BEHEMOTH: “Sventevith (Storming Near the Baltic)”

REISSUE

Είδος: Black metal
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημ. επανακυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2021

Επανεκδόσεων συνέχεια (που όλο και πληθαίνουν, λογικό μιας και οι μπάντες είναι δύσκολο πλέον να βγουν στο σανίδι, κάτι πρέπει να κάνουν για να ανταπεξέλθουν στα συμβόλαιά τους) και αυτή τη φορά σειρά παίρνει το “Sventevith (Storming Near the Baltic)”, πρώτο album των αρκετά δημοφιλών Πολωνών black metallers Behemoth.

Η αρχική κυκλοφορία έγινε το 1995 από την Pagan Records, μια εποχή που το black metal εισήλθε σε μια νέα φάση, πιο “cultured” και τεχνικά επαγγελματική (και σίγουρα το “Dead Poem” των εγχώριων ηρώων μας Rottinf Christ έπαιξε το ρόλο του σ’ αυτήν τη μετάβαση), εντούτοις οι Behemoth άνηκαν ακόμη στο primitive – και κυρίως σκανδιναβικό – μονοπάτι και μπήκαν στον δισκογραφικό χάρτη του είδους αυξάνοντας τη δημοτικότητά τους χρόνο με τον χρόνο (δικαίως ή αδίκως, εντελώς άλλη συζήτηση αυτή).

Η αλήθεια είναι ότι το υλικό του debut, αν και κάθε άλλο εκτός από πρωτοποριακό ακόμη και για εκείνη tην εποχή, ήταν αρκετά καλό συνολικά, καλοπαιγμένο σε σχέση με πολλά “καζανάκια” που είδαν το φως της ημέρας επειδή είχαν απλά μια sticker νορβηγική σημαία στο εξώφυλλό τους και με την πρέπουσα παραγωγή για το είδος δηλαδή με μια λέξη άθλια (ως credit το αναφέρω, όχι ως μομφή).

Τι προσφέρει λοιπόν η επανέκδοση; Πέρα της προσεγμένης έκδοσης από τη Metal Blade και την συμπερίληψη bonus υλικού (το οποίο εστιάζεται σε 3 κομμάτια του “Hidden in a Fog, “From the Pagan Vastlands” και “Wolves Guard My Coffin” σε διάφορα live shows τα οποία ίσως και να παίρνουν μια διαφορετική, πιο έντονη δυναμική σε σχέση με τις studio versions καθώς και το ακυκλοφόρητο κομμάτι “Hell Dwells in Ice”), τίποτε άλλο. Δεν διέκρινα κάποια διαφορά στον ήχο, δεν έχει γίνει κάποιο remastering ή περαιτέρω επεξεργασία.

Γενικώς οι επανεκδόσεις κινούνται στα όρια του “αχρείαστου” από την άλλη ίσως να κεντρίσει το ενδιαφέρον νέων ηλικιακά ακροατών που θα θελήσουν να πάρουν μια εικόνα από τα παρθενικά βήματα μιας μπάντας που για κάποιο διάστημα αρκετών ετών υπήρξε ένα αναμφίβολα εμπορικό προϊόν για πολλούς και σωστούς αλλά και λάθος λόγους. Δικαιολογείται η κυκλοφορία λόγω της μετάβασης των Behemoth σε μεγαλύτερο label ως επίσημο πρώτο προϊόν υπό την σκέπη του, έχει το live υλικό που προσφέρεται ως καλούδι, το ακυκλοφόρητο κομμάτι είναι καλούτσικο με heavy, Dissection-ική τεχνοτροπία αλλά δεν νομίζω να αποτελεί μέγεθος αύξησης της δημοτικότητας τους. Οι οπαδοί τους, το έχετε ήδη λιώσει αλλά αν είστε τόσο φανατικοί συλλέκτες και θέλετε να τα έχετε όλα, ιδού.

Facebook: https://www.facebook.com/behemoth

Official website: https://www.behemoth.pl/

808

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.