CHRISTOFFEAR: “Nightmare”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Δεκεμβρίου 2023

Πρόκειται για ένα ντουέτο από το Άργος, τους Στάθη Καρούτη (μπάσο και drum programming όπου χρειαστεί) και Χριστόφορο Μπούφα (κιθάρες, keyboards) οι οποίοι μετά το αρκετά καλό ντεμπούτο “We All Have Our Daemons” το 2021 επανέρχονται με ένα πολύ αξιόλογο νέο album, το “Nightmare”, ένα σύνολο δέκα κομματιών με πολλά θετικά στοιχεία.

Τι παίζουν οι Christoffear; Μελωδικό death metal αλλά “ορθόδοξο”, σε μεγάλο ποσοστό σκανδιναβικού τύπου με διακριτές επιρροές μεν αλλά με ποικιλία πηγών άντλησης των στοιχείων που ενστερνίζεται η μπάντα (και εννοώ οι διαφορετικές περιόδοι των επιρροών αυτών). Και με τη βοήθεια πολύ καλών μονάδων ως guests (o Sverd των AmongRuins και ο Γιώργος Στάμογλου των Nightrage). Βασικότατη επιρροή είναι οι Dark Tranquillity, πολλές δόσεις από At The Gates (και τη φυσική συνέπειά τους The Haunted), thrash / death πινελιές εδώ κι εκεί και υπέροχα black blasty μέρη τα οποία είναι πολύ σωστά τοποθετημένα.

Η riffολογία του Χριστόφορου είναι εξαιρετική. Επαναφέρει λίγη – όπως φυσικά και οι εκτελέσεις των υπολοίπων στα όργανά τους – από την αίγλη ενός ιδιώματος που, όπως και σε όλα τα “βαρυφορτωμένα” από την υπερπροσφορά μουσικά είδη και προς χάριν διαφοροποιήσεως – και συνεπώς αδιάφοροποιήσεως όπως αποδεικνύει το σύγχρονο status της μουσικής βιομηχανίας – τείνει να απομακρυνθεί από τις ρίζες αυτής της μουσικής, έχοντας καταντήσει κάτι σαν pop με “αγριεμένα” αγοράκια και κοριτσάκια που σκούζουν με λυρισμό (γιατί ίσως δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο). Πολύ ωραία δομικά riffs με Maidenική αφετηρία (ως είθισται) και αφλύαρα, δουλεμένα ως προς τη σαφήνειά τους, solos. Ρυθμικώς δε επικρατεί ποικιλία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος του το metal των Christoffear είναι γρήγορο, με τον Στάθη και τον φοβερό Στάμογλου (έπαθα πλάκα φίλε αναγνώστη από τον πλουραλισμό του, τρομερός παίχτης με pure heavy metal άποψη πάνω στο death drumming). Αιχμή του δόρατος ο Sverd, ένας πολύ καλός growler. Δυνατό λαρύγγι, επαρκέστατος στο ρόλο του με πολύ δυναμικό στυλ.

Μου άρεσαν όλα τα κομμάτια του “Nightmare”. Το “Your Morbid Figure” φέρνει ηχητικά προς το “Terminal Spirit Disease” των At The Gates (και με “δόνησε” περίεργα και ανάλογα του Wim Mertens (!)), πολύ καλό το γρήγορο και τραχύ “Dawn of Lunacy”, λαμαρινάτο thrash / death με ωραίο solo Testamentικής τεχνοτροπίας), το εξαιρετικό “Bloody Hunting” με το περίεργο, κοφτό riffολογικώς, intro και με μελωδική Kreator / Dark Tranquillity γέφυρα της “Fiction” περιόδου με blackίζον ξεσκισμένο επίλογο, το “The Burden Is Mine” με την αύρα των Sepultura / Black Sabbath στην αρχή και σκανδιναβική συνέχεια και έξοχο επίλογο (με τον Στάμογλου να σπέρνει, καταπληκτικός εδώ), η δυάδα των “The Deception Speech” / “Madhouse” που ξεκινάει και τελειώνει με DT αίσθηση και στο ενδιάμεσο κυριαρχούν οι heavy πινελιές του στυλ των Rotting Christ, το “Consciousness Blades” που είναι μια μίξη των The Haunted των δυο πρώτων album και των Dark Tranquillity των Projector / Haven με θαυμάσιο up tempo επίλογο – για την ακρίβεια ορισμό θα έλεγα ενός μελωδικού death επιλόγου. Όπως και το κομμάτι που κλείνει το album, το “Farewell” που είναι της “Damage Done” / “Character” εποχής των μεγάλων Σουηδών, γρήγορο blackίζον heavy metal δηλαδή και με πάρα πολύ καλό blasted επίλογο για άλλη μια φορά.

Αναφέροντας τους μέντορές τους, ακούγοντας το “Nightmare” των Christoffear, συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι το υλικό που θα ήθελα να (ξανα)ακούσω από αυτές τις μεγάλες μπάντες. Οι Αργείτες παραδίδουν μια τίμια πρόταση που δεν κάνει ουδεμία προσπάθεια απόκρυψης της tribute αντιμετώπισης προς τη μουσική που προφανώς και οι ίδιοι λατρεύουν να ακούν. Πολύ καλή τραγουδοποιΐα και άψογες εκτελέσεις από όλους. Δεν υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες (καλά για τον συνθετικό τομέα ούτε λόγος) ούτε στην παραγωγή η οποία είναι αρκετά καλή αλλά όπως πάντα, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης (και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω πως θέλει η ίδια η μπάντα να ακούγεται, σωστά;) Προσωπικά θα ήθελα το μπάσο κατά κάτι πιο ανεβασμένο αλλά αυτό είναι λόξα του γράφοντος. Υποθέτω ότι σε live συνθήκες τα κομμάτια θα ακούγονται πολύ πιο “μεγαλόπρεπα” αλλά όπως και να ‘χει, αυτό δεν αφαιρεί και κάτι ιδιαίτερο από την ποιότητα του album. Tο “Nightmare” περιέχει πολλά αξιέπαινα κομμάτια που θα ικανοποιήσουν οποιονδήποτε φίλο του συγκεκριμένου ρεύματος. Του melodic death metal. Αυτά.

Facebook: https://www.facebook.com/Christoffear

341

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.