AMON AMARTH: “The Great Heathen Army”

ALBUM

Είδος: Epic/Heavy/Viking Metal
Εταιρεία: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05 Αυγούστου 2022

Πιάστε τις ασπίδες, ακονίστε τα τσεκούρια, αφήστε τις τρίχες σας να ανεμίσουν στον παγερό αέρα που κατεβαίνει από τα Φιόρδ, γιατί οι Amon Amarth επέστρεψαν πιο θυμωμένοι από ποτέ!

Τρία χρόνια μετά το πλαδαρό λόγω μεγάλης διάρκειας “Berseker”, οι αγαπημένοι μας Σουηδοί Βίκινγκς αποφάσισαν να κόψουν όλα τα περιττά και να μας δώσουν ένα εξαιρετικά δουλεμένο και to-the-point δίσκο, με κάθε τραγούδι να ξεχωρίζει από το πρώτο άκουσμα και να σου κολλάει στο μυαλό σε νανοσεκόντ.

Η καραντίνα φαίνεται να έδωσε τη δύναμη στους Amon Amarth να συγκεντρώσουν όλη τους την έμπνευση σε 9 κομμάτια που έχουν αέρα… παλιάς εποχής των Σκανδιναβών, όταν συνδύαζαν ιδανικά τη νεανική ορμή με την επική αίσθηση της μελωδίας. Η παραγωγή του Andy Sneap είναι πραγματικά άψογη, γυαλισμένη και δυναμική, δίνει τον απαραίτητο αέρα να αναπνεύσουν τα κομμάτια, χωρίς να μπουκώνει σε κανένα σημείο το τελικό αποτέλεσμα. Οι Σουηδοί έχουν κατασταλάξει στη φόρμα που τους ταιριάζει και έχουν εξελίξει τον ήχο που την αναδεικνύει, στο έπακρο.

Η μπάντα εμφανώς έχει δουλέψει πολύ τις νέες συνθέσεις, οι οποίες θα ταιριάξουν άμεσα στα συναυλιακά καθήκοντα των Amon Amarth. Η δυναμική των συνθέσεων ακούγεται πιο καθαρά από ποτέ, την ώρα που οι μελωδίες τους ακόμη μπορούν να γοητεύσουν τα πλήθη, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο “Oden owns ye All”, όπου η ουσία του άλμπουμ συνοψίζεται. Ο συνδυασμός τραχύτητας και μελωδίας που έχει κάνει τους Amon Amarth μια παγκόσμια σταθερά του επικού χέβι μέταλ, φτάνει στο τέλος της γραμμής, πιάνει το ταβάνι του. Στο νέο άλμπουμ, οι Σουηδοί ήξεραν τι θέλουν να πουν και κατάφεραν να το πουν καθαρά. Κούνα το κεφάλι που δεν κουνιέται.

Πάμε τώρα στην έκπληξη μεγατόνων που μας επιφύλασσαν αυτοί οι παιχνιδιάρηδες Βίκινγκς. Δεν φτάνει που μεταφέρουν εδώ και δεκαετίες το πεδίο της μάχης στα ηχεία μας, φέτος αποφάσισαν να το πάνε ένα βήμα παρακάτω. ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΣΑΣ!

Σάξονες και Βίκινγκς πολεμούν στο “Saxons and Vikings” και ποιος είναι καλύτερος να ηγηθεί των Σαξόνων από την αυτού μεγαλειότητα… Biff Byford! Ο θρύλος των Saxon «μονομαχεί» σε ένα άκρως χεβιμεταλλικό ντουέτο και φυσικά καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις, αποθεώνοντας τις πιο παραδοσιακές metal πτυχές της μουσικής των Amarth. Μην με ρωτάτε να σας πω, ποιος νίκησε σε αυτή τη μονομαχία, ήταν καταδικασμένη εξαρχής. Παρόλα αυτά, μιλάμε για μια συνεργασία εξαιρετικά πετυχημένη, μια ωραία ιδέα, οριακά κινηματογραφική, που ελπίζουμε να δούμε να αποδίδεται ζωντανά στη σκηνή.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί δύσπιστοι ακροατές αναρωτιούνται αν οι Amon Amarth δοκιμάζουν κάτι καινούργιο σε αυτό το δίσκο ή απλώς αναμασούν τις ήδη δοκιμασμένες τους ιδέες. Η πάσα αλήθεια είναι ότι οι μουσάτοι Σουηδοί παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία των προηγούμενων άλμπουμ τους και τα τραβούν στα άκρα. Τα σκληρά σημεία είναι όντως πιο δυναμικά, τα μελωδικά σημεία προσεγγίζουν πολλές φορές το heavy/power metal και τα ρεφραίν είναι ακόμη πιο συναυλιακά. Στην τρίτη δεκαετία της ύπαρξης τους, οι Amon Amarth βγάζουν την καλύτερη τους εκδοχή με στόχο να ικανοποιήσουν όλους τους παλιούς οπαδούς και να κερδίσουν ακόμη περισσότερους νέους, για να επιβιβαστούν στο Drakkar τους.

Το “The Great Heathen Army” είναι ένας εξαιρετικός heavy metal δίσκος, μπαίνει ακριβώς δίπλα στο φετινό άλμπουμ των Saxon, για να πάρουν και οι δυο δίσκοι τη θέση που τους αξίζει, δηλαδή στα καλύτερα της χρονιάς, σε λίγους μήνες.

Όσοι βιαστήκατε να τους ξεγράψετε εδώ και χρόνια, σας αφιερώνω το “Heidrun” και τις ιαχές “WHO’S THE GOAT, WHO’S THE GOAT”, οι οποίες τόσο ταιριαστά συνοδεύονται από το βέλασμα της ιερής κατσίκας!

Facebook: https://www.facebook.com/amonamarth
Official Website: https://www.amonamarth.com/
Instagram: https://www.instagram.com/amonamarth/

861

Avatar photo
About Γιώργος Καλλίνης 21 Articles
Θα με βρείτε στα διάφορα φόρα στο ιντερνέ να ξεχειλώνω μουσικές απόψεις, φέρνοντας στα άκρα συνομιλητές, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνουν επίτηδες, κάποιος που έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, μιλάει μέσα από μένα. Ναι, καπνός μπήκε στο μάτι μου!