ÅSKVÄDER: “Åskväder”

ALBUM

Καταιγίδαααα…στο μυαλό μου ξέσπασε μόλις σε είδα….Συγγνώμη για την συσχέτιση με την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά ήταν αναπόφευκτο Σεφερλικό αστείο!

Καταιγίδα σημαίνει το όνομα των τριών action rockers από τη δυτική ακτή της Σουηδίας. Ορμώμενοι από μια πόλη που γεννάει μουσικά σκληράδια, έχοντας στο νου τους πως παίζεται στη Σκανδιναβία το rock ‘n’ roll, με την γκαραζάτη έννοια, ντεμπουτάρουν ως κεραυνοί εν αιθρία και μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον της σκηνής.

Έχοντας εικόνισμα τον Nicke Andersson, με τις κιθάρες και το songwriting να παραπέμπει χωρίς ντροπή σε εκείνον, με περισσότερη επαφή όμως, με την Imperial State Electric μεριά του, οι Åskväder, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο ντεμπούτο album που ακούγεται ευχάριστα ξανά και ξανά.

Ο ήχος τους παραπέμπει επίσης, σε 80s hard rock εποχές, τότε που γεννιόταν η ορολογία του AOR, με τραγούδια που περιέχουν Thin Lizzy-κές επιρροές και Gary Moore-ικά blues solos (καλύτερο παράδειγμα το “Give in”), με αποτέλεσμα ένα σύνολο πιασάρικων κομματιών που σίγουρα θα σου μείνουν στο κεφάλι και θα σε κάνουν να μάθεις να προφέρεις σωστά το όνομα τους (Ιορδάνη, πάμε μαζί, Όασκβέεντερ στο περίπου).

Η φωνή του Jon Solheim έχει μια ακατέργαστη μαγεία, που αν τιθασευτεί, στο μέλλον θα μεγαλουργήσει, ακόμα και αν το να παίζεις παράλληλα τύμπανα δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Για αυτόν τον λόγο, έχει στο πλευρό του τον κιθαρίστα, Martin Gut που βοηθάει και αυτός στα φωνητικά, ενώ ο Jon σμίγει περίφημα με τις μπασογραμμές του Staffan Persson.

Το εξώφυλλο βέβαια, παραπέμπει σε επικομεταλλικά ηχοτόπια, αλλά το περιεχόμενο του album απέχει χιλιόμετρα από κάτι τέτοιο. Αγκαλιασμένο από μια καλή παραγωγή, στην οποία έχει βάλει το χεράκι του ο Robert Perhsson (Dundertaget, Death Breath), το “Åskväder” μοιράζεται μεταξύ retro rock και garage rock ‘n’ roll, φτιάχνοντας ένα πολύ όμορφο σύνολο που θα μπορούσε να συνεπάρει φίλους των Hellacopters/Maervel, εξίσου με φίλους των Kamtchatka.

Ακούς “God’s Grace”, “Give In”, “Nothing to Lose”, “Devil’s Feast” και καταλαβαίνεις πως οι τρεις αυτοί rockers έχουν λαμπρό μέλλον αν μη τι άλλο, και αν σου άρεσε το πιο πρόσφατο album των Turbonegro θα βρεις καλό καταφύγιο από κάθε καταιγίδα και στο “Åskväder”.

Μην τους αγνοήσεις! Θα είναι έγκλημα! Εξάλλου είχε παλιόκαιρο τη μέρα που σας γνώρισα!

http://facebook.com/askvaderband/

759

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2095 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.