COMMAND: “Resver”

ALBUM

Είδος: Blackened Heavy Μetal
Εταιρεία: Jawbreaker Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου 2024

Κατευθείαν στο ψητό λοιπόν. Οι Command παίζουν heavy metal με μπόλικα thrash στοιχεία “ντυμένα” με έντονα growls δημιουργώντας ένα τυπικό συγκρότημα του είδους. Έτσι τουλάχιστον θα καταλάβει κάποιος από αυτή την περιγραφή. Όχι όμως…

Για να το πάρουμε από την αρχή. O Eric, o Aron, o Robin (οι οποίοι αποτελούν και τους Midnatt) και ο Felix το 2016 στην Arvika της Σουηδίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μπάντα με το όνομα Commando. Με μπαγκάζια τους τις επιρροές κυρίως από Mercyful fate, κυκλοφόρησαν το 2020 το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους EP “Rites of damnation” αποτελούμενο από 2 κομμάτια του demo τους και μεταγενέστερες συνθέσεις τους

Different from the common man,
seeking more and more
Go beyond the mortal heights,
to become a king.

…τραγουδούσαν στο Final judgement από αυτό το EP. Κι έτσι έγινε.

Όχι δεν έγιναν μπαντάρα. Όχι, δεν ηχογράφησαν τον καλύτερο metal δίσκο. Τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά ώστε να δημιουργήσουν ένα Full-length album από την αρχή ως το τέλος αυτή τη φορά. Πιο σκοτεινό,πιο μυστηριώδες, κάτι που αποτυπώνεται και στους στίχους, το “Resver” μόνο καλές εντυπώσεις μπορεί να μας αφήσει αλλά και το αίσθημα ότι έχουν πάρει στα σοβαρά αυτό που κάνουν.

Η μετονομασία τους σε Command (αφού έφυγε το τελικό “Ο”), το artwork του εξώφυλλου, το γεγονός πως άφησαν στην άκρη τις όποιες επιρροές τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν τον δικό τους ήχο, δεν ήταν τυχαία αλλά συνειδητές αποφάσεις του συγκροτήματος για να βγει προς τον ακροατή η ουσία του “Resver”.

Το ύφος και ο τόνος του άλμπουμ φαίνεται ήδη από το εισαγωγικό “Nightfall” που κινείται σε πιο obscure και διαταραγμένα μονοπάτια, διαφορετικά από ότι μας είχαν συνηθίσει στο “Rites of Damnation”, θυμίζοντας ίσως μεταγενέστερους In Solitude. Τα speed/heavy χαρακτηριστικά των Command δεν λείπουν και κορυφώνονται με τα “Twisted Mind” και “Hauntings”. To δραματικό “Cold below”, που είναι και το προσωπικό αγαπημένο, αλλά και η ατέρμονη στροβιλική μελωδία του “Night shapes”, σε παρασύρουν στο “Solitude”, τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η διαδρομή. Και μετά απλά…repeat, ξανά και ξανά.

Στα 32 σχεδόν λεπτά του δίσκου τα φωνητικά του Robin Bidgoli δείχνουν πιο βελτιωμένα και τοποθετημένα καλύτερα, αφού αφήνει τις κιθάρες να “μιλήσουν”, όταν δεν μας κολλάει στον τοίχο με τα απόκοσμα ουρλιαχτά του. Καθαρός ήχος από τις κιθάρες του Robin και του Felix Einarsson και το μπάσο του Eric Björklund που δίνει τον σωστό τόνο κάθε φορά, αφήνοντας τον ακροατή να εστιάσει στα ρυθμικά κομμάτια των τραγουδιών. Κάτι που οφείλεται βέβαια και στο αξιοσημείωτο mastering του Jamie Elton που έχει φέρει το όλο δημιούργημα στο peak του.

Σίγουρα ένα άκουσμα δεν αρκεί για να ξεδιπλωθούν όλα όσα έχει να μας δώσει το “Resver”. Άλλωστε resver σημαίνει παραίσθηση. Και οι Command, έχουν σίγουρα καταφέρει να το περάσουν αυτό μέσα από τις συνθέσεις τους. Δεν λείπουν βέβαια κάποια κενά ή ακόμα και μονότονα σημεία στο εγχείρημα αυτό, αλλά μιλάμε για άλματα μπροστά από το “Rites of damnation” αναμένοντας με αγωνία επόμενες δουλειές τους.

Official site: https://www.jawbreaker.se/
Facebook: https://www.facebook.com/JawbreakerRecords
Instagram: https://www.instagram.com/jawbreaker.se/
Bandcamp: https://jawbreakerrecords.bandcamp.com/album/resver-2

224

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 13 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.