογραμμές όσο και στα ρολαρίσματα. Ο δε Eivind Gunnesen πίσω από το μικρόφωνο μου άρεσε πάρα πολύ. Προσγειωμένος, χωρίς αφέλειες φλύαρης λυρικότητας και αρκετά δυναμικός. Καλός performer.

Μου άρεσαν αρκετά κομμάτια όπως το “Blindside” (με χροιές από το “Octavarium”, ίσως το πιο “νεολαίο” κομμάτι του album, καλή και άμεση prog μπαλάντα), το “Vile at Heart” με το πολύ καλό ρεφρέν του, ένα Queensrycheικό κομμάτι που θα μπορούσε να είναι soundtrack αμερικανικού blockbuster και το “…of Ruins” που είναι μάλλον η σύνοψη και το εστιακό συνθετικό επίκεντρο των Course Of Fate, το “Change Of Seasons” τους. Χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα κομμάτια που παλινδρομούν μεταξύ Dream Theater, Haken και πολλές φορές Psychotic Waltz και με γερό trademark τα Gilmourικά solos του κιθαρίστα.

Σαν τελικό συμπέρασμα θα έλεγα ότι το “Somnium” είναι ένας πολύ καλός prog metal δίσκος που τιμάει φυσικά την παράδοση αλλά φέρνει φρέσκο αέρα ανανέωσης σε ένα πεπαλαιωμένο είδος μουσικής το οποίο μεγαλούργησε αλλά πλέον πνέει τα συνθετικά λοίσθια. Οι Course Of Fate δικαιούνται να είναι υπερήφανοι γιατί παρέδωσαν ένα album που δεν θα σου προξενήσει εξάρθρωση κάτω γνάθου από τη νύστα και έχει υψηλό ενδιαφέρον. Οι ανάλογοι ακροατές θα το συμπαθήσουν σίγουρα.

Facebook: https://www.facebook.com/courseoffate

538

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.