Behemoth, Testament, Pestilence (28/7/2024) Release festival, Πλατεία Νερού

LIVE REPORT

Άλλη μια χρονιά Release Athens Festival έφτασε στο τέλος της και μάλιστα, με μια επιδρομή extreme metal ήχου.


Παρόλο που η μέρα δεν είχε το εμπορικό prestige των υπόλοιπων ημερών, οι αρκετοί χιλιάδες παρευρισκόμενοι ήξεραν καλά που βρίσκονταν και είχαν ως σκοπό να μυρίζουν ολντσκουλίλα.

Ένα γλυκό αεράκι ερχόταν από τον Σαρωνικό και μας απάλυνε τον πόνο που ο παρατεταμένος καύσωνας μας έχει δημιουργήσει. Έτσι, όσο περνούσε η ώρα, μπορούσαμε πιο εύκολα να ευχαριστηθούμε την έξαλλη κατάσταση των Ολλανδών deathsters, Pestilence που κινητοποίηση ευχάριστα το κοινό.
Με τον ήχο να κινείται σε υψηλά επίπεδα, το συγκρότημα που έθεσε τις βάσεις του Ευρωπαϊκού death metal (εν μέρει τουλάχιστον), έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, αξέχαστη.

Με τέσσερα κομμάτια από το αριστουργηματικό τους “Testimony of the ancients”, αλλά και δυο από τον προκάτοχο του (σταθμό του ήχο) “Consuming impulse”, οι γηραιότεροι του κοινού σίγουρα (όπως κ γω) ανατρίχιασαν.
Ο μοναδικός εναπομείναντας εκ των ιδρυτών, Patrick Mameli, με τη σουρεαλιστική κιθάρα του, ευτυχισμένος με όσα έβλεπε μπροστά του, μας ευχαρίστησε πολλάκις για την παρουσία μας.

Με το “Out of the body”, μας καληνύχτισαν και ευχήθηκαν να μας συναντήσουν πάλι σύντομα και η αλήθεια είναι, πως η εμφάνιση τους θα άξιζε περισσότερη διάρκεια.

Setlist
Morbvs Propagationem
Dehydrated
Resurrection Macabre
Devouring Frenzy
The Secrecies of Horror
Prophetic Revelations
Twisted Truth
Land of Tears
Out of the Body

Οι διεργασίες επί σκηνής φούντωσαν και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα, ένα πανό με το πενταλφάτο έμβλημα των Testament legions κάλυψε τη σκηνή.
Με τις νότες του “Eerie inhabitants”, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και με το πρώτο μπάσιμο του Chuck Billy, το πανό έπεσε για να αποκαλύψει τους Αμερικανούς thrashers.

Όσοι δεν γνωρίζετε τη σημασία των Testament σε αυτό που αποκαλούμε μέταλ, σας συνίσταται να ακούσετε προσεκτικά το σύνολο της δισκογραφίας τους. Οι υπόλοιποι ήμασταν εκεί και το γεγονός πως ακούσαμε τόσα κομμάτια από τα πρώτα τους δυο albums, μας ταξίδεψε τόσο πίσω στα εφηβικά/νεανικά μας χρόνια, που έκανε τις τρίχες να κοκκαλώσουν.
Όχι, ό, τι θα μας χαλούσε ας πούμε, να ακούσουμε κάτι από “Practice what you preach”, “The gathering” ή κάποιο άλλο αριστούργημα τους…

Μικρά βάθρα είχαν στηθεί για να ανεβαίνουν οι βιρτουόζοι Skolnick/Peterson και τι ωραία που χρησιμοποιήθηκε από τις σολάρες του κυρίου Alex.
O Chuck περιχαρής και ευχαριστημένος με τον χαλασμό κάτω από τη σκηνή, έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, με τα “Trial by fire”, “Alone in the dark” και “Over the Wall” να ξεχωρίζουν.

Ο ήχος βέβαια, θα μπορούσε να ήταν λίγο καλύτερος, όμως δεν μείωσε κατά πολύ την εμπειρία που μετέδιδε το θρυλικό σχήμα από σκηνής. Κορυφαία στιγμή όταν ο νέος τους drummer Chris Dovas, με προφανή καταγωγή απευθύνθηκε στο κοινό με σπασμένα ελληνικά. Χειροκροτήσουμε θερμά αν μη τι άλλο, τη συγκινητική του προσπάθεια.

Για να πάρει φωτιά το νερό στη πλατεία όμως, χρειάστηκε η προτροπή του Chuck για μεγιστοποίηση της κυκλικής κίνησης και με το “Into the pit” να μην αφήνει τίποτα όρθιο, οι Testament ολοκλήρωσαν μια μοναδική εμφάνιση.

Setlist
Eerie Inhabitants
The New Order
Trial by Fire
The Haunting
The Preacher
Do or Die
First Strike Is Deadly
A Day of Reckoning
Disciples of the Watch
Alone in the Dark
Over the Wall
Into the Pit

Μεγάλη εντύπωση μου προξένησε, η τοποθέτηση νέου σεντονιού, άνευ απεικόνίσης, που κάλυπτε τη σκηνή και στην περίπτωση των Behemoth.
Δυνατά φώτα άναψαν και εμφανίστηκαν οι σκιές των μελών των Πολωνών blacksters, εν είδει θεάτρου σκιών.
Το πανηγύρι ξεκίνησε με το “Once upon pale horse” από το “Opvs Contra Natvram” και το οπτικό μας πεδίο γέμισε νεκρική βαφή.

Με πελώριο ήχο που μας κάλυπτε σαν σάββανο, οι Behemoth κινήθηκαν κατά μήκος της δισκογραφίας τους, με σημαντικές στιγμές τα “Conquer all”, “Christians and lions” και “Demigod”.
O Nergal άλλαζε αμφιέσεις διαρκώς και στο τέλος φόρεσε και το διάσημο του στέμμα, o μπασίστας τους Orion έδινε τη δική του παράσταση, κατεβαίνοντας μάλιστα, σε κάποια φάση στο φωτογραφικό πιτ, σχεδόν αφήνοντας εαυτόν στα χέρια του κοινού. Ο Inferno δε, κρατώντας τον ρυθμό σταθερό σε όλη τη διάρκεια του show, έφτυνε “αίμα” που εν τέλει, είχε σχεδόν καλύψει το στέρνο του, συμπληρώνοντας το θεατράλε της μπεχεμοθικής performance, ενώ ο Seth κάλυπτε με το κιθαριστικό του ταλέντο τις στιγμές που ο κύριος Darski έπρεπε να είναι πιο εκφραστικός.

Δεν ξέχασε επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στο ελληνικό black metal, λέγοντας πως χωρίς αυτό δεν θα βρίσκονταν εκείνοι, ετούτο το βράδυ μπροστά μας, προσφέροντας μια θερμότατη εκτέλεση του “The Deathless Sun”. Ο κόσμος έδειχνε ευγνώμων με την παρουσία των Πολωνών στο Release Athens festival και σιγόνταρε όσο περισσότερο μπορούσε την μπάντα, δίνοντας ρυθμό όταν αυτός ζητούταν.

Αφού εξαφανίστηκαν για λίγο, επανήλθαν για να κλείσουν τη βραδιά με τον ύμνο “O Father O Satan O Sun!”, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την εναντίωση των Behemoth στον οργανωμένο χριστιανισμό.

Το exreme metal κέρδισε μια ακόμη μάχη την Κυριακή 28 Ιουλίου και ευχόμαστε να ζήσουμε και πάλι στο μέλλον τέτοιες επιτυχημένες νύχτες.

Setlist
Once Upon a Pale Horse
Ora Pro Nobis Lucifer
Conquer All
Ov Fire and the Void
Cursed Angel of Doom
Christians to the Lions
Demigod
The Deathless Sun
Blow Your Trumpets Gabriel
Bartzabel
No Sympathy for Fools
Chant for Eschaton 2000

Encore:
O Father O Satan O Sun!

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση

762
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2160 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.