BONGZILLA: “Weedsconsin”

ALBUM

Είδος: Stoner/ Sludge metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20 Απριλίου 2021

Οι Αμερικανοί sludge metal τιτάνες ακολουθώντας τα χνάρια των Sleep με το προ τριετίας “Sciences”, επιστρέφουν με το “Weedsconsin” έπειτα από 16 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης οι μεν, ενώ δεκαπέντε οι δε, αμφότεροι όμως με καταλυτική ημερομηνία κυκλοφορίας την 4/20 (για ευνόητους λόγους), μας προσφέρουν δουλειές όπου ήρθαν για να μείνουν και τις οποίες θα συζητάμε και θα ακούμε για καιρό.

Συνήθεις ύποπτοι άλλη μια φορά για το εκπληκτικό promotion και merch της μπάντας, το crew πίσω από την Heavy Psych Sounds, για την οποία κάθε φορά έχουμε καταντήσει γραφικοί να την επαινούμε και να γράφουμε διθυράμβους, αλλά το καλό πράγμα να λέγεται. Η νέα κυκλοφορία της μπάντας, μαζί με την επανακυκλοφορία του φυσικού καταλόγου του συγκροτήματος σε ελκυστικό bundle πακετάκι με splatter βινύλια, καθώς και ένας σκασμός από σχέδια σε t-shirts, κάνουν επιτακτική ανάγκη μιας επίσκεψη στο site.

Εκεί όμως που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία είναι αρχικά με το ανεπανάληπτο εξώφυλλο, το οποίο κυριολεκτικά θα βρεις τον εαυτό σου να το χαζεύει με τις ώρες (ειδικά για όσο διαρκεί ο δίσκος), και το οποίο θα μπορούσαν να εκτιμήσουν και οι λάτρεις της trance σκηνής. Κατά δεύτερον με τα δύο φοβερά teaser videos που ανέβασαν, το ένα με τον Matt Pike που προλογίζει το κομμάτι “Sundae Driver” (teaser) και το δεύτερο με τον συντοπίτη τους Tommy Chong (video), τον γνωστό και μη εξαιρετέο από τις ταινίες, και όχι μόνο, “Cheech & Chong”.

Το εκρηκτικό τρίο πλέον, από το 1995 αποτελούν πρωτεργάτες του weed metal κινήματος, ιεροκήρυκες που διαδίδουν «το λόγο για του θεού το χόρτο», και μουσικοί ακτιβιστές και υπέρμαχοι για την αποποινικοποίηση της κάνναβης μέσα από τα τραγούδια και τους στίχους τους, κάτι το οποίο υποστηρίζουν ανοιχτά και στον καινούριο δίσκο. Οι τύποι δεν θα σταματήσουν ποτέ, εκτός και αν αποποινικοποιηθεί το χόρτο σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και αλλάξουν όλοι στάση και αντιμετώπιση επί του θέματος. Και όπως “βρυχάται” και ο Mike “We Must Free The Weed”.

Στα της μουσικής τώρα, τα συστατικά του νέου άλμπουμ είναι απλά. Η αιώνια λατρεία και “υποταγή” στους Sabbath, η αμέριστη αγάπη και λαχτάρα για το “Sweet Leaf” (σε όλες του τις μορφές), σε συνδυασμό με μία τζιβάνα «βουτηγμένη» σε φτηνό bourbon ενός παράνομου moonshiner, και όλα αυτά στριμμένα σε κόλλα χαρτί ενός κομμένου πενταγράμμου, έτοιμα να τα «ρουφήξεις» μονομιάς και να χαθείς.

Τα “Sundae Driver” (η εισαγωγή του οποίου είναι copy/paste η γέφυρα του “Children of The Grave”) και “Free The Weed” όπου και διέρρευσαν σαν singles προς ακρόαση, μας προσέφεραν το αναμενόμενο κ@υλωτικό αποτέλεσμα με την Iommi-κή ριφολογία και τις μελωδίες του Jeff “Spanky” Schultz, “τιμής ένεκεν” στον μπαμπά όλων μας να υπερτερούν, και τις μπασογραμμές του Mike να σου προκαλούν ανατριχίλες, με τα “σκισμένα” φωνητικά του οποίου να είναι σημείο αναφοράς καθώς κάθε φορά που “φτύνει” τους στίχους σαν «λαβωμένο κουνάβι», αισθάνεσαι λες και ο τύπος θα «πάρει το λαρύγγι στο χέρι».

Εκεί όμως που το “Weedsconsin” κάνει την διαφορά είναι στο παίξιμο σεμιναριακού επιπέδου που κάνει ο Mike “Magma” Henry στα τύμπανα. Σαν θηρίο «ροκανίζει» τις μπαγκέτες του σε μέγεθος οδοντογλυφίδας, ενόσω κοπανάει αλύπητα τα δέρματα και διαλύει το hi-hat και το crash κύμβαλό του, σε απόλυτη αρμονία με τα γυρίσματά του, τα οποία «ξεβουλώνουν αρτηρίες», αφού θα αναγκαστείς να σηκωθείς από την θέση σου να χτυπηθείς ή να κάνεις air drumming με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το αίμα ταχύτερα.

Πάντως αν νομίζεις ότι ο νέος δίσκος είναι μόνο αυτό που έχεις διαβάσει έως τώρα, «πλανάσαι πλάνη οικτρά». Το μεγαλείο του νέου δίσκου βρίσκεται στα μουσικά έπη “Space Rock” και “ Earth Bong/Smoked/Mags Bags”. Η μπάντα ξεφεύγει από τα στενά όρια του sludge και πειραματίζεται προς εξερεύνηση σε νέα μονοπάτια. Βλέπεις η αγάπη της για το χόρτο δεν της έχει θολώσει το μυαλό, τουναντίον έχει εκτινάξει το συνθετικό της οίστρο στα ύψη.

Το συγκρότημα προσθέτει έναν fuzz ήχο στο παλμαρέ του τον οποίο «ξεχειλώνει», ενώ παίζει με την παραμόρφωση στα όρια του noise. Τα κουρδίσματα αλλάζουν και η ένταση αυξομειώνεται ανάλογα με την περίσταση, desert ήχοι και tribal/ethnic τυμπανοκρουσίες υιοθετούνται, και η μουσική αποκτά μελωδία και συναίσθημα καθώς χτίζονται τα κομμάτια, αποκτώντας αυτό το live feeling σαν να βρίσκεσαι σε jam session λίγο πριν έρθει η κορύφωση και ξανά μανά από την αρχή σε μια ατέρμονη λούπα. Όσοι έχουν παρακολουθήσει ζωντανά τους Bongzilla γνωρίζουν εξαρχής για αυτό το ζωντανό συναίσθημα που βγάζει η μπάντα επί σκηνής, τώρα καταφέραν να το περάσουν και στο στούντιο δίσκο.

Το “Weedsconsin” ήρθε για να μείνει στο μουσικό χάρτη και να μας βάλει να αναζητήσουμε την πολιτεία του Wisconsin στον γεωγραφικό χάρτη. Θα έχει σίγουρα την τιμητική του στην 4/20 playlist και όπως φαίνεται 24/7 για 365 για τους “vegetarian μουσικο-φίλους μας”.

Επίσης κάθε φορά που θα παρακολουθούμε σε επανάληψη την σειρά “That’ s ’70s Show”, στο εισαγωγικό που φωνάζει ο Ashton Kutcher…. “Hello Wisconsin…”, εμείς συνειρμικά θα φωνάζουμε… “Cheers Weedsconsin”.

Facebook: https://web.facebook.com/Bongzilla
Bandcamp: https://bongzilla.bandcamp.com/

652

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...