AHERUSIA: “Bacchus-Epiphanies Of The Crazy God”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Είδος: Folk Metal
Εταιρεία: VinylStore.gr
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Δεκεμβρίου 2022

Χρόνο με τον χρόνο, κυκλοφορία με την κυκλοφορία, οι Aherusia άλλαζαν, εξελίσσονταν σε κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο δικό τους.

Από το πλέον κλασσικό για την ελληνική black metal σκηνή, “And The Tides Shall Reveal The Traces” μέχρι την καταγραφή της ελληνικής λαογραφίας στο “Nostos”, με ενδιάμεση στάση το θεατρικό “Prometheus”, το συγκρότημα έσφιγγε ολοένα τον δεσμό της με τη μουσική παράδοση του τόπου.

Το “Bacchus-Epiphanies Of The Crazy God” είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο γεφυροποίησης του σκληρού ήχου με την παραδοσιακή μουσική, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Και αυτό το ένιωσα μετά από πολλές ακροάσεις.

Με ξένισε αρχικά η αρχαΐζουσα γλώσσα των στίχων, αλλά με κάθε ακρόαση μεγάλωνε μέσα μου και συνήθιζα στο άκουσμα των ιαχών “Ευοί Ευάν” του Γιώργου Μελά. Αφού ο εγκέφαλος μου άρχισε να λατρεύει την ιδιαιτερότητα μιας χαμένης από την καθημερινότητα γλώσσας, τότε άρχισα να νιώθω την ομορφιά της μουσικής και των σχεδόν εμβατηριακών ρυθμών.

Η παραγωγή είναι υπέροχη και δεν αφήνει κανένα επί μέρος στοιχείο να χαθεί στη βοή, με τις φωνές των κυριών να πλαισιώνουν με μυστήριο τα καθαρά ή άγρια φωνητικά του εξάρχοντος.

Η ιδιαιτερότητα όμως, του album αυτού δεν είναι πως το συγκρότημα πλέον έχει παραδοθεί στα χέρια του folk/ethnic ήχου (εξάλλου αυτό φαινόταν πως θα συμβεί), αλλά το ότι θα περιέχει δυο εκδοχές του. Μια με την αγριάδα του black metal να κρατάει το νήμα του παρελθόντος και μια άλλη, με το νήμα να μην είναι ορατό, σε μια προσπάθεια να μην τρομάξει ο άμαθος πληθυσμός. Διπλός δίσκος δηλαδή. Ανάλογα τα γούστα ή τη διάθεση σου θα διαλέγεις ποιον θα ακούσεις από τους δυο.

Εκ πρώτης αυτιάς, το “Bacchus-Epiphanies Of The Crazy God” φαίνεται να είναι ένα concept album που περιστρέφεται γύρω από τα πεπραγμένα του outsider θεού Διόνυσου, γνωστού και ως Βάκχου ή Ζαγρέα. Εκείνος ο μέθυσος που τεχνηέντως, η ιστορία άφησε εκτός 12άδας αν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι τον είχαν σε περίοπτη θέση. Εκείνος ο επαναστάτης μέθυσος που γελάει μπροστά στην επίπλαστη ηθική παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τα νέα τραγούδια των Aherusia, και η ομώνυμη λίμνη με τη βοήθεια των τριών εκβαλλόντων ποταμών, γεμίζει οίνον άκρατον.

Μετά από αρκετές ακροάσεις (σίγουρα ακόμη περισσότερες θα ακολουθήσουν), πρέπει να ομολογήσω στον ίδιο μου τον εαυτό πως με τράβηξε περισσότερο η λιγότερο άγρια εκδοχή του “Bacchus-Epiphanies Of The Crazy God” και θεωρώ πως θα μνημονεύεται στο μέλλον ως κάτι αυθεντικό. Και σας εγγυώμαι, η ματιά στο παρελθόν δεν υποκρύπτει σκοτάδι. Η δουλειά αυτή, περιέχει μόνο φως.

Ευοί ευάν, σύντροφοι!

Facebook: https://www.facebook.com/aherusia
Bandcamp: https://aherusia.bandcamp.com/
PRE-ORDER NOW AT: https://www.vinylstore.gr/

850

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2150 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.