CITIES OF MARS: “Cities of Mars”

ALBUM

Είδος: Stoner/ Doom Metal
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Μαίου 2022

Δεν έχει περάσει καιρός από τη στιγμή που ο γράφων ανασκάλευε την προσωπική του δισκοθήκη και το μάτι του έπεσε στο προ πενταετίας ντεμπούτο δίσκο των Σουηδών “Temporal Rifts” με το ιδιαίτερο εξώφυλλο που το κοσμεί. Ξάφνου σαν “μάννα εξ ουρανού” σκάει το promo για το καινούριο ομώνυμο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσω της Ripple Music. Πείτε το κάρμα, μοίρα, κισμέτ, συμπαντική συνωμοσία, απλά τύχη βρε αδερφέ, αλλά η ευκαιρία αδράχθηκε και το εισιτήριο χωρίς επιστροφή κλείσθηκε για ένα “κοσμογονικό ταξίδι”.

Οι Σουηδοί κοσμοναύτες ακολουθώντας την μουσική πορεία των συμπατριωτών τους Monolord, φόρεσαν την δανεική Marijuanaut στολή των Sleep, διακρίβωσαν και κούρδισαν τα όργανά τους σε ανεξερεύνητες συχνότητες, σήκωσαν κεραίες και μας προετοιμάζουν για την τρίτη τους κατά σειρά αποστολή προς ένα αστρικό ταξίδι σε άλλους γαλαξίες και πλανήτες, χαράσσοντας πορεία προς το κόκκινο αστέρι συγκεκριμένα. Η μπάντα δημιουργεί μία “κοσμική σκάλα” που επικοινωνεί μεταξύ επίγειων και απόγειων ηχητικών στρωμάτων, κάτι αντίστοιχο με αυτό που τραγούδησαν οι δικοί μας Purple Overdose, μόνο που εδώ το χρώμα που κυριαρχεί σε υπερβολικές δόσεις είναι το κόκκινο, ανεβοκατεβάζοντας κατά βούληση την ένταση, τη βαρύτητα και τις δυναμικές των συνθέσεων σε συνδυασμό με τα db του ήχου.

Το ψυχεδελίζον doom τρίο ξεδιπλώνει το συνθετικό και συγγραφικό του ταλέντο ξεπερνώντας τα όρια του πραγματικού και ταξιδεύει στον κόκκινο πλανήτη, όπου ξετυλίγει μία φανταστική sci fi ιστορία συνωμοσίας που πραγματεύεται την ανακάλυψη μιας αρχαίας πόλης από έναν Ρώσο κοσμοναύτη, μέσα από οχτώ κεφάλαια, όσες δηλαδή και οι συνθέσεις του δίσκου. Κάθε τραγούδι και διαφορετική πόλη, με ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτήρα και φυσικά αποκλειστική μελοποίηση για έκαστη σύνθεση, δείγμα της πολύπλευρης προσωπικότητας του συγκροτήματος αλλά και της “πολύχρωμης” αντιμετώπισης της μουσικής τους.

Το εναρκτήριο κομμάτι λειτουργεί πραγματικά κατά γράμμα και αποτελεί ιδανική εισαγωγή για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει στη συνέχεια. Η περιρρέουσα ψυχεδελική ενέργεια των Lamb of The Universe, υπάρχει καθόλη την διάρκεια και καλύπτει κατά κύριο λόγο ανεπαίσθητα, και ορισμένες φορές αισθητά στα πιο ακουστικά τραγούδια, ενόσω η μπάντα περιπλέκεται σε Khemmis και Pallbearer προοδευτικές και Doom ηλεκτρικές καταστάσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο περίτεχνος τρόπος που δένουν τις επιρροές τους μαζί σε μία ηχητική οντότητα, χωρίς να ακούγεται κάτι παράταιρο. Οι Σουηδοί παίρνουν άριστα με τόνο στο συνθετικό κομμάτι, δεδομένου ότι βρίσκουν την κοινή συνιστώσα όσον αφορά τις Stoner/Doom προδιαγραφές τους, σε συνδυασμό με την γοτθική χροιά των Paradise Lost, με τις fuzz-αριστες και psych μπασογραμμές των Naxatras, με την electro Sludge εμπορική αισθητική του κύκνειου άσματος των Lucky Funeral, κάτω από synth-ετικό 80s ηλεκτρικό στρώμα και έναν ατμοσφαιρικό Post ήχο που θα ζήλευαν αρκετές 00s Post Metal μπάντες.

Οι συνθέσεις των Σουηδών ανταποκρίνονται το ίδιο πάντως από άποψη βαρύτητας στις ηλεκτρικές και στις ακουστικές μελωδίες. Στην ακουστική μπαλάντα “ Song of The Distant Earth” η μπάντα ανακαλύπτει το δικό της bards song “In The Forest” με τους στίχους ήδη να τραγουδιούνται από το κοινό στις μελλοντικές ζωντανές εμφανίσεις αποτελώντας σημείο αναφοράς, με το συναίσθημα να βουρκώνει τις καρδιές του εκάστοτε βάρδου. Η ηρεμία πριν κοπάσει η καταιγίδα φεύγει και ακολουθεί η επική επέλαση του “A Down of No Light” με την τριπλέτα των Black Pyramid, The Sword και Baroness να αναλαμβάνουν την επεκτατική ηχητική εισβολή στον χώρο ακροάσεώς μας δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα blast from the past ως προς την τιμημένη για το κλασσικό metal, και απαράδεκτη στιλιστικά, δεκαετία του ογδόντα. Σε αυτό συνηγορούν αρκετά και οι όποιες ομοιότητες στη φωνητική προσέγγιση που ακολουθεί η μπάντα, με τα ιντριγκαδόρικα φωνητικά να ακροβατούν μεταξύ Mercyful Fate και Yob, φέρνοντας κατά νου άλλωτε την θεατρικότητα και την απόγνωση των σπαραξικάρδιων κραυγών του King Diamond και άλλωτε τα απόκοσμα γρυλίσματα του Mike Scheidt, στήνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σκηνικό τρόμου υπό των φόβο των μεγάλων παλαιών αλλά και του ανεξήγητου γενικότερα.

Άθελά της η μπάντα, χωρίς να το επιδιώκει απόλυτα, με τον συνδυασμό των heavy doom riffs, σε ambient ηχοτόπια, με φωνητικές μελωδίες που “σκιάζουν”, όλα τοποθετημένα κατάλληλα σε ένα φουτουριστικό πλάνο και μία sci fi οπτική, αποχαιρετούν τον μεγάλο Μαέστρο Vangelis στο δικό του αστρικό ταξίδι στο άπειρο και ακόμα παραπέρα και χαρίζουν σε όλους τους λάτρεις του φανταστικού το κατάλληλο μουσικό υπόβαθρο να μας συντροφεύει ώστε να οπτικοποιούμε κινηματογραφικά τις μυθοπλασίες (ή όχι) που διαβάζουμε.

Facebook: https://web.facebook.com/citiesofmars
Bandcamp: https://citiesofmars.bandcamp.com/

1189
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 369 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...