BYRDI: “Byrjing”

ALBUM

Είδος: Nordic Folk
Εταιρία: Trollmusic
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2021

Ένα δυνατό φως δεσπόζει πάνω από το δάσος της φωτογραφίας, που σε συνδυασμό με την τεχνοτροπία του λογότυπου των Νορβηγών Byrdi, με παραπέμπουν σε black metal, τύπου Carpathian Forest.

Λάθος! Έσπευσα να βγάλω συμπέρασμα προτού καν, ακούσω μια νότα από το τρίτο ολοκληρωμένο έργο των Byrdi, οι οποίοι φαίνεται να αναβιώνουν τρόπον τινά την μουσική παράδοση των Σκανδιναβών προγόνων τους. Σε μια περίοδο που οι Wardruna κυκλοφορούν νέο υλικό, τι καλύτερο από το να βρεις και ένα δεύτερο συγκρότημα που θα σου δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα.

Ξεχάστε λοιπόν, ό,τι γνωρίζατε σε σχέση με το metal, διότι το παρόν έχει να κάνει με την ιστορία της μουσική εξέλιξης. Γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω, οι Byrdi χρησιμοποιούν συγκεκριμένα όργανα, με μόνη σύγχρονη αναφορά την κιθάρα (ουχί ηλεκτρική) και ένα guest mellotron.

Άρπα, never-lur (ένα είδος τρομπέτας σε σχήμα χωνιού), jaw harp (αυτό που βάζεις στο στόμα και κάνει ντόινκ-ντόινκ), φλάουτο, nyckelharpa (άρπα με πλήκτρα που μοιάζει αρκετά με βιολί), ενώ σαν καλεσμένος συμμετέχει ο Kjell Braaten που χειρίζεται κρουστά και στα live των Wardruna. Όπως είναι φυσικό, μεγάλο ρόλο παίζουν τα ιδιότυπα φωνητικά για τα οποία είναι γνωστές οι σκανδιναβικές χώρες, που μαζί με όλα τα παραπάνω μουσικά όργανα, υφαίνουν έναν μαγικό κόσμο για τον ακροατή, ο οποίος ταξιδεύει νοητά στα βορειοευρωπαϊκά φιορδ και σε χιονισμένες βουνοκορφές.

Η παραγωγή είναι υποδειγματική και φέρνει τους Byrdi πλέον, στη μεγάλη κατηγορία του είδους και το “Byrjing” συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους των Wardruna, των Wolcensmen και άλλων παρόμοιων συγκροτημάτων.

Facebook: https://www.facebook.com/byrdinorway
Instagram: https://www.instagram.com/byrdiofnorway/
Bandcamp: https://byrdi-no.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4DXCv8kZYmg57Lbhsdx3gq

1129

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.