AIRFORCE: “Strike Hard”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: Pitch Black Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4 Σεπτεμβρίου 2020

Airforce; Ποιοί στο δι@ολο είναι πάλι αυτοί; Τους γνωρίζει κανείς; Τι; 33 χρόνια; Και τι έχουν να παρουσιάσουν σε αυτά τα 33 χρόνια; Για πες μου ένα κομμάτι τους, ένα δίσκο τους; Κατάφεραν να διαλυθούν και να επανενωθούν; Και θυμήθηκαν να βγάλουν μουσική στα γεράματα;

Αυτά, πριν πατήσεις το play και ακούσεις τη νέα δουλειά των βετεράνων Άγγλων heavy metallers Airforce με τίτλο “Strike Hard” που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Άλλωστε, είμαστε (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) “εξπέρ” στο να κρίνουμε κάτι πριν το γνωρίσουμε καλά (ή έστω απλά το γνωρίσουμε). Είναι ίσως, μία στιγμιαία βασική “άμυνα” στο νέο που έρχεται να ανατρέψει ότι ήταν γνωστό ως εκείνη την ώρα. Και πραγματικά το νέο album των Airforce είναι τόσο ανατρεπτικό όσο και old school.

Μπορεί να ιδρύθηκαν στο μακρινό 1987, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απολύτως από εκείνη την περίοδο παρά μόνο τη διάλυση τους το 2001. Οι αλλαγές μελών και η επανενεργοποίηση της μπάντας το 2016 ήρθε μάλλον σα θείο δώρο στις τάξεις των βετεράνων metallers και μάλιστα φαίνεται πως η οπτική του group σε σχέση με το μέλλον έχει αλλάξει άρδην βάσεις και δεδομένα. Και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στο νέο δίσκο “Strike Hard”, τόσο μουσικά όσο και σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση, την παραγωγή και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τώρα, πατώντας το play και ερχόμενος σε επαφή με το εισαγωγικό αεροπλανικό ηχητικό εφέ και τις πρώτες νότες του “Fight”, αρχίζεις να σκύβεις το κεφάλι, να ιδρώνεις και με γρήγορα μικρά βήματα να ψάχνεις κάπου να κρυφτείς γιατί όλα αυτά που προείπες γυρνούν σα μπούμερανγκ εναντίον σου. Ο κομπασμός με τον οποίο τόση ώρα καταφερόσουν εναντίον αυτού του θρυλικού σχήματος, ξαφνικά μετατράπηκε σε κόμπο στο λαιμό, σε τραύλισμα και σε μία άρνηση της μουσικής πραγματικότητας που έχεις μπροστά σου. “Δεν είναι δυνατόν”, “δε μπορεί να παίζουν έτσι”, είναι κάποιες εκφράσεις που προλαβαίνεις να ξεστομίσεις πριν οι Airforce με μια νέα “επιδρομή” τραγουδιών όπως τα “Die For You”, “Son Of The Damned”, “Don’t Look In Her Eyes”, “Band Of Brothers” και “The War Inside” γεμίσουν με ριπές το “άλαλο”, χαμένο μυαλό σου. Η λύση είναι μία: αποδέξου το λάθος σου να κρίνεις πριν ακούσεις και απόλαυσε μία δυνατή, old school heavy metal κυκλοφορία της εποχής μας. Ίσως να μην έχεις τη δυνατότητα στο μέλλον, για αρκετές τέτοιες.

Πέρα από το μουσικό κομμάτι του δίσκου, οι Airforce έχουν καταφέρει να κάνουν τη νέα δουλειά τους άμα στο άκουσμα της ελκυστική και με έναν ακόμη τρόπο. Οι guest εμφανίσεις στο “Strike Hard”, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές (με τη καλή έννοια, βεβαίως) αφού τόσο ο Paul DiAnno όσο και ο πρώην τραγουδιστής τους και νυν των Vision Divine Ivan Giannini κρίνονται ικανές να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και η συμμετοχή του κιθαρίστα των Sensational Alex Harvey Band Zal Cleminson στη διασκευή των Airforce στο κομμάτι “Faith Healer” των SAHB, μοιάζει σα να βγήκε από το καλύτερο σενάριο αυτής της ιστορίας.

Σημαντικό για την επιτυχία του δίσκου, είναι και το γεγονός ότι η μπάντα κατάφερε να βρει μια φωνή που να ανταποκρίνεται στα μουσικά θέλω του group. Ο Flavio Lino, μοιάζει να είναι ο ιδανικός performer για τους Airforce καθώς οι Iron Maiden-ικές επιρροές τους φάνηκαν να περιορίζουν κάπως τις ορέξεις του σχήματος. Οι φωνητικές δυνατότητες του Flavio όμως, έδωσαν και πάλι φτερά στα πόδια του σχήματος και ναι μεν κράτησαν το Maiden-ικό υπόβαθρο του group, κατάφεραν εξίσου να εξελίξουν τον ήχο των Airforce σε έναν ιδιαίτερο και φιλικό προς τις ιδέες τους.

Το “Strike Hard”, μυρίζει ‘80-ίλα, ξυπνά τα άγρια heavy metal ένστικτα και δίνει ένα χαστούκι σε όσους αμφισβητίες κρίνουν μια μπάντα πριν την ακούσουν. Οι Airforce μπορεί να λειτουργούν στο 2020, φαντάζουν όμως σα μπάντα της χρυσής δεκαετίας του σκληρού ήχου και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Αν το “Strike Hard” είχε κυκλοφορήσει τότε, σίγουρα τώρα θα μιλούσαμε για μία κλασική ‘80s κυκλοφορία, ένα album μνημείο της παγκόσμιας metal σκηνής. Ότι καλύτερο και πιο κοντινό σε Maiden, μπορείς να βρεις εκεί έξω σήμερα.

Facebook: https://www.facebook.com/chop.airforce/

515

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.