BIZARREKULT: “Den Tapte Krigen”

ALBUM

Είδος: Post black metal
Εταιρεία: Season of Mist Underground Activists
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Από μία άποψη, ήταν θέμα χρόνου το black metal, καθώς θα ωρίμαζε, να έρθει πραγματικά αντιμέτωπο με κάποιους από τις αληθινούς λόγους για τους οποίους είναι πνιγηρό, σκατόψυχο, ζοφερό, οργισμένο και τόσο… μαύρο. Καίριο όχημα έκφρασης σε αυτήν τη διαδρομή πραγμάτωσης στάθηκε το post black metal, που έθεσε στο επίκεντρο το ψυχικό τραύμα, τα ψυχολογικά αδιέξοδα και τις βαθύτατα εσωτερικές συγκρούσεις.

Έκτοτε, έχει περάσει αρκετός καιρός, και το ίδιο το sub-genre αναγκάστηκε να αναμετρηθεί με τους εγγενείς περιορισμούς του. Έτσι, λίγα συγκροτήματα αντέχουν το τεστ του χρόνου, πολύ λιγότερα παραμένουν relevant και ελάχιστα έχουν τα προσόντα να μπουν στον χορό με αξιώσεις.

Στα τελευταία, οπωσδήποτε συγκαταλέγεται το project του Roman V, ενός ποιητή από την περιοχή του Κράι Αλτάι στη Σιβηρία, που άρχισε να γράφει μουσική μόνο και μόνο για να ντύσει το λογοτεχνικό του έργο. Αργότερα, όμως, αυτό που κατέληξε να είναι οι Bizarrekult απέκτησε διακριτή και αυτοτελή οντότητα και ώθησε τον δημιουργό του να μετεγκατασταθεί στο Όσλο της Νορβηγίας, από όπου πλέον θα μπορούσε να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της προόδου του project του, έχοντας παράλληλα μια ζωτικής σημασίας επαφή με τις ρίζες του ιδιώματος που υπηρετεί.

Και το αποτέλεσμα, όπως προκύπτει μέσα από το δεύτερο full-length της μπάντας, δικαιώνει απολύτως τον Roman “Bizarre” V. Τα οκτώ μέρη του “Den Tapte Krigen” συνιστούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και δεξιοτεχνικά συγκροτημένες δισκογραφικές δουλειές στον ήχο του μελωδικού post black metal.

Με συνθετικά άρτια, ουσιώδη και απέριττη κιθαριστική δουλειά, οι Bizarrecult παραδίδουν εντυπωσιακά παγερές μαυρομεταλλικές συνθέσεις, που το ψύχος τους δεν εμπνέεται από τα χιονισμένα, ρουστίκ, βορειοευρωπαϊκά τοπία, αλλά απορρέει από τις παραλυτικά χαμηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στις πιο σκοτεινές γωνιές του ανθρώπινου μυαλού. Οι πανταχού παρούσες μελωδίες δεν εγείρουν ρομαντισμό, αντανακλούν μια πηγαία μελαγχολία. Τυπικό αλλά πάντα αξιόλογο και σκληρό black riffing εναλλάσσεται πολύ ομαλά με όμορφα αρπίσματα, doom ’n’ gloom ατμόσφαιρες και ήπιες progressive black ροπές. Το στιβαρότατο rhythm section κρατά το μουσικό οικοδόμημα πάντα συμπαγές, τόσο στα γρήγορα όσο και στα αργά ή τα λίγα black ’n’ roll μέρη. Τα φωνητικά, που ουρλιάζουν στίχους στα νορβηγικά και στα ρωσικά, αρκούνται στις αρκετά basic, απελπισμένες κραυγές που έγιναν ίδιον του genre και ενίοτε κουράζουν με τη μονολιθικότητά τους. Όμως, υπάρχουν κάποια εύστοχα σπασίματα χάρη στις καθαρές και υπνωτικές φωνητικές γραμμές της Dinara, συζύγου και συνοδοιπόρου του Roman V.

Για τους Bizarrekult, το “Den Tapte Krigen” σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας «χαμένος πόλεμος», όπως μεταφράζεται από τα νορβηγικά ο τίτλος του album. Ενώ δεν είναι προικισμένο με την ικανότητα να εντυπωσιάζει από την πρώτη επαφή, έχει μια ποιότητα που το κάνει να παρεισφρέει παρασιτικά στο μυαλό σου και κάτι σε σπρώχνει να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά, μέχρι που άξαφνα συνειδητοποιείς πως σε έχει κερδίσει και ότι δεν είναι δυνατόν να το ξεχάσεις. Τέτοιου τύπου δεσμοί έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια, όμως. Σωστά;

Facebook: https://www.facebook.com/bizarrekult 
Instagram: https://www.instagram.com/bizarrekvlt/ 
Bandcamp: https://bizarrekult.bandcamp.com/album/den-tapte-krigen 

484

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.