ANGMODNES: “The Weight of Eternity”

ALBUM

Είδος: Funeral Doom
Δισκογραφική: Black Lion Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30/09/2022

Να ξεκινήσω με μία παραδοχή: έχω μια φυσική καχυποψία όσον αφορά κυκλοφορίες με λίγα κομμάτια, ΜΕΓΑΛΗΣ διάρκειας. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι ένα κομμάτι που υπερβαίνει τα 7 λεπτά, πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εναλλαγές, ωστέ να μη γίνει κουραστικό και να κρατήσει τον ακροατή. Κι εδω, οι Angmodnes το επιχειρούν αυτό επί τρία, σε κομμάτια που το μικρότερο διαρκεί δέκα σχεδόν λεπτά. Το καταφέρνουν;

Το εγχείρημα καθίσταται εξαρχής δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη το είδος που παίζει η μπάντα. Funeral Doom/Death για το ντουέτο από την Ουτρέχτη, που ξεκίνησαν σαν offshoot των Apotelesma και τα κομμάτια του “The Weight of Eternity”, ξεκίνησαν σαν ιδέες που δε χώρεσαν στο “Timewrought Kings” των τελευταίων. Στο άλμπουμ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα χρήση του πιάνου, όργανο που ακούγεται πρώτο στην εισαγωγή του δίσκου στο όμορφο “Weight of Eternity”. Αρκετά από τα κλισέ του είδους γίνεται εμφανές ότι βρίσκονται εδώ, με την εναλλαγή απο μελωδικά φωνητικά σε death growls να υπάρχουν σε όλο το δίσκο (έχει γίνει καλή δουλειά και στα δύο). 

Το πρώτο κομμάτι αρκετά μελωδικό, με ωραίες ιδέες και το χαρακτηριστικό πένθιμο λυρισμό που διακατέχει το funeral doom να είναι διάχυτος σε όλη του διάρκεια. Με τη λέξη “διάρκεια” να είναι το κλειδί, καθώς το ομώνυμο κομμάτι (το οποίο είναι και το μικρότερο στα 9’52’’) ήδη καταφέρνει λίγο να κουράσει προς το τέλος του, πράγμα το οποίο περνάει και στο δεύτερο “Hollow Earth”, που αποτελεί και την “κοιλιά” του δίσκου. Η μπάντα, καθαρά επηρεασμένη από την αγγλική σκηνή του ‘90 (My Dying Bride, Paradise Lost, Anathema), δε φαίνεται να έχει τις κατάλληλες ιδέες ή την κατάλληλη παραγωγή για να υποστηρίξει τόσο μεγάλης διάρκειας συνθέσεις, με αποτέλεσμα αυτές να καταλήγουν να ακούγονται μονότονες και κουραστικές. Το τρίτο (και μεγαλύτερο) “Under Darkened Vaults”, αρχικά ακούγεται ενδιαφέρον και ρέει αρκετά “ευχάριστα” μέχρι λίγο μετά τη μέση, μην καταφέρνοντας τελικά να ξεφύγει από την ασθένεια του άλμπουμ που αναφέραμε προηγουμένως. 

Γενικά το “The Weight of Eternity” έχει τελικά ενδιαφέρουσες ιδέες, που όμως χάνονται στη μονότονη παραγωγή, τις αδικαιολόγητα μεγάλες συνθέσεις και στα κλισέ του είδους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα. 

Bandcamp: https://angmodnesblacklion.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/angmodnes

595

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.