CALIBAN: “Zeitgeister”

ALBUM

Είδος: Metalcore
Δισκογραφική: Century Media
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2021

Μια από τις μπάντες που ο γράφοντας γουστάρει πολύ παρά τα όποια σκαμπανεβάσματά της, τα οποία εδώ που τα λέμε δεν είναι ούτε τόσο του βάθους και ούτε και πολλά. Ο λόγος για τους Γερμανούς metalcorers Caliban οι οποίοι επανέρχονται με νέα δουλειά η οποία από το πρώτο δευτερόλεπτο βρωμάει αλλαγή. Το ζητούμενο είναι βέβαια το να είναι αυτή η στροφή ποιοτική οπότε για να δούμε κατά πόσο η μπάντα από το Essen τα έχει καταφέρει.

To αδιαφιλονίκητο credit του “Zeitgeist” είναι η δύναμη. Με τέλειο ήχο και με τον core παράγοντα κατά πολύ ελαττωμένο, το υλικό του album τσακίζει κόκκαλα. Λιγότερο μελωδικοί από κάθε άλλη φορά οι Caliban – τουλάχιστον ως προς τις δομές των κομματιών – και με τον όποιον λυρισμό να εστιάζεται στα διάσπαρτα πολύ όμορφα (για άλλη μια φορά) ρεφρέν, οι Caliban εστιάζουν κυρίως στην οργή παρά στην μελωδικότητα. Δηλαδή έναν οπαδό του στακάτου riffing, του ογκώδους drumming (με όχι τόσα πολλά γρήγορα σημεία) και των λιτών solos που δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση climaxes στη ροή των κομματιών, θα τον ικανοποιήσουν πλήρως.

Δείχνουν να θέλουν να απομακρυνθούν από την τεχνοτροπίας ας πούμε των Heaven Shall Burn (θεών και bro-band των Caliban εδώ και πολλά χρόνια) και να brutal-ίσουν λίγο παραπάνω. Φυσικά πίσω από το μικρόφωνο ο Andreas Dörner δίνει μια ultra βίαιη ερμηνεία, σήμα κατατεθέν του πανίσχυρου λαρυγγιού του το οποίο τα καταφέρνει εξίσου καλά και στις καθαρές στιγμές.

Εξαιρετικά τα “Herz” και “Nichts ist für immer” όπως και το “Mein Inferno” το οποίο core-ίζει λίγο παραπάνω και πολύ δυνατά τα “Trauma”, “Feuer, zieh’ mit mir” και “Intoleranz”, στα πρότυπα του παρελθόντος τους και θαυμάσιο το πεσιμιστικό “nICHts” που κλείνει την νέα δουλειά των Caliban.

Γενικά πρόκειται για καλό album, υπάρχουν κάποιες καλλιτεχνικές κορυφές που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις “αριστουργηματικές” αλλά είναι έκδηλο το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, με την προσωπική αίσθηση να λέει ότι στέκονται μετέωροι πάνω στο σύνορο μεταξύ του θολού πλέον underground και του mainstream. Αξιόλογη προσπάθεια, το “Zeitgeister” θα το εκτιμήσουν οι περισσότερο έντεχνοι κάφροι του νέου κύματος extreme μουσικής αλλά ο γράφοντας προσδοκά ακόμη περισσότερα. Ικανοποιημένος αλλά με αρκετά “αλλά”.

Facebook: https://www.facebook.com/CalibanOfficial
Official website: https://www.calibanmetal.com/

515

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1192 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.