CODE ORANGE: “Underneath”

ALBUM

Είδος: Hardcore Punk
Δισκογραφική: Roadrunner Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Μαρτίου 2020

Όταν είσαι πραγματικά ταλαντούχος μουσικός, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η επιτυχία, η αναγνώριση και ο σεβασμός στον εκάστοτε καλλιτεχνικό χώρο κάποια στιγμή σε βρίσκουν. Τέτοια περίπτωση είναι οι Code Orange Kids, καταγόμενοι από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, οι οποίοι στη συνέχεια της καριέρας τους μετονομάστηκαν Code Orange. Από το 2008 που δημιουργήθηκαν έως σήμερα, κυκλοφόρησαν δύο albums με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Deathwish Inc., το “Love Is Love/Return to Dust” το 2012 και το “I Am King” το 2014 και με τη δημοφιλή Roadrunner, το breakthrough τους, “Forever”, το 2017. Το τελευταίο, χαρακτηριζόμενο ως metallic και industrial hardcore, “κέρδισε” στους Code Orange όλα τα παραπάνω, καθώς και μία υποψηφιότητα στα Grammy Awards την επόμενη χρονιά.

Το συγκρότημα “μεγάλωσε” τόσο ηλικιακά όσο και σαν όνομα και πριν λίγες ημέρες οδηγήθηκε στην τέταρτη κυκλοφορία του, με το “Underneath”. Τα επίπεδα “επιθετικότητας” της μουσικής της μπάντας είναι αρκετά αυξημένα ξανά, αποδεικνύοντας ότι δε φοβού το “άγνωστο”. Ο δίσκος περιέχει, εμφανώς, ευχάριστες ηχητικές εκπλήξεις, νέες τάσεις πειραματισμού για τη metal σκηνή και έντονες ατμοσφαιρικές αλλαγές. Η δυναμική του φαίνεται από την αρχή με το “Swallowing the Rabbit Hole”, όπου τα industrial στοιχεία (αλά NIN) περιπλέκονται περίτεχνα με τα πλήκτρα του Eric “Shade” Balderose και το groovy drumming του Jami Morgan. Η συνέχεια κορυφώνεται με την δραματική σύνδεση των “In Fear” και “You and You Alone”. Τα χαοτικά riffs των Balderose, Meyers και Landolina, καθώς και οι φωνητικές ερμηνείες των δύο πρώτων με του Morgan, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα 6λεπτο hardcore κομμάτι. Αυτή η σύνδεση συνεχίζεται έντονα και στο υπόλοιπο album.

Ωστόσο, υπάρχουν μελωδικές και “radio friendly” στιγμές στο “Underneath”, όπου το συγκρότημα είναι σαν να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των ακροατών του, ταξιδεύοντάς τους προς τα τέλη των ’90s και στις αρχές των ’00s, όπου πολλοί καλλιτέχνες διέπρεψαν και έκαναν το breakthrough τους με παρόμοια στοιχεία στον ήχο τους (βλ. Marilyn Manson, Evanescence, Linkin Park κ.ο.κ.). Τα “Who I Am”, “Sulfur Surrounding”, “Autumn and Carbine”, “A Silver” και το ομώνυμο, είναι τρανταχτά δείγματα αυτής της κατηγορίας. Οι μελωδίες στις κιθάρες και στα φωνητικά όπως και οι ρυθμοί στα κρουστά και στα drums, είναι τουλάχιστον ευκολομνημόνευτα. Μην ξεχνάμε και το “The Easy Way” το οποίο περιέχει τόσα industrial στοιχεία στα πλήκτρα, που θύμισε τις “χρυσές εποχές” του μέγα δασκάλου Trent Reznor. Η “ψυχρολουσία” με ακόμη πιο hardcore τραγούδια, δεν έχει τέλος στο “Underneath”. Tα ακόμη πιο δυναμικά “Cold.Metal.Place”, “Erasure Scan”, “Last Ones Left” και “Back Inside the Glass”, παίρνουν και πάλι τη σκυτάλη και είναι σαν να εξυμνούν τους επίσης τεράστιους μουσικούς του mathcore, The Dillinger Escape Plan. Όσοι τους λατρέψατε σε συνδυασμό με τους Nine Inch Nails, τότε οι Code Orange είναι οπωσδήποτε για εσάς.

Το “Underneath” θα πάει υψηλά μέχρι το τέλος της χρονιάς, τόσο για την μουσική του όσο και για την στιχουργική του. Το σχήμα μας προειδοποιεί για τις κακές επιπτώσεις της τεχνολογίας και των social media, προσπαθώντας να καταλαγιάσει την λύπη και τον θυμό του και να “περάσει” τα μηνύματά του με έναν ιδιαίτερο, βιομηχανικό και “βαρύ” τρόπο, για την κοινωνική και ηθική εξαθλίωση που βιώνουμε καθημερινά. Θεματικά, οι Code Orange μου έφεραν στο νου το concept του προ διετίας “Eat The Elephant” των APC, κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι γι’ αυτούς.

Official website: https://www.codeorangetoth.com/
Facebook: https://www.facebook.com/codeorangetoth

1252
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!