CLOAK: “Black Flame Eternal”

ALBUM

Είδος: Dark Heavy Metal/Black Metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημ. κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Atlanta. Γνωστή από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996, για τον “δικό μας” Dominique Wilkins και μια κωμική σειρά που εμπνέεται από το hip hop.

Τώρα, ας τη μάθουμε για το όμορφο ατμοσφαιρικό black metal των Cloak που επιστρέφουν με το τρίτο τους ολοκληρωμένο πόνημα, “Black Flame Eternal”.

Από το ξεκίνημα κιόλας με το “Ethereal Fire”, οι Αμερικανοί δείχνουν πως βασίζονται στη μελωδία και λοξοκοιτούν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού όπου μπάντες σαν τους Dissection και Watain μεσουράνησαν/μεσουρανούν.

Το εξαιρετικό εξώφυλλο περιγράφει ιδανικά το ύφος της μουσικής των Cloak, με την παραγωγή να συμπληρώνει κατάλληλα, υπογραμμίζοντας υπέροχα τις δυσαρμονίες που η σκοτεινή μουσική μας χαρίζει εδώ και δεκαετίες.

Τα φωνητικά ποικίλλουν μεταξύ κλασικών γρεζάτων, απαγγελιών ή ψαλμών, ενώ κιθαριστικά χεβιμεταλικά/γοτθικά riffs και solos δείχνουν πως οι Cloak δεν στέκονται εμμονικά στα στενά πλαίσια του ήχου, δημιουργώντας άνετα τη δική τους ταυτότητα.

Πολύ όμορφες συνθέσεις που φτάνουν συνολικά σχεδόν τα 50 λεπτά, εργαλειοποιώντας το παραδοσιακό χάος του black metal, οδηγώντας το κοντά σε μπάντες σαν τους Moonspell ή ακόμη και τους Fitting Christ στα πολύ μελωδικά τους.

Το album έχει μια καταπληκτική ροή και φαίνεται πως η σειρά των κομματιών έχει περάσει από σοβαρή σκέψη, αναγκάζοντας τον ακροατή να μην σταθεί σε μεμονωμένα τραγούδια, αλλά αντιθέτως να απολαύσει απνευστί το παρόν.

Ο frontman τους Scott Taysom αναφέρει πως “στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη πνευματική απελευθέρωση, όπου η αληθινή δύναμη και η ελευθερία υπάρχουν” και σίγουρα ως ένα σημείο η ποιότητα του αποτελέσματος βοηθάει τον ακροατή να κυνηγήσει τη δική απελευθέρωση, εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που ακούμε μουσική.

Δεν ξέρω αν το “Black Flame Eternal” είναι κάτι διαφορετικό, αφού δεν είναι η πρωτοτυπία του με συνεπήρε, αλλά η ευελιξία της τετράδας από τη Τζώρτζια να γράφει ψυχωμένη μουσική που γλυκαίνει το αυτή ακόμη και όταν η μελωδία σκληραίνει.

Οι Cloak έχουν πετύχει το καλύτερο δυνατό εδώ και το γνήσιο δέσιμο των μελών τους φέρνει ως αποτέλεσμα έναν δίσκο που θα είναι σύντομα στο shopping cart πολλών εκεί έξω.

Το σκοτάδι βρίσκει ακόμη έναν υμνητή που προσπαθεί να το ταιριάξει με μια απρόσμενη λάμψη φωτός. Τέτοιες στιγμές νιώθω όμορφα.

Facebook: https://www.facebook.com/cloakofficial
Instagram: https://www.instagram.com/cloak_atlanta/
Bandcamp: https://cloakatlanta.bandcamp.com/

449

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.