ALMANAC: “Rush Of Death”

ALBUM

ΕΙΔΟΣ: Power Metal
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: Nuclear Blast Records
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 6/3/2020

Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με το power metal και να μη γνωρίζει το Victor Smolski. Η Γερμανική μηχανή πίσω από τις κιθάρες των Rage, συνεχίζει πλέον με το δικό του σχήμα τους Almanac, να μας γεμίζει με “τευτονικά” riffs και να μας θυμίζει τι εστί “Γερμανικό ατσάλι”. Το “Rush Of Death”, είναι η τρίτη του δισκογραφική απόπειρα υπό το όνομα Almanac, προσφέροντάς μας κάτι νέο πέρα από το σήμα κατατεθέν του, τα power riffs.

Οι Γερμανοί power metallers δημιουργήθηκαν μόλις το 2016 και έπειτα από την αποχώρηση του Smolski από τους Rage, σαν μία συνέχεια της συνεργασίας του με τη Lingua Mortis Orchestra. Οι Almanac, έχουν κατορθώσει να κυκλοφορήσουν τα “Tsar” και “Kingslayer” το 2016 και 2017 αντίστοιχα, στα χνάρια των Rage, μιας και ο mastermind της μπάντας υπήρξε για χρόνια ένα από τα βασικά “γρανάζια” της θρυλικής τριανδρίας. Φυσικό και επόμενο λοιπόν, να ταιριάξει την ηχητική κληρονομιά των Rage με τις δικές του ηχητικές ιδέες και να γεννηθούν οι Almanac.

Παρ’ όλα αυτά, το τρίτο πόνημα των Almanac σίγουρα δε δείχνει να ταιριάζει με τα άλλα δύο albums τους. Ναι μεν υπάρχει η power σφραγίδα των Rage που κουβαλά ο Smolski, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, διαφορετικό, που κάνει το δίσκο να ξεφεύγει πέρα από τα όρια του “τευτονικού” power metal. Η συνεργασία του Smolski με τη Lingua Mortis Orchestra, του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει λίγο πιο prog, πιο οπερετικός και πιο τεχνικός, με αποτέλεσμα αυτό που ακούς στο “Rush Of Death” να θυμίζει αρκετά μία metal opera, από ένα σημείο και μετά. Και ναι μεν τα “Predator” και το ομώνυμο “Rush Of Death” να δυναμιτίζουν το κλίμα με τα Rage-ικά τους riffs, το υπόλοιπο όμως φαντάζει να έρχεται ουρανοκατέβατο από κάποιον άλλο μουσικό γαλαξία, όπου οι Savatage και οι Avantasia υπερτερούν με τις οπερετικές τους ιδέες.

Το “Rush Of Death” λοιπόν, φαίνεται ότι αποτελείται από δύο μέρη όπου τα δύο πρώτα κομμάτια βγάζουν την ενέργεια και την “οργή” που διακρίνει και τους Rage, ενώ το εισαγωγικό “Let The Show Begin” είναι αυτό που έχει το ρόλο να σε περάσει στην άλλη πλευρά του δίσκου, την πιο progressive και μελωδική. Βέβαια αυτό δεν περιορίζει τις power αρετές της μπάντας, αφού ο Smolski και η παρέα του έχουν καταφέρει ακόμα και σε μία metal opera να χωρέσουν και πιο “επιθετικά” κομμάτια, όπως τα “Bought And Sold” και “Like A Machine”, που ξεχωρίζουν “σαν τη μύγα μες στο γάλα” από τις υπόλοιπες soft συνθέσεις του album. Σαφώς και δε μπορείς να συγκρίνεις Rage και Almanac, μιας και πρόκειται για δύο διαφορετικές μπάντες, με τους μεν Rage να αλωνίζουν στο παρελθόν (ηχητικά πάντα) και τους δε Almanac να ατενίζουν το μέλλον και το μοντέρνο ήχο.

Το “Rush Of Death”, έρχεται και με ένα bonus DVD όπου θα βρείτε, ως επί το πλείστον, διασκευές σε κομμάτια των Rage από την εποχή του Smolski, με αποκορύφωμα βέβαια την τριλογία “Suite Lingua Mortis” και ένα ντοκιμαντέρ από το live στην Τσεχία, στο πλαίσιο του “Metalfest Open Air 2019”. Σίγουρα λοιπόν, πρόκειται για μία “γεμάτη” κυκλοφορία.

Στο “Rush Of Death”, θα γνωρίσετε το διπλό εαυτό των Almanac. Θα νιώσετε το παθιασμένο, οργισμένο, “επιθετικό” ύφος από τη μία, ενώ απότομα οι Γερμανοί metallers θα προσπαθήσουν να σας μεταφέρουν στην πιο progressive και μελωδική πλευρά τους. Ένας διπλός αντίκτυπος, που θα τεστάρει τις μουσικές σας ορέξεις βάζοντάς σας δύσκολα από την αρχή. Power metal ή metal opera; “Επιθετικά” riffs ή μελωδικά solos; Rage ή Almanac; Γιατί το “Rush Of Death” είναι οι Almanac…

Facebook: https://www.facebook.com/almanacvsband/

474

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.