ALAIN JOHANNES: “Hum”

ALBUM

Είδος: Acoustic Rock
Δισκογραφική: Ipecac Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Ιουλίου 2020

O Alain Johannes είναι ένας άκοπος δουλευταράς της μουσικής. Από τον καιρό των Eleven και έπειτα, έχει βάλει το χεράκι του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε πολλές δισκογραφικές προσπάθειες. Είτε μέσα από τα Desert Sessions του Josh Homme, με τον οποίο συνέγραψε την κομματάρα “Hanging Tree”, που μετέπειτα έγινε κομμάτι των Queens of the stone age, είτε μέσα από συνεργασίες με τον Mark Lanegan, ακόμα και ως live μέλος των Them Crooked Vultures και της touring band της PJ Harvey. Δεν έχουν λείψει βέβαια και οι συνεργασίες τους στην παραγωγή με μπάντες όπως οι Arctic Monkeys και οι Jimmy Eat World, αλλά και μουσική για video games (κάτι Tom Clancy κτλ. ίσως λένε κάτι σε εσάς τους κονσολάτους).

Πέρυσι, αφού ανάρρωσε από βαριάς μορφής πνευμονία και από το σοκ που τον είχε βρει μετά την αυτοκτονία του φίλου του Chris Cornell, που του έφερε στη μνήμη τον θάνατο της πολυαγαπημένης του συζύγου, Natasha Shneider, βρήκε λίγο χρόνο από τις υπόλοιπες εργασιακές του υποχρεώσεις και αποφάσισε να ηχογραφήσει το τρίτο solo album του, το οποίο στεγάζεται στην Ipecac Recordings του μοναδικού Mike Patton.

Γνήσιος μουσικάνθρωπος με περίσσιο ταλέντο ο Alain, γόνος Χιλιανού μουσικού, παίζει πολλά όργανα και έχει μάθει τα καλά και τα κακά της μουσικής από μέσα και από έξω. Έτσι, βάζει κάτω όλο του το είναι και συνθέτει 10 κομμάτια που σε ταξιδεύουν άλλοτε πίσω στην εποχή του John Lennon και άλλοτε σε πιο σύγχρονες εναλλακτικές δόξες του ακουστικού rock.

Σε σχέση με το “Spark” που κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία, το “Hum” ακούγεται λίγο πιο στενάχωρο και σίγουρα, θα προσελκύσει τους οπαδούς των κυρίων Lanegan και Homme, μιας που το ύφος του album προσεγγίζει την folk rock με το ύφος εκείνων. Καθόλου περίεργο βέβαια, αφού όλοι αυτοί είναι μια παρέα και στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό εκείνοι να έχουν επηρεαστεί ισόποσα και από την αλληλεπίδραση τους με τον κύριο Johannes.

H γοητευτικά “γκρινιάρα” φωνή του Alin Johannes ξεκινάει πολύ όμορφα τον δίσκο και σε βάζει στο ήρεμο κλίμα που κυβερνά εξ ολοκλήρου, στο “Hum”. 10 τραγούδια που φλερτάρουν με την κουλτούρα των τροβαδούρων και της “ωμής” ακουστικότητας τους που όμως, περιτυλίγεται με μια εξαιρετική παραγωγή που τους δίνει έναν αέρα για να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα έργα τυχαίων Παντελιδικών youtubers.

Το target group είναι αναμφίβολα όσοι αρέσκονται στο απλό και ξάστερο rock, χωρίς φασαρία, αλλά και σε εκείνους που συλλέγουν ό,τι και να κυκλοφορήσει η ως άνω παρέα.

Το ότι ο Alain Johannes είναι ένας μοναδικός τραγουδοποιός και εξαίρετος οργανοπαίχτης, αποδεικνύεται περίτρανα με το τρίτο του album και τραγούδια σαν το “Someone” είναι τέτοια που με κάνουν να τον αγαπώ περισσότερο. Το “Hum” είναι ένα αξιόλογο album που θα σε χαλαρώσει μετά από μια ημέρα πίεσης, ενώ θα πίνεις το smoothie σου, αλλά δεν είναι εκείνο που θα σε κάνει να ουρλιάξεις από ευθυμία ή να κλάψεις από συγκίνηση.

Official Website: http://www.alainjohannes.com/
Facebook: https://www.facebook.com/alainjohannesmusic/
Instagram: https://www.instagram.com/alainjohannes/
Twitter: https://twitter.com/alainjohannes
Bandcamp: https://alainjohannes.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/57vhIhkzqXdrZnLoD0yl9C

1081

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.