AMON ACID: “Paradigm Shift”

ALBUM

Είδος: Psych/ Doom Metal
Δισκογραφική: Helter Skelter/ Regain Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2021

Λένε πως όταν χάνεις κάτι ή κάποιον, τότε μόνο το(ν) εκτιμάς πραγματικά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα συγκροτήματα, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Satan’s Satyr. Βέβαια η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε την διάλυσή τους για να εκτιμήσουμε την μουσική τους, αλλά κάθε φορά το συναίσθημα της απώλειας αυξάνει και το αίσθημα της εκτίμησης.

Παρόλα αυτά “Ουδείς Αναντικατάστατος” και πόσο μάλλον όταν το καλλιτεχνικό έργο συνεχίζεται. Για καλή μας τύχη, οι “σπόροι” των Satan’s Satyr αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και το ψυχεδελικό duo των Amon Acid από την Γηραιά Αλβιώνα θα μπορούσε να είναι μέρος αυτών.

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν πολλές ομοιότητες, δεδομένου ότι οι μεν είναι πιο γήινοι και γουστάρουν μηχανές, ανεβασμένες ταχύτητες και αναφέρονται σε zombies και τέρατα, ενώ οι δε αρέσκονται σε αστρικά ταξίδια και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πάντως και στους δύο διακρίνεται μια ’70s horror b movie αισθητική στον ήχο τους, με μία “τραχιά” και ακατέργαστη παραγωγή, ενώ και οι δυο τους έχουν για εικόνισμα τον Jus Osborn.

Same, same but different ένα πράγμα.

Τελικά συμβαίνουν ωραία πράγματα στο νησί και συγκεκριμένα στο Leeds, εκτός φυσικά από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς η πόλη αρχίζει και αποκτά και μεγαλύτερη μουσική ταυτότητα εμπλουτίζοντας την τοπική σκηνή εκτός από punk, gothic, electronic και με μια γερή τζούρα ψυχεδέλειας. Φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες πόλεις παράλληλα, εκτός κέντρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Sheffield. Αξίζει να παρακολουθήσετε το Doom Doc ντοκιμαντέρ και θα καταλάβετε.

Οι κατά το ήμισυ Βρετανοί (από την μεριά της Briony) είναι φρέσκοι στο κουρμπέτι αλλά παίζουν σαν παλιές καραβάνες. Δημιουργήθηκαν το 2018 και έπειτα από ένα EP μας προσφέρουν την νέα τους ολοκληρωμένη δουλειά “Paradigm Shift”. Το συγκρότημα προτάσσει τα δυνατά χαρτιά και “εξαγώγιμα προϊόντα” του νησιού.

Η ψυχεδέλεια των Sun Dial και ο doom ήχος των Ramesses και των 11Paranoias , συναντάει την Acid/Drone αισθητική των Bong, υπό το πρίσμα των Electric Wizard και όλα αυτά, πάντα μα πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αγίας Τετράδας από το Birmingham. Το έτερο ήμισυ (από την μεριά του δικού μας Σαράντη), εμφανίζει ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο, δεδομένου ότι κάνει ένα μοναδικό πάντρεμα, ένα ιδιαίτερο fusion Ανατολίτικων μελωδιών και ρεμπέτικων ήχων.

Η μπάντα πρωτοτυπεί και παρουσιάζει δείγματα ρεμπέτικου stoner (Alien King) δείχνοντας πόσο μάγκες είναι και πόσο πολύπλευρη και πολυποίκιλη μπορεί να είναι η μουσική αρκεί να μην φοράς παρωπίδες και να έχεις ανοιχτό μυαλό. Το έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Frank.

“Το μυαλό για να δουλέψει πρέπει να είναι ανοιχτό σαν το αλεξίπτωτο”.
Το δισκίο καταπίνεται αμάσητο και ακούγεται μονομιάς. Η κάθε σύνθεση θα μπορούσε να είναι ένα μικρό διαστημικό ταξίδι και όλα μαζί θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημά σου για απόδραση σε παράλληλα σύμπαντα. Αίσθημα που ενισχύεται από τους space ήχους και την transcendence αισθητική των Ozric Tentacles.

Ο νέος δίσκος, υποθετικά μιλώντας, αν ήταν πιλοτικό επεισόδιο σειράς, θα είχε δημιουργήσει ντόρο και θα είχε πάρει το πράσινο φως για περαιτέρω season. Εν αναμονή λοιπόν και ελέω καραντίνας θα μπορούσα να γίνω couch potato υπό τους ήχους του “Paradigm Shift” ξανά και ξανά.

Facebook: https://www.facebook.com/amonacidband
Bandcamp: https://amonacid.bandcamp.com/album/amon-acid

720

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 294 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...