BONZAI: “Seeds to Roots”

ALBUM

Είδος: Stoner/Heavy Rock
Δισκογραφική: Made of Stone Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Απριλίου 2020

Περίπου ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ τους, και αφού “έσπειραν ψηφιακά” τους μουσικούς τους σπόρους, οι Θεσσαλονικείς επιστρέφουν. Οι σπόροι βρήκαν γόνιμο έδαφος και άπλωσαν για τα καλά τις ρίζες τους και ήρθε πλέον η στιγμή του θερισμού σε φυσική μορφή.

Ο λόγος, λοιπόν, για την επανακυκλοφορία του “Seeds to Roots” μέσω της Made of Stone, το οποίο έσκασε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα για τους λάτρεις του βινυλίου και της κασσέτας. “Κάλλιο αργά παρά ποτέ” σε όσους δεν είχαν ασχοληθεί με τον εν λόγω δίσκο, μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και να απολαύσουν ένα εγχώριο προϊόν στα καλύτερά του. Το άλμπουμ ηχεί “φρέσκο” στα αυτιά και “ανεβάζει” τη διάθεση, και καθώς, ως γνωστόν, “επανάληψη (ή καλύτερα επανακρόαση) μητήρ πάσης μαθήσεως”, η επανακυκλοφορία απευθύνεται και σε όσους είχαν έρθει σε επαφή από την αρχή μαζί του.

Ο δίσκος υπόκειται κάτω από… “Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως”, δεδομένου ότι αποτελεί κομμάτι του “Ελληνικού Αγγλόφωνου (heavy) rocκ”. Η τετραμελής μπάντα ακολουθεί την παράδοση που στην αρχή των ’10s ξεκίνησαν μπάντες όπως 1000mods και Planet of Zeus, και τη συνεχίζει (μαζί με άλλες εγχώριες, εννοείται, μπάντες), και όπως όλα δείχνουν θα τη διαιωνίσει πέρα από τα ’20s. Αν και μπορεί κάποιοι να λένε ότι “οι παραδόσεις είναι για να σπάνε”, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι στη χώρα μας όχι μόνο δεν θα σπάσει αλλά θα εδραιωθεί και θα παγιωθεί κιόλας. Όχι τόσο λόγω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και της ηλιοφάνειας που απολαμβάνουμε, αλλά λόγω του ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, μουσικοί με ταλέντο που το καλλιεργούν και βλέπουν μπροστά, έχοντας όραμα γι’ αυτό που κάνουν.

Η μουσική των Bonzai είναι “Kyuss inspired” και γενικότερα “desert/stoner oriented”. Οι μουσικές τους επιρροές είναι πασιφανείς, αλλά αυτό δεν δείχνει να τους απασχολεί, και ούτε θα έπρεπε (και ούτε και εμάς), δεδομένου ότι έχουν επηρεαστεί από τους κορυφαίους, έχουν αντλήσει τα καλύτερα στοιχεία ενσωματώνοντάς τα στο μουσικό DNA τους και την ηχητική πλεύση της μπάντας, και μας τα παρουσιάζουν με τη δική τους αισθητική. Το συγκρότημα μέσα από τις εννέα συνθέσεις που απαρτίζουν τον εν λόγω δίσκο, ελίσσεται και περιπλέκεται (όπως οι ρίζες του φυτού ένα πράγμα), αυξομειώνοντας εντάσεις και δυναμικές, χωρίς να κάνει το τελικό αποτέλεσμα να “ασφυκτιά”, τουναντίον δημιουργώντας του γερές βάσεις για να “ανθίσει”.

Παραμορφωμένα riffs, άλλοτε πιο “heavy” και άλλοτε πιο “fuzzy”, χτίζουν τις συνθέσεις και δημιουργούν ένα δυνατό groove, αναγκάζοντάς σε σε ανεπαίσθητο headbanging, ενώ υπάρχουν στιγμές που με τις down tempo μελωδίες και την ορχηστρική της προσέγγιση, η μπάντα χαλαρώνει ρυθμούς αγγίζοντας την ψυχεδελική της πλευρά.

Το συγκρότημα δεν αναλώνεται στο να ακούγεται υπερβολικά περίπλοκο και τεχνικό, αντ’ αυτού διατηρεί τα πράγματα σχετικά απλά και επίκαιρα, στα κατάλληλα επίπεδα έντασης, και με οδηγό το αρκετά ενδιαφέρον λυρικό περιεχόμενο. Η χρήση των wah pedals στα κιθαριστικά solos διευρύνει τον ηχητικό χαρακτήρα και τη μουσική ταυτότητα της μπάντας, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό με τα distorted riffs, τις “υγρές” μπασογραμμές και το “συμπαγές” κοπάνημα των τυμπάνων από το υπόλοιπο rhythm section. Τα ιδιαίτερα καθαρά φωνητικά με τη σειρά τους (τα οποία ορισμένες στιγμές θυμίζουν μία grunge εκδοχή του Μaynard Κeenan) συνδράμουν στη δημιουργία ενός άκρως “εθιστικού” και rocking συνόλου.

Συνοψίζοντας, τοποθετούμε διάφορους “σπόρους” από ποικιλίες Black Sabbath, Kyuss και Nebula με το κατάλληλο οργανικό υπόστρωμα στα εύφορα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, συμπληρώνουμε αγάπη, φαντασία και πειραματισμό και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από την απαραίτητη ζύμωση, έχουμε… Bon(g)zai.

Facebook: https://www.facebook.com/bonzaiofficialband/
Instagram: https://www.instagram.com/bonzai_insta/

1096

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...