AUGUST BURNS RED: “Death Below”

ALBUM

Είδος: Metalcore
Δισκογραφική: SharpTone Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2023

Από τις μπάντες που έχω ψηλά στην εκτίμησή μου εδώ και 15+ χρόνια (από τότε που ξεκίνησαν τη δισκογραφική τους πορεία δηλαδή), ηγέτες του μελωδικού metalcore (την χριστιανική θεματολογική πτυχή δεν θα τη σχολιάσω, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτήν). Και ήρθε ο καιρός, όπως σε όλους τους μεγάλους έρωτες, οι August Burns Red να μου δώσουν την πρώτη “σφαλιάρα” με το 10ο album τους.

Στα δεδομένα του “Death Below” είναι η αναμενόμενα πολύ τεχνική απόδοση των φοβερά καταρτισμένων μουσικών και ο πιο smooth ήχος που είχαν ποτέ. Άριστος. Τεχνικώς, όλα τα κομμάτια του puzzle είναι σωστά τοποθετημένα. Οι JB Brubaker / Brent Rambler (κιθάρες) είναι σε καλή φόρμα (ξαναλέω, εκτελεστικά), οι Dustin Davidson (μπάσο) / Matt Greiner (drums) επίσης αλωνίζουν και ο William Jacob Luhrs πίσω από το μικρόφωνο ακούγεται πολύ τσατισμένος και είναι δυναμικότατος, στα γνωστά του standards, με τη συνοδεία των Jesse Leach (των θεούληδων Killswitch Engage) και του Spencer Chamberlain (Underoath) που εμφανίζονται ως guests. Ως εδώ καλά, τα infos είναι ενθαρρυντικά αλλά τα πράγματα δεν είναι εκεί που περιμένει ο φίλος της μπάντας (εγώ δηλαδή!) να είναι.

Από το “Death Below” απουσιάζουν σε απελπιστικό βαθμό οι trademark μελωδικές γραμμές και το υλικό βασίζεται κυρίως στη φόρμουλα “δύναμη για δύναμη”. Αν απογυμνώσει το αυτί το ηχητικό τείχος που ορθώνουν οι ABR, αυτό που απομένει είναι μεμονωμένα και πενιχρά σημεία μουσικότητας, κομμάτια βουτηγμένα στην αδιαφορία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χωρίς κλιμακώσεις, χωρίς περιπετειώδεις δομές παρά μόνο ένας χείμαρρος από riffs και σφυροκόπημα, με ελάχιστες συνθετικές γέφυρες με το ένδοξο παρελθόν τους, υλικό που κυριαρχεί η core “σπαστικότητα”.

Από τα λίγα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι το “The Cleansing” που βρίσκεται στα όρια του post black (φαντάσου τους Harakiri For The Sky) το οποίο επίσης είναι αχρείαστα μεγάλο σε διάρκεια, το συμπαθητικό – μα μέχρι εκεί – “Backfire”, το αξιόλογο και άνω του μετρίου “Deadbolt” και η έκλαμψη του επιλογικού και ακραία τεχνικού “Reckoning” που ίσως αχνοφέρνει λίγη από την αίγλη προγενέστερων δουλειών (προσεγγιστικό του “Leveler” του 2011). Από εκεί και πέρα, η προσωπικότητα της μπάντας είναι κατά πολύ αλλοιωμένη σε σχέση με το σύνηθες προσωπείο της και η διαφορετικότητα μάλλον δεν δρα όπως θα προσδοκούσαν οι ίδιοι.

Θεωρώ ότι το “Death Below” είναι μια φυσιολογική κοιλιά στην πορεία μιας σπουδαίας μπάντας, η ποιότητα του νέου album δεν αφαιρεί τίποτα από τη θέση τους στην elite των metal συγκροτημάτων, οι August Burns Red είναι σπουδαία μπάντα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δύσκολα θα συγκινήσει κάποιον εκτός από τους φανατικούς του έντεχνου “ξύλου”. Ευελπιστώ σε ταχεία επαναφορά.

Facebook: https://www.facebook.com/augustburnsred/

390

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.