AVATAR: “Hunter Gatherer”

ALBUM

Είδος: Melodic death metal
Δισκογραφική: Century Media
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Αυγούστου 2020

Η πρώτη επαφή με τους συμπαθέστατους αυτούς Σουηδούς πριν περίπου 6 χρόνια με το “Feathers & Flesh” με είχε πείσει πως η ανοδική πορεία που θα χάρασαν, τουλάχιστον τη δεκαετία που διανύουμε και με τον πρότερο βίο τους όχι και τόσο άξιο ιδιαίτερης αναφοράς, θα αποτελούσε νομοτέλεια, τα δείγματα εκείνου του δίσκου έδειχναν μια μπάντα που αποκτούσε χαρακτήρα και σαφήνεια.

Και δεν με διέψευσαν, τουλάχιστον με το προ διετίας “Avatar Country”, μιας και εξακολουθούσαν να ακούγονται αξιοπρεπέστατοι. Όσο για το νέο album “Hunter Gatherer”; Οκ, ας τα πάρουμε με τι σειρά για να δούμε πόσο σταθερότητα επιδεικνύουν στην απόδοση τους και αυτή τη φορά.

Με σιγουριά το “Hunter Gatherer” είναι ίσως η πειραματικότερη στιγμή τους και μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται παραδόξως μέσα από την απλότητα των συνθέσεων. Οι Avatar προσεγγίζουν ετερόκλητα ηχοτόπια τα οποία εκτείνονται από το μοντέρνο metal το οποίο απαντάται κυρίως εκείθεν του Ατλαντικού, δανείζονται στοιχεία από το goth των Paradise Lost και το αλλοπρόσαλλο ύφος των Faith No More και με μια διαρκή αλλά πανταχού παρούσα αίσθηση καθαρού heavy metal ως ατμοσφαιρικό background.

Υπό έναν εξαιρετικό ήχο, κιθαριστικώς ο ακροατής θα συναντήσει πολλά παιχνιδίσματα, με τους κιθαρίστες Jonas Jarlsby / Tim Öhrström να επιδίδονται, άλλες φορές με ακουστικά εμβόλιμα ιντερλούδια και άλλες φορές με speedy χαρακτήρα, σε μια εξαιρετική παράσταση που απευθύνεται σε κάθε είδους οπαδό. Οι ρυθμοί κινούνται επίσης σε μια ευρεία γκάμα, άλλες φορές οι Avatar ακούγονται ογκώδεις και στακάτοι σε mid tempo θέματα και άλλες φορές επιτίθενται από το πουθενά με melodic death δυναμιτάκια, ο δε Johannes Eckerström αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο καλός performer είναι, είτε στα (σχετικά καθαρά) growls του είτε στα υμνικά καθαρά φωνητικά με τα οποία διανθίζει κυρίως τα ρεφρέν των κομματιών, προσδίδοντάς τους θεατρικότητα και ενδιαφέρον.

Το βαρύτατο “Colossus” με το υπέροχο solo του, το καταπληκτικό “A Secret Door ” με τις συγκινητικές riffοσειρές και το επίσης θαυμάσιο piano-based “Gun”, το “God of Sick Dreams” με το εξαιρετικό αλα Arcturus ρεφρέν του, το “Scream Until You Wake” που θα μπορούσε άνετα να ενταχθεί σε barόβιες playlists, το “Child” με το σχεδόν folk ηχόχρωμα που θυμίζει λίγο και Diablo Swing Orchestra, το Pantera-οειδές “Justice”, το τεχνολογικά φουτουριστικό “When All But Force Has Failed” που θυμίζει αρχέγονους Soilwork στην τεχνοτροπία του και ο Fear Factory-ικός / Devin Townsend-ικός επίλογος “Wormhole”, όλα συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο σύνολο που τους ακροατές με ανήσυχους εγκεφάλους θα τους συναρπάσει.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, οι Avatar αγγίζουν την αριστεία σε ένα ρεύμα που μάλλον το έχουν ορίσει οι ίδιοι. Αρκετά πειραματικό για να τους απλοποιήσεις και αρκετά εύληπτο για να τους θεωρήσεις στυγνά ως “πειραματιστές από τα Lidl”, το “Hunter Gatherer” αποτελεί άλλο ένα άλμα γι’ αυτήν την τρομερά ενδιαφέρουσα μπάντα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει τις “μπαντάρες” σαν τα υποκάμισα (πως λέμε “υπολοχαγοί”) και ο ντόρος για κάθε μπάντα – μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία πλέον αυτό – διαρκεί 2-3 μέρες στα social medias, οι Avatar καταθέτουν μια τίμια και αυθεντική πρόταση. Αφήστε τις όποιες ηχηυικές προκαταλήψεις σας και αρπάξτε το. Αυτά.

Facebook: https://www.facebook.com/avatarmetal/
Official website: https://avatarmetal.com/

902

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.