AUTOMATON

INTERVIEW

Η συνέντευξη με τους Automaton ήταν απλά απολαυστική. Όταν έφτιαχνα το κείμενο και ξαναδιάβαζα τις απαντήσεις χαμογελούσα και ευχαριστιόμουν αυτό που είχα μπροστά μου. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρώτα είμαστε οπαδοί και μετά αρθρογράφοι ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε.

Οπότε όταν μια μπάντα που σου αρέσει τόσο πολύ, αφιερώνει χρόνο, είναι ειλικρινέστατη, έχει χιούμορ και σου δείχνει και μια άλλη πτυχή που δεν είχες φανταστεί… χαμογελάς! Οι Automaton θα βρίσκονται στο διήμερο γιορτή της Sound Effects Records το οποίο θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Μαρτίου στο Gagarin (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), οπότε πριν βρεθώ στο αγαπημένο κάγκελο του εξώστη βρήκα την ευκαιρία να κάνω μια κουβέντα με την μπάντα η οποία κινήθηκε από την Britney Spears μέχρι τους Urstaat.

Καλησπέρα, είμαι ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος από το Rockway.gr και ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την διαδικτυακή κουβέντα.
Γεια σου Βαγγέλη, σ’ ευχαριστούμε και εμείς για το ενδιαφέρον σου.

-Μέχρι στιγμής έχετε κυκλοφορήσει το “Echoes of Mount Ida” και το “Talos”. 2 κυκλοφορίες από το 2013 ως σήμερα. Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή;
Περισσότερο όχι παρά ναι. Πρακτικοί λόγοι όπως η απουσία μελών από την Αθήνα για κάποια χρόνια, δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά και η γαμ…νη επιδημία, μας άλλαζαν συχνά τα σχέδια μας. Συνειδητή επιλογή ήταν να δουλεύουμε τα κομμάτια μας, να τα αλλάζουμε ή να τα απορρίπτουμε και γενικά να μη βιαζόμαστε. Έτσι είναι το Doom, αργό…τι να κάνεις!

-Από την πρώτη στιγμή που μας συστηθήκατε ως μπάντα, ο τύπος και τα μέσα έδειξαν μια πολύ μεγάλη συμπάθεια στο σχήμα σας. Αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για την μπάντα ή δημιουργεί άγχος;
Μας πας πίσω τώρα, όντως είχαμε κατά κύριο λόγο θετικά σχόλια από την αρχή της μπάντας και ευχαριστούμε όσους μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν με την πάρτη μας και να γράψουν θετικά λόγια, που σίγουρα λειτούργησαν ενθαρρυντικά. Όμως και κάθε αρνητική επισήμανση ήταν σημαντική. Γενικά το feedback βοηθάει πολύ στο να συνειδητοποιήσουμε λίγο καλύτερα τι κάνουμε στραβά και τι δουλεύει.
Με το “Τάλως” κατορθώσαμε να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο όπως τον φανταζόμασταν πάνω-κάτω και πιστεύω η τιμιότητα του εγχειρήματος, ο ήχος και το στυλ που εξελίξαμε και τελικά έγινε το “Τάλως” (καθώς φυσικά και η συμμετοχή του Ψαραντώνη), βοήθησε τη μπάντα να βρει το δρόμο της αλλά και να εδραιωθεί ως αυτό που είναι στην underground σκηνή. Πλέον δεν νοιώθουμε κάποιο άγχος να αποδείξουμε κάτι. Άλλωστε είμαστε όλοι στο ίδιο χώρο, ο καθένας παίζει αυτό που τον εκφράζει και αυτό είναι όλο. Παλαιότερα ίσως να νοιώθαμε ότι ήμασταν λίγο στην κόψη του ξυραφιού. Θα πάει καλά το live, δεν θα πάει, θα βγει ο ήχος σωστά ή όχι, κλπ.

-Έχουμε διαβάσει διθυραμβικά σχόλια από το ξένο τύπο για τους Automaton. Υπήρξε ποτέ η σκέψη για ένα ευρωπαϊκό tour;
Είχαμε την τύχη να παίξουμε 2 live στο εξωτερικό πριν από το lockdown, από τα οποία έχουμε πολύ καλές εντυπώσεις, στο “Into the Limbo” festival στην Κύπρο καθώς και στη Σόφια. Ήταν στις επιδιώξεις μας να κάνουμε κάποιο μικρό τουρ έξω αλλά μας κόπηκε η φόρα απότομα με την πανδημία και όπως αυτή αντιμετωπίστηκε… Όπως όλες οι μπάντες, έτσι και εμείς θα θέλαμε να «βγούμε έξω». Πρόκειται πάντως για δύσκολο και αρκετά ακριβό εγχείρημα που πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά για να μπορούν όλα τα μέλη της μπάντας να συμμετέχουν.

-Είχατε την τύχη να μοιραστείτε την σκηνή με πολύ μεγάλα ονόματα. Έχετε κάποιο απωθημένο; Με ποιους θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή και δεν το έχετε κάνει;
Μετά από τους ΥΟΒ, τους Pentagram, το αθηναϊκό Desertfest αλλά και τους Oranssi Pazuzu (με το σχήμα-project ΜOGG) δεν νομίζω να έχουμε κάποιο απωθημένο. Παρόλα αυτά θα γουστάραμε να παίξουμε με Russian Circles και Melvins.

-Σε αρκετά σημεία του “Talos” έχω παρατηρήσει μια tribal αισθητική η οποία μου φέρνει στο μυαλό το “Neurosis & Jarboe”. Έχετε επηρεαστεί από αυτήν την σκηνή; (σ.σ. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκα στον δίσκο ως “Jarboe” και είχα μια πολύ ευγενική διόρθωση. Ή είσαι οπαδός ή δεν είσαι!)
Εκείνη την περίοδο, όντως, πρέπει να ακούγαμε πολύ Neurosis, Isis και διάφορα τέτοια διαμαντάκια. Σίγουρα, ναι, έχουμε κλεψ…συγγνώμη, «επηρεαστεί» πολύ. Βέβαια, τα tribal στοιχεία υπάρχουν στη ροκ από τα 60’s αλλά όντως, στο post metal χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά.

-Μιλώντας για επιρροές, παλιότερα είχατε αναφερθεί στην Britney Spears ως επιρροή σας. Στηρίξατε το κίνημα “Free Britney” σαν μπάντα;
Σαφώς και στηρίξαμε! Ακούμε μόνο old-school pop και είμαστε χαρούμενοι που η Britney Spears μετά από 15 χρόνια είναι πια ελεύθερη! Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια συνεργασία στο μέλλον, εσείς που είστε του Τύπου, αν μπορείτε να διαμεσολαβήσετε… Επίσης, μην ξεχνάμε το αγαπημένο online ακαδημαϊκό σύγγραμμα, “Britney Spears’ Guide to Semiconductor Physics” (σ.σ. Το εννοεί: http://britneyspears.ac/lasers.html). Πραγματικά πρόκειται για πολύ αξιόλογη δουλειά που εδραίωσε τη φήμη της Britney Spears.

-Με μεγάλη μου χαρά βλέπω όλο και περισσότερες μπάντες να αναδύονται και να υιοθετούν το doom ήχο και τα παρακλάδια του. Εσείς ποιες ελληνικές μπάντες έχετε ακούσει τελευταία και σας έχουν ενθουσιάσει;
Ναι, φαίνεται πώς και άλλοι επαναλαμβάνουν το λάθος μας! Σε αυτό το ύφος ανακαλύψαμε πρόσφατα τους Gagulta (που συμμετέχουν στο διήμερο της Sound Effect Records μαζί μας), τους Breeding the Shadows (παντελονάτο post-doom), Seer of the Void, Doomocracy (παλιοί αυτοί αλλά με φοβερό νέο album). Νέες δουλειές που ακούσαμε πρόσφατα και μας εντυπωσίασαν ήταν από Ιcon of God, Urstaat, Cenozoa. Αναμένουμε επίσης το πρώτο «επίσημο» άλμπουμ των Okwaho. Σε διαφορετικό στυλ ανακαλύψαμε τους Frenzee (stoner-punk θα τους έλεγα!) με τους οποίους μάλιστα παίξαμε και μαζί. Σε πιο λυρικό-οπερετικό να τσεκάρετε Fortis Ventus, εξαιρετικοί μουσικοί.

-Στο promo του Talos πίσω το 2018, διαβάζουμε ότι ο Τάλως είναι το μυθικό πλάσμα το οποίο αναγεννιέται στην σύγχρονη εποχή για να πολεμήσει την αδικία και να προστατεύσει τους αθώους. Σήμερα τι θα πολεμούσε;
Ίσως να πολεμούσε ενάντια στη διαφθορά, στην ωμή εκμετάλλευση, στα μαφιόζικα κυκλώματα που έχουν εισχωρήσει παντού, στο κατεστημένο, στην αδιαφορία και την απληστία που δυστυχώς είδαμε και πρόσφατα που οδήγησε… Ίσως να έκανε μεταβολή και να έφευγε απογοητευμένος, μην γνωρίζοντας από που να το πιάσει…

-“Σαν έκανε ο γίγαντας, Ότι ξυπνούσε πάλι, Πόσοι από μας θα πέφτανε, στην πυρωμένη αγκάλη;” Το συγκεκριμένο σημείο προσωπικά με κάνει και ανατριχιάζω κάθε φορά που το ακούω. Θα ήθελα να ακούσω την δική σας ερμηνεία αυτών των στίχων.
Εδώ να δώσουμε το credit στην Έλενα που έγραψε τους στίχους αυτούς αλλά και σχεδόν όλου του album, δίνοντας μια μορφή στην ιστορία που είχαμε κατά νου. Το σχόλιο εδώ απλά μας κάνει να αναρωτηθούμε και να κοιτάξουμε και λίγο προς τα μέσα μας. Στην ιστορία μας ο Τάλως συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του.

-Ετοιμάζετε καινούργιο υλικό; Θα ακούσουμε κάτι καινούργιο στην γιορτή της Sound Effects Records;
Ναι, ήδη δοκιμάζουμε στα live μας κάποια νέα κομμάτια που δουλεύουμε, χωρίς απαραίτητα να είναι στην τελική τους μορφή. Θα ακούσετε σίγουρα κάτι στη γιορτή της sound effect records και αναμένουμε το feedback σας ! Θετικό βέβαια γιατί αλλιώς… (‘slits throat’)

-Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας. Θα τα πούμε στο Gagarin 19 Μαρτίου.
Kαι εμείς! Τα λέμε στις 19 αλλά και στις 18 Μαρτίου, στο διήμερο της sound effects records.

https://www.facebook.com/Automaton.Athens/


857
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 188 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.