AMYL AND THE SNIFFERS: “Cartoon darkness”

ALBUM

Είδος: Garage/Punk rock
Εταιρεία: Rough Trade Records
Ημ. κυκλοφορίας: 25 Οκτωβρίου 2024

Ένα από τα πιο καυτά ονόματα του ευρύτερου punk κύκλου, οι Αυστραλοί Amyl and the Sniffers επιστρέφουν με μια από τις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες του φθινοπώρου.

Το τρίτο ολοκληρωμένο τους album “Cartoon Darkness” είναι όσο ντοπαρισμένο ακούγεται ονομα τους, εμπνευσμένο από ναρκωτικά ουσία, και ακόμη και οι ήρεμες στιγμές έχουν τόσο πάθος που σε γεμίζουν ηλεκτρισμό.

Μια αιτία είναι η “αρνητικά” φορτισμένη και γκρινιάρικη φωνή της ισοπεδωτικής Amy Taylor που παίρνει το καύσιμο που την ταΐζουν οι υπόλοιποι και δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου έκρηξη αδρεναλίνης.

Οι Sniffers έρχονται πάλι να σε παρασύρουν με τις τρομερές μελωδίες τους, τα αναμορφωτικά τους ρεφρέν, που σύντομα θα ουρλιάζεις με μανία όταν θα τους δεις ζωντανά στο Floyd.

Με την Amy Taylor να φτύνει τον σύγχρονο καθωσπρεπισμό στα μούτρα, αφού μας έχει κατουρήσει θαρραλέα στο εξώφυλλο του “U Should Not Be Doing That” single, στο εξώφυλλο εδώ με δείχνει τα στήθη της, όπως κάποιος άντρας συνάδελφος της θα μας έδειχνε τα αμελέτητα του, οι Αυστραλοί μπάνουν φορτσάτοι με το “Jerkin’” και ληστεύουν εσώρουχα από το ξεκίνημα κιόλας.

Ακολουθεί ένα εθιστικότατο τραγούδι με τίτλο “Chewing gum”, το οποίο πρέπει ήδη να έχω ακούσει πεντακοσιοχιλιαδώδεκα φορές, το “Tiny Bikini” έχει εξ ολοκλήρου αυστραλιανό DNA (θύμισε λίγο τις ήρεμες στιγμές των Dubrovniks) και το “Big Dream” είναι ένα κομμάτι που θα ζήλευαν εξίσμου η Debbie Harry και η Courtney Love.

Ήδη στα μισά έχω την εντύπωση πως οι Sniffers έχουν σκύψει λίγο περισσότερο πάνω από τη garage πλευρά τους και φαίνεται να αποδεικνύουν πως μπορούν να σου κλέψουν την καρδιά χωρίς φωνές και αγριάδα. Και εκεί που πας να χωνέψεις όσα σκέφτηκες, μπαίνει το Idles-ικό “It’s Mine” και σου συμπιέζει τα μούτρα πάνω στο πληκτρολόγιο.

H συνέχεια θα σε κάνει να ιδρώσεις όπως ίδρωνες και με το “Comfort to me”, με το γάργαρο “Motorbike song”, το πιο alternative “Doing in me head”, το καταγγελτικό για την ανθρωπότητα “Pigs”, το εμπνευσμένο από τα 60s “Bailing on me”, το Talking Heads-ικό single “U Should Not Be Doing That”, και η βαρύτητα στο garage επιστρέφει με τα “Do it Do it”, “Going somewhere”, ενώ το album κλείνει με το “Me and the girls”, όπου η Amy σχεδόν ραπάρει.

Οι Amyl and the Sniffers με το τρίτο τους full length μου προσέφερε ένα ταξίδι από τη μεγάλη Αυστραλιανή σχολή, στη νεανική παράνοια των The Runaways, στην αρχοντική γκρούβα των Talking Heads και το proto punk άγγιγμα των The Stooges. Κάθε τραγούδι είναι μοναδικό και φαίνεται να έχουν διαφορετική αφετηρία έμπνευσης που φέρνει ως αποτέλεσμα ένα ιδανικό κέρασμα για όλους έχουν ξεχάσει πως είναι να ροκάρεις.

Είμαστε τυχεροί που θα τους δούμε στην πορεία προς την κορυφή, στις 29 Νοεμβρίου στο Floyd.
Το εισιτήριο το πήρα πριν καν σκεφτώ πως χρειάζομαι εισιτήριο. Το “Cartoon darkness” σίγουρα δικαιολογεί την ενστικτώδη αυτή από φαση μου.

Official Site: https://www.amylandthesniffers.com/
Bandcamp: https://amylandthesniffers.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/amylandthesniffers/
Instagram: https://www.instagram.com/amylandthesniffers/

6
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2179 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.