CORONARY: “Sinbad”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: Cruz Del Sur Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Φεβρουαρίου 2021

Οι Φινλανδοί Coronary, είναι ακόμα ένα σχήμα που κυκλοφορεί την πρώτη του δουλειά σε μία δύσκολη περίοδο για τη μουσική βιομηχανία και όχι μόνο. Είναι μία από τις μπάντες, που δε θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει το ντεμπούτο της όπως θα ήθελε πραγματικά. Από την άλλη όμως, είναι και ένα από τα groups που με τη μουσική τους θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό του μεταλλικού κοινού και να κρατήσουν τη “σημαία” του heavy metal ψηλά, σε μία τόσο περίεργη περίοδο. Το “Sinbad” μοιάζει να έχει τη “σπίθα”, την “ανεβαστική” διάθεση για να το πετύχει αυτό και να αποτελέσει το πρώτο βήμα των Φινλανδών προς την επιτυχία.

Εδώ και 4 χρόνια οι Coronary σχεδίαζαν με πάσα λεπτομέρεια το ντεμπούτο τους, χωρίς τίποτα να δείχνει ότι τελικά θα έφτανε να κυκλοφορήσει ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο όχι μόνο για τη μουσική αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτά τα 4 χρόνια όμως η μπάντα κατόρθωσε να τελειοποιήσει τον ήχο της, να κατασταλάξει ως προς τις επιρροές της και να δημιουργήσει ένα άκρως διασκεδαστικό, “ανεβαστικό” album γεμάτο με τα γενετήσια στοιχεία του heavy metal. Το “Sinbad” βγάζει πάθος, βγάζει ενέργεια και διάθεση, έχει catchy riffs και ρεφρέν, ενώ η γενικότερη ατμόσφαιρα που αποπνέει είναι ενός album όπου για περίπου 50 λεπτά θα σε παρασύρει με την ευθύτητα και το heavy χαρακτήρα του.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο “Sinbad”, είναι σίγουρα η ενέργεια και η “ανεβαστική” διάθεση που είναι διάχυτα από την αρχή του δίσκου. Οι Coronary μοιάζουν να έχουν “πατήσει το γκάζι” από το πρώτο δευτερόλεπτο και δείχνουν διατεθειμένοι να μην “κατεβάσουν ταχύτητα” πάρα μόνο όταν παιχτεί και η τελευταία νότα του album. Ίσως ως αντίδραση στις δυσκολίες της εποχής, ίσως γιατί έτσι αισθάνονται ή και ακόμα γιατί κάπως έτσι έχουν στο μυαλό τους το heavy metal, οι Φινλανδοί έχουν καταφέρει να πιάσουν το νόημα των ’80s και να το μεταφέρουν αυτούσιο στο ντεμπούτο τους. Το true metal feeling που αφουγκράζεται ο ακροατής, ενισχύεται από τα “αλά Running Wild” φωνητικά και φυσικά από τα ενεργειακά riffs και τα κλασσικά heavy metal solos, ενώ ακόμη και στα πιο mid-tempo κομμάτια το group φαίνεται να μη χάνει την “χαίστικη” διάθεσή του. Θεωρώ αδύνατο να μην σου μείνουν “κολλημένα στο μυαλό” τα “The Hammer”, το ομώνυμο “Sinbad”, το “Bullet Train”, το “Reflector” όπως και τα πιο light “I Can Feel This Love” και “Wonders of The World”, ενώ και ολόκληρο το album ακούγεται ευχάριστα χωρίς ο ακροατής να χάνει τη “δίψα” του για τη συνέχεια.

Είναι φανερό ότι οι Coronary δε χρειάστηκε να ψάξουν πολύ, για να βρούνε πως θα χτυπήσουν στο ευαίσθητο σημείο του μεταλλικού κοινού. Το “έργο” το έχουμε δει πολλάκις με το κίνημα του New Wave of Traditional Heavy Metal και οι συμπαθείς Φινλανδοί το πήγαν λίγο παραπέρα χρησιμοποιώντας catchy μελωδίες και εύηχες συνθέσεις χωρίς να χάνουν το heavy και “true” στοιχείο τους. Θεωρώ δε ότι “πάτησαν” στο ευαίσθητο σημείο του “old school” οπαδικού κινήματος και πιθανόν έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις. Όσο δε για την παραγωγή, νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόταν για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Δε μπορώ να ξέρω αν το “Sinbad” έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει από τα υπόλοιπα albums, μπορώ όμως με σιγουριά να πω ότι είναι από τους δίσκους που βγάζουν όλη αυτήν την ατμόσφαιρα “’80-ίλας” και όλο αυτό το επαναστατικό χαρακτήρα του heavy metal όπως μας το πρόσφεραν οι θρύλοι του είδους εδώ και μισό και παραπάνω αιώνα πριν. Το “Sinbad” μπορεί να βρει χώρο στη δισκοθήκη ενός πωρωμένου μεταλλά, ενώ η ακρόαση του θα εκπλήξει ευχάριστα το περισσότερο κοινό της “σκληρής” μουσικής. Πολύ καλό ντεμπούτο, από μία σκηνή που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να δίνει κάποια heavy metal “διαμάντια” της εποχής μας.

Facebook: https://www.facebook.com/coronaryfin/
Bandcamp: https://coronaryfin.bandcamp.com/

1058

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.