BEHEMOTH: “Grom”

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Metal Blade Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Μαρτίου 2023

Με αφορμή αυτή την επανακυκλοφορία του Grom από την Metal Blade, είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο πίσω στην ιστορία των Behemoth και να σταθούμε σε έναν από τους καλύτερους δίσκους (ίσως τον καλύτερο) που κυκλοφόρησαν κατά την πρώτη τους περίοδο. Ναι, ακούγεται πάρα πολύ κλισέ να πούμε ότι οι Behemoth ήταν καλύτεροι τότε σε σχέση με τώρα (πρωτοδισκάκιδες unite!), αλλά υπάρχει απλά κάτι τόσο αυθεντικό και τόσο γνήσιο σε αυτές τις πρώτες τους κυκλοφορίες που είναι αδύνατο να το παραβλέψει κανείς.

Το δεύτερο άλμπουμ των Behemoth παρουσιάζει την εξέλιξη της μπάντας από τις κλασικές δυναμικές του black metal σε έναν πιο επεκτατικό και πειραματικό ήχο. Το άλμπουμ είναι μια τέλεια ισορροπία επιθετικότητας και μελωδίας, με περίπλοκες κιθάρες, αδυσώπητα τύμπανα και τα ακατέργαστα και δυνατά φωνητικά του Nergal. Τα τραγούδια συνδέονται θεματικά με την πολωνική κληρονομιά και τις παγανιστικές επιρροές του συγκροτήματος, με στίχους που είναι ποιητικοί και βάναυσοι συνάμα.

Το “Grom” ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το μείγμα επικών και ατμοσφαιρικών στιγμών, σε συνδυασμό με την απόλυτη ένταση της μουσικής. Από το εναρκτήριο εισαγωγικό κομμάτι μέχρι το τελευταίο “Lasy Pomorza” (έπος!), το άλμπουμ ταξιδεύει τον ακροατή σε ένα σκοτεινό και μυστικιστικό τοπίο, προκαλώντας συναισθήματα δύναμης, πάθους και αψήφησης.

Αυτό το άλμπουμ πρέπει να το ακούσουν όλοι οι λάτρεις του black metal και της ακραίας μουσικής γενικότερα, καθώς προβάλλει τη μαεστρία των Behemoth στο είδος και την ικανότητά τους να ξεπερνούν συνεχώς τα όρια και να εξελίσσουν τον ήχο τους. Με το “Grom”, οι Behemoth αποδείχθηκαν υπολογίσιμη δύναμη και εδραίωσαν τη θέση τους στο πάνθεον των μεγάλων του ακραίου ήχου.

Facebook: https://www.facebook.com/behemoth
Instagram: https://www.instagram.com/behemothofficial/
Official: https://www.behemoth.pl

394

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.