ANCIENT KNIGHTS: “Kamelot”

ALBUM

Το αποτέλεσμα όταν συνδυάζεις τη κλασική μουσική με το metal, είναι άκρως εντυπωσιακό. Ειδικά όταν προέρχεται από γνώστες του είδους. Και ακόμη περισσότερο, όταν η γειτονική Ιταλία που φημίζεται για τις όπερες της εμπλέκεται ενεργά σε αυτό το εγχείρημα. Οι Ιταλοί Ancient Knights λοιπόν, είναι ένα νέο και ελπιδοφόρο σχήμα που καταπιάστηκε με αυτό που αποκαλούμε metal opera και το ‘’Kamelot” είναι το ντεμπούτο τους υπό την αύρα του γνωστού μύθου του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του.

Οι Ιταλοί symphonic/power metallers, δημιουργήθηκαν πριν δύο χρόνια από τους Andrea Atzori και Marcel Knight που όμως έπαιζαν μαζί από μακρινό 2004. Αφού προσέλαβαν το Matt Siddi για τα φωνητικά, άρχισαν να δουλεύουν στη πρώτη τους metal opera ώστε να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο album τους. Η στιγμή για το πολυαναμενόμενο ‘’Kamelot” δεν άργησε να έρθει και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Οι Ancient Knights, ως γνήσιοι Ιταλοί και έχοντας ως εμφανείς επιρροές τους Rhapsody Of Fire, ασχολήθηκαν με το συμφωνικό και power ήχο. Οι ίδιοι βέβαια, θέλουν να το αποκαλούν metal opera και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό ήχο, στα χνάρια της rock όπερας των Savatage και της metal όπερας των Avantasia με αρκετά neoclassical στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν ‘’δύσκολο” ήχο, αφού απαιτείται η τεχνική αρτιότητα την οποία όμως φαίνεται ότι την κατέχουν.

Από το τίτλο και μόνο, αντιλαμβάνεσαι ότι το ‘’Kamelot” δε μπορεί να είναι πάρα μία ωδή στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών του. Ένα concept album, που ασχολείται αποκλειστικά με τις περιπέτειες του βασιλείου του Kamelot, του Αρθούρου, του Excalibur και προσπαθεί μέσω της μουσικής να σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο στην εποχή των ιπποτών και του Μεσαίωνα. Μία ευφυέστατη κίνηση από πλευράς Atzori και Knight, μιας και πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μύθους της εποχής του Μεσαίωνα που δεν έχει πολυτραγουδηθεί στο χώρο του metal και φυσικά ταιριάζει με το στυλ και το ύφος του ήχου των Ancient Knights. Το αν πετυχαίνουν να πράξουν το σκοπό τους οι συμπαθείς Ιταλοί metallers, δεν έχεις παρά να ακούσεις το δίσκο και να αφεθείς στη μαγεία του.

Όσον αφορά τη μουσική πλευρά του album, η ιταλική φινέτσα φαίνεται από τις πρώτες κιόλας νότες. Η τεχνική και η εκτελεστική δεινότητα των μελών του group, δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της και σε παρασέρνει στα οπερετικά μονοπάτια και στα μεταλλικά riffs χωρίς να ιδρώσει καν δείχνοντας ότι βρίσκονται στο στοιχείο τους. Η ιστορία που πραγματεύεται το album, φαίνεται να βρίσκει το ‘’λιμάνι” της στις εξαιρετικές συνθέσεις των Atzori και Knight ενώ η μουσική επένδυση του δίσκου προσδίδει τον επικό τόνο που χρειάζεται. Τα τραγούδια ‘’κυλάνε” ομαλά και το album ακούγεται νεράκι χωρίς να καταλαβαίνεις πότε έχει τελειώσει. Από το εισαγωγικό ‘’March Of The Ancient Knights” έως και το κλείσιμο του δίσκου με το ‘’Whispers In Shadows”, το ‘’Kamelot” έχει τη δύναμη να σε κρατάει καθηλωμένο ώστε να μάθεις τι θα συμβεί με το τέλος της ιστορίας.

Σημαντική συνεισφορά σε αυτή τη metal opera, έχουν δύο πραγματάκια. Πρώτον, ο πρωτεύοντας ρόλος των πλήκτρων και δεύτερον (και καλύτερος θα έλεγα) οι σπουδαίες guest συμμετοχές. Όπως σε κάθε symphonic/power metal σχήμα, έτσι και εδώ τα πλήκτρα έχουν ενεργό ρόλο και δίνουν τον όγκο που απαιτείται στα κομμάτια δημιουργώντας μια επική ατμόσφαιρα. Δε ξέρω πως θα ακουγόταν τα ‘’Secret Castle Of Love”, ‘’Forever” και το ομώνυμο ‘’Kamelot”, χωρίς τη σημαντική αρωγή των πλήκτρων. Σίγουρα πιο άνευρα, πιο ασύνδετα, πιο ‘’στεγνά”. Όσον αφορά τις συμμετοχές, νομίζω ότι τα ονόματα των Fabio Lione, Goran Edman, Chiara Tricarico και Roberto Tiranti μοιάζουν ικανά να σε ‘’ζαλίσουν” με το άκουσμα τους μόνο. Νομίζω ότι οι Ancient Knights, χτύπησαν φλέβα με τη συμμετοχή τέτοιου βεληνεκούς καλλιτεχνών και το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι. Πόσο εντυπωσιακό ακούγεται το ‘’Secret Castle Of Love” με τη συμμετοχή των Chiara Tricarico και Goran Edman και πόσο συμφωνικό φαντάζει το ομώνυμο ‘’Kamelot” με τον Fabio Lione στη φωνή! Νομίζω ότι η απάντηση, δίνεται από τους ίδιους μέσα στο δίσκο.

Οι Ιταλοί metallers, δίνουν ακόμα ένα extra-δάκι σε αυτό το album: τρία κομμάτια ως bonus. Και τι bonus! Το ομώνυμο ‘’Kamelot” στην ιταλική version, το ‘’Forever” στην ισπανική version και το ‘’The Usurper” σε ντουέτο. Προσωπικά πιστεύω, ότι πρόκειται για τρεις εξαιρετικές επιλογές και τρεις διαφορετικές ερμηνείες που κάνουν το ‘’Kamelot” ακόμα πιο ελκυστικό.

Οι Ancient Knights, καταφέρνουν να πετύχουν ότι οι Savatage και οι Avantasia με τις δικές τους metal operas. Το ‘’Kamelot”, είναι ιδανικό album για τους λάτρεις του είδους ενώ φαντάζει ικανό να σε ταξιδέψει μουσικά σε ξεχωριστά μονοπάτια από αυτά που έχεις συνηθίσει στο χώρο του heavy metal. Η μελωδικότητα και οι θεατρικές ερμηνείες, δείχνουν έτοιμες να σε κερδίσουν και να απορροφήσουν τη προσοχή σου για το υπόλοιπο του δίσκου. Σίγουρα θα βγεις κερδισμένος, με το άκουσμα του ‘’Kamelot” ακόμα και αν δεν είναι αυτό που γουστάρεις ως μουσική. Μία από τις πολύ καλές κυκλοφορίες, της χρονιάς που διανύουμε.

531

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.