AGUSA: “Prima Materia”

ALBUM

Είδος: Progressive, psychedelic rock
Εταιρεία: Acosmo Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Πάνω στην ώρα για την καθιερωμένη και επιβεβλημένη θερινή μας έξοδο από την αστική ζούγκλα, προς αναζήτηση καταφυγίου στα βουνά, τα δάση και τις ακτές, οι Agusa κυκλοφορούν το διάδοχο album του πολύ καλού, προπέρσινου “En Annan Värld”, και τοποθετούν διακριτικά στις αποσκευές μας το πέμπτο τους full-length “Prima Materia”.

Το κουιντέτο από τη Σουηδία έχει ετοιμάσει τέσσερις, μεγάλης διάρκειας συνθέσεις. Με αυτές δοκιμάζει να εκτελέσει μια αλχημιστική συνταγή και να φτιάξει την «Ύλη την Πρώτη». Τα υλικά τους δεν είναι η γη, το νερό, η φωτιά και ο αέρας, αλλά η κιθάρα, το μπάσο, τα τύμπανα, τα πλήκτρα και το φλάουτο. Μέσα στο καζάνι τους δεν σχηματίζονται άλας, θείο και υδράργυρος, αλλά progressive rock, psychedelia και ολίγη folk.

Το όλο εγχείρημα των Agusa πάντα έμοιαζε σαν ένα tribute project σε μια αλλοτινή και αγαπημένη εποχή της δυτικής μουσικής. Αυτό, κατά βάση, είναι το prog rock της δεκαετίας του ‘70. Έτσι συνεχίζουν και στο “Prima Materia”. Οπότε, αν έχετε προηγούμενη τριβή με το συγκρότημα, δεν σας περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Το prog/psych rock των Agusa παραμένει ιμπρεσιονιστικά φωτεινό και ποτέ δεν γίνεται στρυφνό και δύσβατο, σε περίπτωση που δεν έχετε μεγάλη προϋπηρεσία με το prog μουσικό σινάφι. Η μουσική τους δεν ποντάρει στην εγκεφαλικότητα, αλλά πηγάζει από την καρδιά και εκφράζει μια καλόβολη θετικότητα, αν και πολύ θα μου άρεσε να δω την μπάντα να εξερευνά επίσης περιοχές από το πιο σκοτεινό φάσμα των συναισθημάτων.

Όπως πάντα, πάνω στο rhythm section των Ström και Difonis ακούμε να εκτυλίσσονται λαμπεροί και ζωηροί διάλογοι ανάμεσα στα lead θέματα και τα solos της κιθάρας του Ödesjö, των vintage πλήκτρων του Andrén και του φλάουτου της Puertas, οι φράσεις της οποίας μάλλον είναι και το πιο ξεχωριστό μέρος του “Prima Materia”.

Σε ό,τι αφορά τα καινούργια γνωρίσματα των φετινών Agusa, παρατηρώ τρία πράγματα. Πρώτον, υπάρχει μια υποχώρηση του folk στοιχείου και κερδίζει έδαφος μια κάποια rock αμεσότητα. Δεύτερον, η instrumental ταυτότητα των Agusa φέτος χρωματίζεται διακριτικά από τις φωνές των Puertas (μερικά τραγουδιστά ισπανικά στο “Ur Askan”) και Difonis (λιτοί βοκαλισμοί στο “Så ock på Jorden”). Τρίτον, εκεί που επικρατεί το κοινοβιακό prog του δάσους, με εναλλαγές ανάμεσα σε βουκολικές ονειροβασίες και συμφωνικές ανατάσεις, ξάφνου σκάνε ο ρόχθος κυματισμών από την Καραϊβική και το θρόισμα ανέμων από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Το “Prima Materia” θα ικανοποιήσει εύκολα τους fans των Agusa και θα βρει αβίαστα τη θέση του στις σύγχρονες δισκοθήκες που έχουν αγκαλιάσει το σκανδιναβικό κίνημα αναβίωσης του παραδοσιακού prog rock. Όμως, η ακτινοβολία του δεν προβλέπεται να φτάσει έξω από αυτούς τους κύκλους. Πάντως, δεν πειράζει· το σύνολο όσων πίστεψαν στη μετατροπή των λιγότερο ευγενών, καθημερινών υλικών σε πολύτιμο χρυσάφι υπήρξε διαχρονικά ευάριθμο.

Facebook: https://www.facebook.com/agusaband/ 
Instagram: https://www.instagram.com/agusa.band/ 
Bandcamp: https://agusaband.bandcamp.com/album/prima-materia 

453
Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.