BLACK UNIFORMS: “Splatter Punx on Acid”

REISSUE

Είδος: Hardcore/Punk
Εταιρεία: Helter Skelter Productions/Regain Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 28 Ιουλίου 2023

Η Σουηδία είναι γνωστή για δύο πράγματα, όσο αφορά στον σκληρό ήχο: το ένα είναι το death metal και το έτερο είναι το d-beat punk. Ποιό παραπάνω; Σημειώσατε Χ.

Η σουηδική punk σκηνή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να μπαίνει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι αμέσως μετά την κυκλοφορία του “Why” των Discharge και πολύ γρήγορα χτίζει τον ολόδικό της χαρακτήρα.

Οι Black Uniforms είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Μια από τις πιο cult μπάντες της σκηνής, δημιουργήθηκαν το 1981 και έπαιξαν για 2 μόλις χρόνια κυκλοφορώντας μονάχα κάποια demo, για να πάνε κάποια μέλη της μπάντας στους Moderat Likvidation και στους The Bristles. To 1986 ξανάπιασαν τα όργανα ως Black Uniforms για να κυκλοφορήσουν κάποια ακόμα demo και συλλογές και να καταλήξουν τελικά στον μοναδικό τους full δίσκο “Faces Of Death” το 1989 και την κασετοσυλλογή “Straight Edge My Ass…” (ναι!) το 1990 και να σταματήσουν για τα καλά αμέσως μετά.

Παρόλα αυτά, τα μέλη της μπάντας δεν έμειναν ανενεργά και ασχολήθηκαν με μερικές ακόμα μπαντάρες. Ειδικά ο μέγας αλήτης Cliff Lundberg, o οποίος προσχώρησε στους τρισμέγιστους Anti Cimex για να συμμετάσχει μαζί τους στα δύο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ full album τους, “Absolut Country Of Sweden” & “Scandinavian Jawbreaker” και μετά πήγε και έφτιαξε τους Driller Killer, οι οποίοι έτσι χαλαρά παίξανε καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό του 90s σουηδικού βαρύ d-beat crust/punk ήχου.

Αυτό που έκαναν πολύ καλά Black Uniforms σε πρώτο στάδιο, και το βλέπουμε και μετέπειτα στη σουηδική σκηνή, είναι ο συνδυασμός τους d-beat punk των Discharge, UK Subs κλπ, με το 80s metal (βλ. Motörhead, Venom). Είναι αυτός ο πρώιμος βρετανικός punk ήχος που επιμεταλλώνεται (UK82-gone-metal!) και sleaze-άρεται. Αντίστοιχα και το ίδιο καλά (ίσως και καλύτερα… και σίγουρα πιο evil) το έκανε και η Ιαπωνία (GISM, Zouo, Outo κ.α.). Σήμερα το λέμε metal punk ή motorcharged και άλλα τέτοια. Ε, αυτό εννοούμε. Αφήστε που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό και η mid-80s/early-90s ελληνική σκηνή.

Το “Splatter Punx on Acid” συγκεντρώνει λοιπόν όλες τις σκόρπιες κυκλοφορίες της μπάντας, πέραν του full δίσκου. Μαζί βρίσκουμε ένα 16σέλιδο ένθετο με στίχους, φωτογραφίες και άλλα σπάνια memorabilia, και μαζί κι ένα poster. Εκδοσάρα! Ότι πρέπει.

D-takt. Råpunk. Sverigemangel. Τι άλλο να πω;;; Η συμβολή των Black Uniforms στον ήχο που αργότερα αποτέλεσε αυτόν τον υπέρβαρο, αλήτικο, punk-meets-metal χαρακτηριστικό σουηδικό ήχο που πολύ καλά γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα, ήταν καθοριστική. Ο ορισμός του underground και του not giving a fuck. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το punk της καρδιάς μας; Ολοκαύτωμα!

Facebook: https://www.facebook.com/helterskelterproductions
Bandcamp: https://regainrecords.bandcamp.com/album/splatter-punx-on-acid

348

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.