BLOD: “Mara”

ALBUM

Είδος: Blackened Doom/Sludge Metal
Εταιρεία: Talheim Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Ιουνίου 2024

Οι Blod, το δίδυμο από το Παρίσι των Ulrich W (Otargos, Regarde Les Hommes Tomber) και Anna W (Lynn), επιστρέφουν με το τρίτο τους album: “Mara”, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση τους στην πρώτη γραμμή της σκοτεινής metal σκηνής. Μετά το “Serpent”, το οποίο είχε πολύ καλή αποδοχή και είχε ως concept το σκοτάδι και τη μαγεία, το “Mara” βουτάει ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι, καλώντας τους ακροατές να γίνουν κοινωνοί στο μυστικιστικό τους blackened doom/sludge metal.

Ο τίτλος του album: “Mara”, αναφέρεται σε μια θεότητα που βρίσκεται και στον Ινδουισμό και στον Βουδισμό. Είναι η θεότητα του θανάτου και είναι συνώνυμη με όλα τα συναισθήματα που θεωρούνται αμαρτήματα στις περισσότερες θρησκείες, επίσης πιστεύεται ότι επισκέπτεται τα όνειρα των ανθρώπων για να τους επηρεάσει και να τους προκαλέσει το συναίσθημα του μίσους και της απληστίας.

Οι Blod έχουν την ικανότητά τους να συνθέτουν φαινομενικά ανόμοια στοιχεία. Το album συνδυάζει άψογα τα δυνατά sludge riffs με τη ψυχρότητα του black metal. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χρήση των δυναμικών στις μελωδίες της. Σημεία με βαριά riff πνιγμένα στο distortion ακολουθούνται από μελαγχολικές στιγμές. Αυτές οι εναλλαγές ήταν και που μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον σε ολόκληρο το album και δεν ένιωσα σε καμία στιγμή να γίνεται μονότονο.

Στιχουργικά, το “Mara” παραμένει καλυμμένο από μυστήριο. Ενώ συγκεκριμένα νοήματα αφήνονται ανοιχτά στην ερμηνεία, το συνολικό συναίσθημα είναι αυτό της απόγνωσης, του τρόμου και του βασανισμού του υποσυνείδητου. Αυτή η θεματική ασάφεια επιτρέπει στον ακροατή να προβάλλει τους δικούς του φόβους και ανησυχίες, ενισχύοντας περαιτέρω την καθηλωτική ποιότητα του album.

Το “Mara” είναι ένα οδυνηρό ταξίδι στις πιο σκοτεινές γωνιές του ανθρώπινου ψυχισμού. Συνδυάζουν αριστοτεχνικά το sludge με το black metal και προσφέρουν μια παλέτα ήχων και συναισθημάτων. Είναι καθηλωτικό αλλά όχι βίαιο. Οι ήχοι είναι έντονοι σαν τις εκρήξεις θυμού και ήρεμοι όπως νοιώθεις μετά που έχεις ηρεμήσει. Είναι ένα must listen για όσους ψάχνουν μια καθηλωτική μυστικιστική εμπειρία και προσωπικά το βλέπω με άνεση στην πρώτη τριάδα της AOTY μου.

Facebook: https://www.facebook.com/blodband/
Bandcamp: https://blod-music.bandcamp.com/

338
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 171 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.