BLITZKRIEG: “A Time of Changes”

REISSUE

Είδος: Heavy Metal/NWOBHM
Δισκογραφική: High Roller Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2021

Θεωρώ αδιανόητο να κατατάσσεις τον εαυτό σου στους οπαδούς του κλασσικού heavy metal και NWOBHM και να μην γνωρίζεις μία μπάντα που το έζησε όλο αυτό και υπήρξε πρωτεργάτης όπως οι Blitzkrieg. Ένα group που ενώ πέρασε πάρα πολλά κατά τα πρώτα βήματα του στο χώρο του NWOBHM, κατάφερε να κυκλοφορήσει το πολυπόθητο ντεμπούτο του “A Time Of Changes” και να γίνει ένα album κλασσικό πλέον της παγκόσμιας σκηνής του heavy metal. 36 χρόνια μετά, η High Roller Records αναλαμβάνει να επανεκδόσει αυτό το «μνημείο» του NWOBHM και να αναδείξει τι επικρατούσε στο χώρο της σκληρής μουσικής κατά τη διάρκεια των ’80s.

Για να φτάσουμε όμως ως εδώ, η «επιβίωση» των Blitzkrieg πέρασε από 40 κύματα μέχρι να σταθεροποιηθεί το line-up και να κυκλοφορήσει επιτέλους το πρώτο της album. Ήταν Φεβρουάριος του 1981 όταν η αυθεντική σύνθεση των Blitzkrieg με τους Steve Abbey στα τύμπανα, Steve English στο μπάσο, Ian Jones και Jim Sieroto στις κιθάρες και Brian Ross στα φωνητικά κέρδισε ένα διήμερο session στα Impulse Studios όπου ηχογράφησαν το 7¨ “Buried Alive”. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο John Antcliffe αντικατέστησε τον Ian Jones στις κιθάρες και η πρώτη επίσημη και τελευταία με το αυθεντικό line-up κυκλοφορία των Blitzkrieg ήταν γεγονός υπό τον τίτλο “Blitzed Alive”. Τον Δεκέμβριο του 1981 ήταν και η τελευταία ζωντανή εμφάνιση της μπάντας με το αυθεντικό line-up και όλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν και το τέλος της. Όμως το 1985 ο Brian Ross θέλησε να αναβιώσει το group και να κυκλοφορήσει επιτέλους το ντεμπούτο τους και αυτό έγινε πραγματικότητα με μια διαφορετική πλέον σύνθεση. Αυτό διόλου εμπόδισε τους Blitzkrieg να γίνουν θρύλοι του είδους εδώ και μισό σχεδόν αιώνα.

Το “A Time Of Changes” λοιπόν μπορεί να άργησε 5 περίπου χρόνια να δει το φως της δημοσιότητας, όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενε η μπάντα και αυτό που αναζητούσαν οι οπαδοί του νεοφερμένου τότε είδους ονόματι NWOBHM. Ένας πιο heavy και «επιθετικός» ήχος, με «επαναστατικό χρώμα» και μία ατμόσφαιρα που ξέφευγε από τα στενά όρια του rock ‘n’ roll. Η ιδιαιτερότητα του “A Time Of Changes” που έγινε και το ατού αυτής της κυκλοφορίας, είναι ότι ο Brian Ross δεν συνέθεσε νέες ιδέες από την αρχή αλλά συμπεριέλαβε και κομμάτια που είχε συνθέσει το group κατά τη διάρκεια της αυθεντικής σύνθεσής του. Έτσι τα “Vikings”, “A Time Of Changes”, “Hell To Pay” και “Saviour”, κατόρθωσαν να δουν το φως της δημοσιότητας και μαζί με τα “Blitzkrieg”, “Armageddon” και “Inferno” να δημιουργήσουν ένα album αριστούργημα στο χώρο του NWOBHM.

Το να επανεκδόσεις ένα τέτοιο μνημείο του NWOBHM είναι εξαρχής μία δύσκολη αποστολή. Όχι λόγω του ότι δε θα μπορέσεις να επανηχογραφήσεις τα κομμάτια, αλλά με την ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας εμφανίζεται δύσκολη η αποστολή του να “πιάσεις” το κλίμα της εποχής, την ατμόσφαιρα του δίσκου και φυσικά τον αυθεντικό ήχο του group. Γνωρίζοντας όλα αυτά και ακούγοντας το δίσκο, αντιλαμβάνεσαι ότι η High Roller Records έχει καταφέρει να αναβιώσει όλα τα παραπάνω και οπωσδήποτε τον ’80s ήχο των Blitzkrieg σε μεγάλο βαθμό, παραδίδοντάς μας ένα από τα albums-ορόσημα του NWOBHM όσο πιο κοντά στο τότε αποτέλεσμα μπορούσε. Το “A Time Of Changes” ακόμα και σήμερα, έστω και από μια επανέκδοση, δείχνει ικανό να σε κάνει να ανατριχιάζεις και να αναβιώσεις τα εφηβικά σου χρόνια τότε που άρχισες να πρωτοακούς heavy metal. Ο ήχος είναι σα να βγαίνει από το υπόγειο της μπάντας όπως τότε, η παραγωγή αγγίζει τα ’80s standards, ενώ αυτή η heavy metal τρέλα σου συστήνεται όπως πριν περίπου 40 χρόνια.

Σε μία τέτοια επανακυκλοφορία, δε θα μπορούσαν να λείψουν και κάποια bonuses. Εδώ λοιπόν θα βρείτε ως bonus υλικό το 7¨ “Buried Alive” συν το “Inferno” από το demo του group το 1980 που κάνουν την κυκλοφορία αυτή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ιδιαιτέρως για τους συλλέκτες και τους φανατικούς οπαδούς των Blitzkrieg. Ακόμη και στο bonus υλικό, φαίνεται ότι η High Roller Records στηρίχτηκε στο τι επικρατούσε τότε και κατάφερε να “πιάσει” το κλίμα ακόμη και στα sessions της εποχής των ’80s.

Το “A Time Of Changes” δεν συνίσταται και τόσο στο νέο ακροατήριο, εκτός και αν έχουν εμβαθύνει στο κλασσικό heavy metal. Σίγουρα “must-have” για συλλέκτες και “die hard” οπαδούς του είδους, όπως και μία ενδιαφέρουσα κυκλοφορία για τους “old school” οπαδούς. Όποιος δεν έχει ακούσει Blitzkrieg και θεωρεί τον εαυτό του κλασσικό, ήρθε η ευκαιρία να το αποδείξει. Από τις επανακυκλοφορίες που αξίζουν.

Facebook: https://www.facebook.com/BlitzkriegUK/
Official Page: https://www.blitzkrieg-music.com/#header

957

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.