BIG SCENIC NOWHERE: “The Waydown”

ALBUM

Είδος: Psych/Prog Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 2 Φεβρουαρίου 2024

Αεικίνητος και ανήσυχος καλλιτεχνικά και συνθετικά ο Bob Balch, ο οποίος δεν βάζει τα οπίσθια του κάτω και μας παρουσιάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη με φοβερή συνέπεια, επιδεικνύοντας έναν φοβερό οίστρο την τρέχουσα περίοδο. Μπορεί οι Fu Manchu να δραστηριοποιούνται μόνο συναυλιακά τη δεδομένη στιγμή, με τον Balch όμως να βρίσκει χρόνο ώστε να τρέξει τα παράλληλα project του.

Στις 26 του Γενάρη το καινούριο του project που ακούει στο όνομα Slower (για το οποίο αναμένεται και το σχετικό review από το γράφοντα), και αποτελεί δίσκο διασκευών στους Master Thrashers Slayer σε μία Doom/Sludge εκδοχή, θα βρει το δρόμο προς τα ράφια των δισκοπωλείων. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, οι Yawning Balch (project αποτελούμενο με μέλη των Yawning Man και προφανώς του Balch του ιδίου) κυκλοφόρησαν το δεύτερο μέρος του έργου τους. Καιρός ήταν λοιπόν, να δούμε φως ή να ακούσουμε καλύτερα κάτι και από το έτερο πνευματικό του παιδί, τους Big Scenic Nowhere, με μέλη επίσης από τους Yawning Man και Mos Generator.

Τρίτη ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα για την παλιοπαρέα των Gary Arce, Tony Reed, Bill Stinson μαζί με τον Balch η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα από την συνήθη ύποπτη Heavy Psych Sounds, προσφέροντας λευκό βινύλιο στον Balch ώστε να το χρωματίσει με τις μουσικές του περιπλανήσεις. Εδώ δεν έχουμε την πληθώρα quest καλλιτεχνών, όπως στις προηγούμενες δύο κυκλοφορίες, επειδή όμως μας έχουν κακομάθει στο παρελθόν, στο νέο δίσκο καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους οι κύριοι Per Wiberg για ακόμη μία φορά (ex-Opeth, Spiritual Beggars, Kamchatka, King Hobo), Eliot Lewis (Hall and Oates), και Reeves Gabrels (The Cure, David Bowie).

Ο Σουηδός πολυοργανίστας φέρει το πληκτροφόρο άγγιγμα του Μίδα και με ότι καταπιάνεται το αναδεικνύει και του δίνει περαιτέρω αξία. Αυτή τη φορά ανοίγει νέους ηχητικούς ορίζοντες για την μπάντα πλέοντας σε αμιγώς 70s ηχοθάλασσες, και ο ίδιος σαν άλλος Tony Carey ή Don Airey αφήνει μία Rainbow πινελιά με τις Ανατολιτικες κλίμακες, η οποία συμπράττει με τους The Tea Party και την προοδευτική τους πλευρά.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό για το συγκρότημα είναι πως έχει αποτάξει τον όρο project, και πλέον λειτουργεί σαν συμβατική μπάντα, με τον καθένα από το κουαρτέτο να συνεισφέρει συνθετικά και εκτελεστικά, ώστε να λειτουργεί για το σύνολο ακολουθώντας το κοινό όραμα του Balch για ένα ευδαιμονικο δίσκο που συνδυάζει άψογα το prog, το κλασικό rock και την πολυπόθητη ψυχεδέλεια. Οι Big Scenic Nowhere ασπαζόμενη την φιλοσοφία των Elder, λειτουργούν σαν ζωντανός μηχανισμός και προσαρμόζονται στις περιστάσεις και στα πιστεύω τους, χωρίς να προσκολλώνται σε ηχητικά κατάλοιπα του παρελθόντος, βάζοντας την έννοια του ρίσκου στην μουσική τους. Δεν περιορίζουν τον ήχο τους και για το λόγο αυτό σε κομμάτια όπως το “Sara Smile” αγγίζουν την ευαίσθητη Pop ταυτότητα τους και την βγάζουν προς τα έξω με τις ευωδιαστές μελωδίες τους να είναι ένας από τους πολλούς οδηγούς προς την αναζήτηση της ψυχεδέλειας.

Τώρα αν αυτό δεν είναι Prog, τότε τι είναι…;

Το “The Waydown” είναι λιγότερο Jammy δίσκος σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες και περισσότερο song-oriented, με την ελεγειακή και γεμάτη φωνή του Reed να λάμπει πραγματικά πάνω από τις συνθέσεις, προσδίδοντας έντονο συναίσθημα και μία κατά κάποιον τρόπο ζεστασιά επικαλύπτοντας τις κιθαριστικές μελωδίες του Arce. Η κιθάρα αποτελεί προέκταση της ψυχής του αλλά και του μυαλού του και αμφιταλαντεύεται ευχάριστα στο δίλημμα αυτό με ότι συνεπάγεται για τη μουσική έκβαση. Ήρεμες μελωδίες και συνάμα ταξιδιάρικες με τον γκουρού του ψυχεδελικού ήχου να περιπλανιέται πότε στα επίγεια στρώματα και πότε στα ανώτερα και ατμοσφαιρικά σε ένα ταξίδι με ή και χωρίς επιστροφή. Βέβαια όταν βγαίνει μπροστά το πρωτόλειο desert ένστικτο όπως στο “Bleed On” τα riffs παραμορφώνονται και αποκτούν μία βαρύτητα που σε καταβάλει και αναγκάζει το κεφάλι σου να πάλλεται σε ήχους προσκείμενους στους Acid King.

Ο δίσκος αποτελεί μία υπερβατική, αναζωογονητική και φινετσάτη πτυχή της desert rock μουσικής, προερχόμενη από το ταλέντο και το μουσικό υπόβαθρο των συντελεστών της, προσθέτοντας εκτός από την δημιουργική δύναμη στοιχεία όπως αγάπη, φαντασία και πειραματισμό με πιστοποίηση 420.

Facebook: https://www.facebook.com/bigscenicnowhere
Bandcamp: https://bigscenicnowhere.bandcamp.com/album/vision-beyond-horizon

230

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...