ALCESTICE: “Watch Me”

ALBUM

Είδος: Alternative / Heavy Rock
Δισκογραφική: Polyphoniki Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2024

Εγχώριας παραγωγής συνέχεια και παράλληλα περίεργων υβριδίων συνέχεια. Αυτή τη φορά με την Άλκηστη Ιωαννίδου και την μπάντα που τη συνοδεύει, που βουτάνε στα νερά της επίσημης δισκογραφίας με το πρώτο full length του project με όνομα Alcestice. To “Watch Me”, ένα σύνολο 9 κομματιών που κινείται σε έναν ευρύτατο χώρο ηχοτοπίων που περιλαμβάνουν το alternative / garage rock, το punk και το heavy metal σε μια σχετικά αυθεντική διασταύρωση με ισχυρή προσωπικότητα.

Ηχητικά το “Watch Me” ακούγεται σκληρό και άγαρμπο, με punk attitude ας πούμε. Δεν υπάρχει ίχνος από αποπροσανατολιστικά εφέ και ο ήχος ακούγεται πρωτόλειος αλλά αυτό μάλλον προσθέτει παρά αφαιρεί, η μπάντα είναι πλήρως απομακρυσμένη από πλαστικούρες. Οι κιθάρες του Criss Ραζή είναι πολύ καλές είτε στα distorted riffs που έχουν έντονο heavy metal χρώμα, είτε στα μελωδικά πεντατονικά solos, είτε στα καθαρά ακόρντα. Από πίσω το ρυθμικό δίδυμο των Κώστα Βήχου (μπάσο) και Τάσου Πέππα (drums) κινείται σε ποικίλους ρυθμούς, άλλοτε αιθέριο και ψυχεδελικό και άλλοτε συμπαγές και ογκώδες. Καταρτισμένοι μουσικοί όλοι τους αναμφισβήτητα. Η δε Άλκηστη έχει φοβερό λαρύγγι και τεράστια γκάμα έκφρασης. Άλλοτε γλυκιά, άλλοτε ακούγεται σαν μέγαιρα, τραγουδάει, ουρλιάζει, υψιφωνίζει, σέρνει έναν εικονικό Χορό, τα πάντα ανάλογα των συναισθηματικών προϊόντων κάθε κομματιού. Θέλει λίγη προπόνηση στην καθαρότητα της ερμηνείας της αλλά ως performer είναι εξαιρετική.

Περίεργες οι τεχνοτροπίες που παρελαύνουν ως “πνεύματα” – επιρροές. Από τη μια, ένα μερίδιο του album ενστερνίζεται punk και σουρεαλιστικές avant garde τάσεις, όπως για παράδειγμα στο “Louder” που φέρνει λίγο προς παλιούς Alice In Chains, στο “Sissy (Where The Whooping Cranes Hide”, ένα πολύ καλό avant garde κομμάτι με layers synth ήχων από πίσω που συνοδεύουν την εξαιρετική φωνητική ερμηνεία πριν γυρίσει σε fox trot (?), η πιο progressive στιγμή του album που μου έφερε στο νου τους Diablo Swing Orchestra συνολικά, στο ομότιτλο track “Watch Me”, ένα περίεργο κομμάτι στο στυλ των Green Day ή των The Breeders, το “Devil Freak Show” που είναι groovy και δυναμικό και το “Filthy Products Of Abuse”, έναν επίλογο σαματατζίδικο, μια προσωποποίηση ενός αμόκ, μια horror σουρεαλιστική πραγμάτωση που κορυφώνεται με ουρλιαχτά, πρόδηλο του τίτλου του.

Από την άλλη η πιο “ορθόδοξα” heavy πτυχή της μπάντας με το “Fuck My Way” (πιπέρι στο στόμα!) πολύ γκρουβάτο, southern ραδιοφωνικό hard rock με ωραίο κουπλέ και ρεφρέν (θα μπορούσες να πεις πως είναι μια distorted εκδοχή του “Sweet Dreams” των Eurythmics), το πολύ καλό και αρκετά προοδευτικό “What Do You See” που εμπεριέχει slow trippy rock με καλή μελωδία στην αρχή, Sabbathικό ρεφρέν και Faith No Moreικές γέφυρες, το doomy “Give Me Your Blame” το οποίο αν μου θύμισε κάτι αυτό είναι κυρίως οι μπαλαντοειδείς επικές απόπειρες των Manowar με αλλοπρόσαλο φινάλε και το “How Long Will You Chase Me”, επίσης doomy heavy rock με θαυμάσια κιθαριστικά licks που μου θύμισαν καρφί τους Αμερικανούς Trouble.

Συνολικά: το “Watch Me” είναι πολύ αξιόλογη δουλειά για debut προσπάθεια από τους Alcestice. Πολύ ενδιαφέρον συνθετικά και με εξαιρετικές εκτελεστικές ιδέες. Οι όποιες ενστάσεις μου αφορούν το τεχνικό μέρος της παραγωγής που αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή (και με την καθαρότητα της να αποτελεί credit), πιστεύω ότι με μια πιο πομπώδη “αμφίεση” το υλικό θα ακουγόταν ακόμη πιο δυναμικό. Επίσης, δεν θα χαρακτήριζα το album “διασκεδαστικό”. Σίγουρα έχει groovy χαρακτήρα ως άκουσμα αλλά μάλλον θα το αξιολογούσα ως πηλίκο προσωπικής πίκρας και απόγνωσης, ένα σύνολο κομματιών που απαιτεί χρόνο από τον ακροατή για να αφομοιωθεί. Θα συγκινήσει πολλούς εναλλακτικούς και ολίγον saltarized εγκεφάλους.

Facebook: https://www.facebook.com/alcestice.music

596
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.