Amken, Speedrush, Sacrificial Death (1/3/2024) An Club

LIVE REPORT

Κοιτάς στον ουρανό και βλέπεις το σημάδι του thrash metal που σε καλεί. Πως να αρνηθείς; Παρασκευή λες, ευκαιρία είναι! Φοράς την μπέρτα με τα ραφτά και ίπτασαι από την ταράτσα.

Χωρίς ανάσα φτάνεις στο αγαπημένο υπόγειο και βλέπεις αρκετό κόσμο ήδη μαζεμένο, αν και η ποιότητα των συμμετεχόντων θα δικαιολογούσε ακόμη και sold out.

Πρώτοι στη σκηνή, οι νεότεροι όλων Sacrificial Death που φαίνεται πως δεν κατέβηκαν από τύχη τα σκαλοπάτια. Δεμένοι και χωρίς να δείχνουν δέος προς τη σκηνή, ορμάνε λυσσασμένοι με τα riffs τους. Μια πιο θρασαριστή εκδοχή των μεγάλων Death, με παρουσιαστικό που θυμίζει έντονα Possessed και Onslaught από τα “αρχαία” χρόνια, οι SD έκαναν τα κεφαλάκια μας να υπακούσουν στον ρυθμό τους. Έκπληξη δεν τη λες, αλλά οποία απόλαυση με τη διασκευή του “Zombie Ritual” από το “Scream Bloody Gore”, που όπως είπαν οι ίδιοι “αν δεν το ξέρετε, τι κάνετε εδώ;”. 
Η σκληράδα δεν θα σβήσει όσο βλέπουμε νέα παιδιά με τέτοιο πάθος στη σκηνή και περιμένουμε με αγωνία το album τους όταν θα κυκλοφορήσει. 

Setlist:
Intro – Hell On Earth
Absolute Catharsis 
Darkness Returns 
Fetch Us Their Souls 
Zombie Ritual (Death Cover)
Sacrificial Death 
Demise Of The Ritual 
Glory Of The Dead

Μετά από 6 χρόνια συναυλιακής απουσίας, οι Speedrush, που το όνομα τους αρκεί για τον εγκέφαλο σου να καταλάβει τι τα αυτιά θα ακούσουν, μπήκαν με φόρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα. 
Η μπλούζα  Destruction του τραγουδιστή τους, αλλά και η Rigor Mortis του κιθαρίστα, δίνουν ένα heads up για το τι θα ακολουθήσει, που δεν είναι άλλο από αγέρωχο, αγριεμένο και υπερηχητικό thrash metal. 

“Είστε καλά;” ρωτήθηκε το κοινό και η απάντηση ήταν “είμαστε καλά και θέλουμε να γίνουμε χειρότερα”, απάντησε μια φωνή από τα κάγκελα και ένας speedόλεθρος ξεκίνησε. 
Μνημονεύοντας την προ 15ετίας εμφάνιση τους στον ίδιο χώρο με τους Legion of the Damned και Suicidal Angels, συνέχισαν να δείχνουν το δρόμο της καταστροφής από riffs, κάνοντας μας να περιμένουμε με ανοιχτές αγκάλες το album τους που θα κυκλοφορήσει ως το τέλος της χρονιάς. 
Ο ήχος στο An Club συνεχίζει να είναι τόσο βρώμικος, όσο και ιδανικός για τις κιθαριστικές ποικιλίες, έτσι ώστε η σχεδόν μια ώρα παρουσίας των Speedrush στη σκηνή, άφησε δυνατό το αποτύπωμα της. Θρας, καρφιά και μέταλλο! 

 Setlist:
Ride with death
Malevolent torture 
Into the abyss
Feed the carnivores 
Plague storm
Sons of thunder 
Speedrush 

Και είχε έρθει η ώρα για τους headliners Amken, των οποίων το όνομα ακούγεται πιο ηχηρό πλέον, μετά την προπέρσινη κυκλοφορία του “Passive Aggression” και τη συνεργασία πλέον με την εμβληματική Massacre Records. Δυο μέρες πριν είχαμε επισκεφτεί το “αρχηγείο” τους για το δεύτερο επεισόδιο της νέας μας στήλης, οι “Μουσαφίρηδες” (επεισόδιο 1 Εδώ) και είχα επισημάνει στον τραγουδιστή/κιθαρίστα τους, Γιάννη, την ηχητική τους πλέον, συνάφεια με τους Sepultura. Η εμφάνιση τους λοιπόν, με μπλούζα των Βραζιλιάνων, με χαροποίησε ιδιαίτερα. 
Η αρχή έγινε με το “Obedient Dogs” από το ντεμπούτο τους “Theater of the absurd” και η σέτλιστ πήγαινε μπρος πίσω μεταξύ των δυο albums. 

Οι Amken ακουγόντουσαν πιο δεμένοι από ποτέ και ο ήχος τους είχε μεγαλώσει τόσο που θα μπορούσε άνετα να συνοδεύει κάποιο από τα θηρία που έρχονται στο μυαλό σας. Οι συνεργασίες των δυο μπροστινών, τόσο κιθαριστικά, όσο και φωνητικά, έδιναν έναν έξτρα τόνο αλητείας, σε μια εμφάνιση τόσο πειστική που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η σκληρή δουλειά των Amken έβγαινε καθόλη τη διάρκεια από τα ηχεία και η σκηνική τους παρουσία, αν και δεν είχε πολύ κίνηση, είχε την απαιτούμενη αρχοντιά που έχουν διδάξει καλύτερα από τον καθένα οι Slayer. 

Είχα να δω την μπάντα ζωντανά από την εμφάνιση τους το 1ο Metal Solidarity, τον Οκτώβριο του ‘22 και η εξέλιξη τους μου φάνηκε τρομακτική. Η στιβαρότητα των τυμπάνων που κρατάει σταθερό όλο αυτό τον τσαμπουκαλεμένο οικοδόμημα είναι παροιμιώδης και αν οι Amken συνεχίσουν έτσι, τους βοηθήσει λίγο και η γαμημένη τύχη, θα αφήσουν πολύτιμη κληρονομιά σε όλους αυτούς τους νεανίες που κρατιόντουσαν σφιχτά από τα κάγκελα (δεν λέω για σένα, Νικόλα)! 


Αγαπημένες στιγμές οι οδοστρωτήρες “The Underdogs” και “I am the one”.
Βάνια, Γιάννη, Διονύση, Χάρη, είμαι σίγουρος πως δεν θα με απογοητεύσετε στο μέλλον! 

Συντονιστείτε στο rockway.gr και θα μάθετε σύντομα τι μας είπαν οι Amken την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. 

Φωτογραφίες: Έφη Γαλιατσάτου

357

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.